celt Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2016 Witam bractwo . Pytanie w zasadzie czysto techniczne , chcialbym uwedzic golonke , jednak zamiast soli czy peklosoli uzyje sosu sojowego bedzie to marynata [ przepis na fejsie wedzarniczej braci ] . Golonke chce pozbawic skury i odzielic od kosci jednym slowem bedzie to maly plat miesa . Marynowane 5 dni potem ciasno w siatke i chce sparzyc tak jak przy boczku rolowanym typu pancetta jak mniemam po to zeby po uwedzeniu nie rozwijal sie plat golonki . Pytanie czy po marynowaniu w zalewie sojowej i sparzeniu nie straci wlasciwosci smakowych , nie wiem jak mocno lub gleboko sos sojowy penetruje mieso czy ktos moze cos podobnego robil ? Dzieki za ewe. wskazowki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2016 ...będzie smakowało jak maggi..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2016 Marynaty są dobre do grilla, ogniska lub BBQ. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2016 Do pieczenia lub grilla tak - do wędzenia......... nie ..... ale możesz experymentować - poczytaj uważnie forum - zasady peklowania i po co się to robi ............ Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2016 http://bibliasmakow.pl/wedzona-szynka-schab-marynowana-sosie-sojowym/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2016 Zrobiłbym jak piszesz, ale nie przy marynowaniu przez pięć dni.To jak dla mnie zbyt długo i z ryzykiem zepsucia się mięsa.Marynowałbym przez około 12 godzin i to powinno wystarczyć, aby nadać smak mięsu.Nie przesadzaj z ilością sosu, bo mięso nie będzie smaczne.....ale to rzecz gustu. Nie wiem co jeszcze wchodzi w skład marynaty?Bo sam sos to dla mnie za mało. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 5 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2016 magdajack podala przepis ja chce potestowac z golonka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2016 Testuj i napisz co ci wyszło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2016 ja chce potestowac z golonka Rozumiem że chcesz to zrobić "bez wędzenia" jeśli tak to przed doprawieniem marynatą wsadziłbym to do siatki albo związał następnie przyprawy z sosem sojowym i zamknięcie w worek próżniowy na 5 dni do lodówki i parzyłbym również w tym woreczku ... to moje zdanie ale takie robienie zabezpieczy mięso Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2016 roger zrobie tak jak podala magdajack // bibliasmakow // tylko zamiast schabu golonka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Października 2016 Powodzenia ... tylko głowy nie rozwal o ścianę jak będziesz gryzł ... golonka to nie polędwica ani szynka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Października 2016 Jest to tylko proba a moze nawet zabawa z nowym smakiem tam gdzie mieszkam nikt czegos takiego jak golonka nie jada , jest to najtansze mieso i jak nie wyjdzie to w kosz [nie szkoda] . A tak na marginesie roger nie jedna golonke wciagnolem w swoim zyciu i uwazam ze mieso z golonki jest jednym z delikatniejszych mies nawet bardziej niz schab czy szynka kwestia przygotowania i obrobki termicznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Października 2016 kwestia przygotowania i obrobki termicznej No o tym własnie piszę ... i przeczytaj jeszcze raz przepis który chcesz wykonać zwracając większa uwagę na czasy i temperatury EOT Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 6 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Października 2016 Wziolem glownie pod uwage marynate i jej skladniki a nie czasy i temp. Moje pytanie na poczatku dotyczylo pazenia golonki w celu aby byla bardziej zwarta [ nie rozwalala sie ] i ciekawilo mnie i dalej ciekawi czy pazenie po moczeniu w takiej marynacie nie umniejszy smaku , czasy i temp. beda korygowane innym slowem zrobie po swojemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Października 2016 ciekawilo mnie i dalej ciekawi czy pazenie po moczeniu w takiej marynacie nie umniejszy smaku jak zaparzysz tak: przed doprawieniem marynatą wsadziłbym to do siatki albo związał następnie przyprawy z sosem sojowym i zamknięcie w worek próżniowy na 5 dni do lodówki i parzyłbym również w tym woreczku ...to nie .... poczytaj np o metodach Sous Vide Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Października 2016 golonka to nie polędwica ani szynka to prawda.... ale smaczek no i gotowaniu rosołkowym 150 min powinna być mięciutka życze powodzenia w experymentowaniu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Października 2016 golonka to nie polędwica ani szynka to prawda.... ale smaczek no i gotowaniu rosołkowym 150 min powinna być mięciutka życze powodzenia w experymentowaniu .....optymista... W szynkowarze porcję 1100g golonka parzę w temperaturze 80+ stopni przez 6 godzin. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Października 2016 Gotowanie nie zna granic, więc warto eksperymentować, a może powstanie ciekawy wyrób.Golonkę jak coś to w szybkowarze gotuję ....... jakieś 60-90 minut. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Października 2016 Ja po prostu zwracam koledze uwagę że przepis jako taki tyczy schabu i szynki a on wg niego chce robić golonkę ... zatem temperatury i czasy muszą być diametralnie inne żeby to było zjadliwe ... i wszystko PSTak na marginesie żeby nie było że odradzam golonkę ... dobrej golonki, giczy czy policzków nic nie przebije Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 7 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Października 2016 Ok. roger temat sie troche rozwinol no to dalej jedzmy , to golonka w marynacie sojowej dokladnie wdg. przepisu // bibliasmakow // przypomne ze do wedzenia i jest oskurowana pozbawiona kosci , sciegiel , blon wagowo z jednej golonki jest dokladnie 1,2kg miesa sa to male sztuki . W marynacie jak powiedzialem 5 dni [ nie wiem wlasnie jak sos sojowy penetruje mieso ? ] , potem w siatki i w dym [ zabawa ] . Jak ty bys to wedzil ? czas i temp. moze ? podpiec pod koniec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Października 2016 Żebyś to wędził i 10 lat i tak będzie twarde ... ja zrobiłbym tak jak Ci napisałem wcześniej ewentualnie po parzeniu wędził na zimno ... albo odwrotnie po marynowaniu ociekanie,osuszanie i wędzenie klasycznie 45-55st do koloru następnie w worek próżniowy i parzenie w niskiej temperaturze do miękkości ... i tu golonka golonce nie równa zacząłbym dla takiego kawałka od 2-2,5h w 75st C .... spokojnie golonkę ciężko przeparzyć a zapakowaną próżniowo w szczególności.... tak ja bym robił bo moim zdaniem podpiekanie golonki w wędzarni to strata czasu i wychodzi wiór. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
celt Opublikowano 7 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Października 2016 Dzieki . potestuje ale i tak bardziej ciekawi mnie sam smak po tej marynacie , jak podymie to dam znac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.