Skocz do zawartości

Nietypowa golonka


celt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bractwo .                                                                                                                                                                                                       Pytanie w zasadzie czysto techniczne , chcialbym uwedzic golonke , jednak zamiast soli czy peklosoli uzyje sosu sojowego bedzie to marynata [ przepis na fejsie wedzarniczej braci ] . Golonke chce pozbawic skury i odzielic od kosci jednym slowem bedzie to maly plat miesa . Marynowane 5 dni potem ciasno w siatke i chce sparzyc tak jak przy boczku rolowanym typu pancetta jak mniemam po to zeby po uwedzeniu nie rozwijal sie plat golonki . Pytanie czy po marynowaniu w zalewie sojowej i sparzeniu nie straci wlasciwosci smakowych , nie wiem jak mocno lub gleboko sos sojowy penetruje mieso czy ktos moze cos podobnego robil ?                                                                             Dzieki za ewe. wskazowki .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...będzie smakowało jak maggi..... :cry:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do pieczenia lub grilla tak - do wędzenia......... nie ..... ale możesz experymentować  - poczytaj uważnie forum - zasady peklowania i po co się to robi ............

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłbym jak piszesz, ale nie przy marynowaniu przez pięć dni.

To jak dla mnie zbyt długo i  z ryzykiem zepsucia się mięsa.

Marynowałbym przez około 12 godzin i to powinno wystarczyć, aby nadać smak mięsu.

Nie przesadzaj z ilością sosu, bo mięso nie będzie smaczne.....ale to rzecz gustu.

 

Nie wiem co jeszcze wchodzi w skład marynaty?

Bo sam sos to dla mnie za mało.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Testuj i napisz co ci wyszło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja chce potestowac z golonka

Rozumiem że chcesz to zrobić "bez wędzenia"  jeśli tak to przed doprawieniem marynatą wsadziłbym to do siatki albo związał następnie przyprawy z sosem sojowym i zamknięcie w worek próżniowy na 5 dni do lodówki i parzyłbym również w tym woreczku ... to moje zdanie ale takie robienie zabezpieczy mięso ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to tylko proba a moze nawet zabawa z nowym smakiem tam gdzie mieszkam nikt czegos takiego jak golonka  nie jada , jest to najtansze mieso i jak nie wyjdzie to w kosz [nie szkoda] . A tak na marginesie roger nie jedna golonke wciagnolem w swoim zyciu i uwazam ze mieso z golonki jest jednym z delikatniejszych mies nawet bardziej niz schab czy szynka kwestia przygotowania i obrobki termicznej . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kwestia przygotowania i obrobki termicznej

 

No o tym własnie piszę ... i przeczytaj jeszcze raz przepis który chcesz wykonać zwracając większa uwagę na czasy i temperatury ;)  

 

EOT

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wziolem glownie pod uwage marynate i jej skladniki a nie czasy i temp. Moje pytanie na poczatku dotyczylo pazenia golonki w celu aby byla bardziej zwarta [ nie rozwalala sie ] i ciekawilo mnie i dalej ciekawi czy pazenie po moczeniu w takiej marynacie nie umniejszy smaku , czasy i temp. beda korygowane innym slowem zrobie po swojemu . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciekawilo mnie i dalej ciekawi czy pazenie po moczeniu w takiej marynacie nie umniejszy smaku

 

jak zaparzysz tak:

 

 

 

przed doprawieniem marynatą wsadziłbym to do siatki albo związał następnie przyprawy z sosem sojowym i zamknięcie w worek próżniowy na 5 dni do lodówki i parzyłbym również w tym woreczku
 

 

...to nie .... poczytaj np o metodach Sous Vide

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

golonka to nie polędwica ani szynka
  to  prawda....  ale smaczek :) no i gotowaniu rosołkowym  150 min powinna być mięciutka :)  życze powodzenia w experymentowaniu :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

golonka to nie polędwica ani szynka
  to  prawda....  ale smaczek :) no i gotowaniu rosołkowym  150 min powinna być mięciutka :)  życze powodzenia w experymentowaniu :)

 

.....optymista... :devil:

W szynkowarze porcję 1100g golonka parzę w temperaturze 80+ stopni przez 6 godzin. :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie nie zna granic, więc warto eksperymentować, a może powstanie ciekawy wyrób.

Golonkę jak coś to w szybkowarze gotuję ....... jakieś 60-90 minut.  :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu zwracam koledze uwagę że przepis jako taki tyczy schabu i szynki a on wg niego chce robić golonkę ... zatem temperatury i czasy muszą być diametralnie inne żeby to było zjadliwe ... i wszystko ;)

 

PS

Tak na marginesie  żeby nie było że odradzam golonkę ... dobrej golonki, giczy czy policzków nic nie przebije ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. roger temat sie troche rozwinol no to dalej jedzmy , to golonka w marynacie sojowej dokladnie wdg. przepisu // bibliasmakow // przypomne ze do wedzenia i jest oskurowana pozbawiona kosci , sciegiel , blon wagowo z jednej golonki jest dokladnie 1,2kg miesa sa to male sztuki . W marynacie jak powiedzialem 5 dni [ nie wiem wlasnie jak sos sojowy penetruje mieso ? ] , potem w siatki i w dym [ zabawa ] . Jak ty bys to wedzil ? czas i temp. moze ? podpiec pod koniec .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żebyś to wędził i 10 lat  i tak będzie twarde ... ja zrobiłbym tak jak Ci napisałem wcześniej ewentualnie po parzeniu wędził na zimno ... albo odwrotnie po marynowaniu ociekanie,osuszanie i wędzenie klasycznie 45-55st do koloru następnie w worek próżniowy i parzenie w niskiej temperaturze do miękkości ... i tu golonka golonce nie równa zacząłbym dla takiego kawałka od 2-2,5h w 75st C .... spokojnie golonkę ciężko przeparzyć a zapakowaną próżniowo w szczególności.... tak ja bym robił bo moim zdaniem podpiekanie golonki w wędzarni to strata czasu i wychodzi wiór.    

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.