Skocz do zawartości

Polędwiczki "skórzane"


DonLeo007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy polędwiczki wieprzowe zapeklowane chciałbym owinąć w skore od łopatki i tak wstawić do wędzenia? oczywiście jest to eksperyment, przy okazji mam dziwny wygląd tłuszczu przy boczku, czy ktoś już się spotkał z takim przypadkiem?

post-80059-0-98268700-1475786170_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy polędwiczki wieprzowe zapeklowane chciałbym owinąć w skore od łopatki i tak wstawić do wędzenia?
  Po, co? W jakim celu? Nie lubisz zapachu i smaku dymu wędzarniczego? Boisz się, że w czasie wędzenia zostaną uwędzone?  Wyjaśnij nam, jaki efekt chcesz uzyskać dzięki eksperymentowi.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po, co? W jakim celu?

 

Zapewne słyszał, ze polędwicę łososiową zawija się w słoninę, ale to ma sens i uzasadnienie. Czego to ludzie nie wymyślą. :w00t:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

... tyle się naczytałem ze wolno wymyślać, wiec wymyśliłem logicznie, jeżeli wędzimy to temperatura topi tłuszcz a to powoduje nie wysychanie tych polędwiczek (zwłaszcza ze są chudziutkie) a dym penetruje cale mięso dlatego te pytanie, 

a co do 

 

Po, co? W jakim celu? Nie lubisz zapachu i smaku dymu wędzarniczego? Boisz się, że w czasie wędzenia zostaną uwędzone?  Wyjaśnij nam, jaki efekt chcesz uzyskać dzięki eksperymentowi.
na tym forum; rozumie ze możemy robić co chcemy z naszym towarem na tym polega konwersacja bo jak nie to wystarczy wstawić receptury z "16" i nie wypowiadać się  :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikomu nie zabraniam wymyślania i tworzenia nowych wyrobów.

Twoje pytanie

 

czy polędwiczki wieprzowe zapeklowane chciałbym owinąć w skore od łopatki i tak wstawić do wędzenia?
dla mnie było mało precyzyjne, dlatego postawiłem w odpowiedzi tyle pytań.

Z ciekawością czekam na efekty twojego eksperymentu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na koniec zrobilem normalnie, drugim razem zawinę w skore dla soczystości ponieważ; tak wyszly (może za długo wędziłem) później zaobserwowałem ze się wysuszają podczas parzenia

 

W jaką skórę. :facepalm:.Żadnej soczystości nie będzie.Skóra niczego nie ochroni .Polędwiczki najlepsze są nieparzone a tylko wędzone.Jeśli już chcesz parzyć to parz do 58-60ºC w środku.

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

te na fotce maja miesiac

 

Te na fotce są albo parzone albo pieczone. Chyba nie suszone ?  :w00t:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na tej fotce Arek jest "wiór" kolego mam prośbę zanim obrobisz w jakikolwiek sposób mięso zastanów się co chcesz uzyskać ... ;)

Wykwity solne i "miesiąc" sugerują dojrzewanie ... wygląd sugeruje jakąś "ekstremalną" obróbkę termiczną wyglada jak pieczenie z wędzeniem ... ale o tym nie piszesz :(

Wszystko sie da tylko co chcesz uzyskać ?

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.