Skocz do zawartości

Jaka to cześć szynki


orange

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, uwędziłem ostatnio kilka szynek w smaku i wyglądzie prawie wszystkie ok :) Poza jedną. Jest bardziej żylasta oraz gumowata od pozostałych(reszta wyszła idealna). I tutaj rodzi się pytanie jaki jest to kawałek szynki? Dodam że nie rozbieram sam półtuszy tylko kupuje gotowe szynki w sklepie.

 

Szynki peklowane były 5 dni. Proces wędzenia wyglądał następująco:rozgrzanie wędzarni,  osuszanie bez dymu około 1h w temperaturze około 40 stopni a następnie wędzenie w temperaturze 60 stopni przez 4h. Parzone przez 1h w temperaturze 75-80 stopni. Masa każdej z szynek jakie miałem to około 1kg. 

 

Przy okazji mam pytanie jaka część szynki jest najlepsza do wędzenia? 

 

post-77552-0-14583400-1475492106_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś pokazał  obydwie połowy, wówczas może łatwiej byłoby wskazać mięśnie wchodzące w skład prezentowanego kawałka.

Bardzo mylące jest to, że "zapakowałeś" mięśnie szynki do siatki wędzarniczej wpychając na siłę, co spowodowało zmianę anatomicznego  ułożenia mięśnia ( przekrój wzdłuż włókien ).

Niepokoi mnie widoczna w środku kremowa warstwa w mięśniu przeciętym wzdłuż włókien.

Mogę tylko domyślić się, że prezentujesz mięsień dwugłowy wraz z m. brzuchatym albo dwugłowy z m. pół błoniastym.

 

 

 

Przy okazji mam pytanie jaka część szynki jest najlepsza do wędzenia?

Najlepsze do wędzenia są całe mięśnie i dodatkowo muszą być ładnie obrobione ( bez żył, grubych powięzi, grubszych omięsnych, etc)

Osobiście: mięsień dwugłowy z warstwą tłuszczu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.