qba-69 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Nie rozumiem dlaczego ludzie utrudniaja sobie zycie Ja bym to raczej nazwał eksperymentowaniem w poszukiwaniu nowych smaków. Gdyby ludzie nie mieli natury odkrywców, to dziś biegalibyśmy z przepaskami na biodrach, jedząc leśne jagody. Podany przepis powinno się traktować jako propozycję, bez konieczności wykonania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Nie rozumiem dlaczego ludzie utrudniaja sobie zycieJa bym to raczej nazwał eksperymentowaniem w poszukiwaniu nowych smaków. Poszukiwać można nowe, jak się zna stare a tak to tylko bycie "oryginalnym". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Poszukiwać można nowe, jak się zna stare a tak to tylko bycie "oryginalnym". Jeżeli się nie zna smaku starego, to i ten wtedy jest nowym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie eksperymentowania, by odkryć nieodkryte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Poszukiwać można nowe, jak się zna stare a tak to tylko bycie "oryginalnym". Jeżeli się nie zna smaku starego, to i ten wtedy jest nowym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie eksperymentowania, by odkryć nieodkryte Sratatata, kiełbasa z szynki (bez klasyfikacji!!!) i boczku już dawno zostala odkryta. To brak wiedzy w temacie a nie odkrywanie. Poza tym przyprawy na łyżeczki jeszcze da się znieść, choć nie pochwalamy tu tego ale peklosól na łyżeczki to również brak wiedzy i nieodpowiedzialność. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dlatego adeptom sztuki zaleca się dokładne ważenie Stare wygi mogą sobie łyżeczkować do woli Jednak nawet przy proponowanym sposobie, można zrobić dobrą kiełbasę, patrz Chłopska Szczepana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Dzięki za sugestie i rady. Nie robiłem jeszcze kiełbasy gdzie boczek stanowi ok. 40% całego składu.I nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Grudnia 2016 ..bo 60% to wyobraźnia... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Panie i panowie, Wygląda na to że w końcu udało mi się wykonać podobną kiełbaskę. Jej tajemnica tkwi w niepeklowanym mięsie.Użyłem 85% mięsa z szynki wp. i 15% chudej wołowiny (minced steak). Po klasyfikacji wyszło 30% I wp45% II wp10% III wp15% I woł.Przyprawy na 1 kg farszu:Pieprz czarny grubo mielony 5gSól morska 18gKolendra .5g Czosnek świeży 2 główki na całość farszu. 10% wagi mięsa. Korzystałem z przepisu autorskiego Ligawy na kiełbasę Głogowską z okolic Rzeszowa. Z czystym sumieniem polecam ten przepis. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Czy przypadkiem tam nie ma błędów wkolendrze. 5 g na kg farszu to strasznie dużo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Czy przypadkiem tam nie ma błędów wkolendrze. 5 g na kg farszu to strasznie dużo.Chodziło mi o .5g czyli 0,5g kolendry Dwie główki czosnku oczywiście na 10kg farszu Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Gdyby ludzie nie mieli natury odkrywców, to dziś biegalibyśmy z przepaskami na biodrach, jedząc leśne jagody. I komu to przeszkadzało http://www.tapeta-zarosla-maly-odpoczywajacy-szympans.na-pulpit.com/zdjecia/zarosla-maly-odpoczywajacy-szympans.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Chodziło mi o .5g czyli 0,5g kolendry Teraz lepiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Czy w ilości pieprzu nie ma pomyłki ? 5g na kg to dużo. Clipol powiedz jeszcze czy skórka schodzi z tej kiełbasy i czy nie jest za chuda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) czy skórka schodzi z tej kiełbasyTajemnica schodzącej skórki to zjarana kiełbasa, technika właściwa dla wiejskich wędzarzy, którzy nie wiedzą jak prawidłowo wędzić. Właściwie nie wiem po co robić w kiełbaśnicy skoro ma ona potem schodzić? Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Pawle masz rację. Ale jest wiele osób dla których wyznacznikiem dobrej kiełbasy jest schodząca skórka i taka kiełbasa jest dla nich najlepsza. Udało mi się nawet takową kiełbasę zrobić i niestety aby wyszła trzeba wędzić ją na przekór logice a właściwie taka kiełbasa nie jest już wędzona ale pieczona, dymem jej prawie nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 jest wiele osób dla których wyznacznikiem dobrej kiełbasy jest schodząca skórka Też mam takich w rodzinie i tłumaczę im, że jak już robią sami kiełbasę od początku, to niech spróbują robić porządnie do końca, czyli również odpowiednio uwędzić. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Czy w ilości pieprzu nie ma pomyłki ? 5g na kg to dużo. Clipol powiedz jeszcze czy skórka schodzi z tej kiełbasy i czy nie jest za chuda ?Pieprzu jest w sam raz. Następnym razem dam więcej Co się tyczy skórki - popieram wypowiedź Paweljack - jelito naturalne stanowi "wisienkę na torcie" To nie biała kiełbasa z której niektórzy ściągają "flaka" Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 To spróbujcie przekonać moją LP. Po każdym wędzeniu słyszę , że to nie to co kiedyś.Te twoje kiełbasy są jakieś takie sklepowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Przekonaj PaniąŻonę do lektury forum i wtedy porozmawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 słyszę , że to nie to co kiedyś.Te twoje kiełbasy są jakieś takie sklepowe..... Przy następnym wędzeniu podłuż jej z jedną sklepową (kiełbasę mam na myśli ) i może wtedy doceni Twoją pracę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 To spróbujcie przekonać moją LP. Nie wiem ile, jak często i jakie rodzaje kiełbas robisz, ale zrób kilka różnych z receptur i wtedy daj do spróbowania. Za każdym razem zrób ze dwie nowe. Wtedy może się okazać, że ta "wiejska" jest ciągle taka sama, tłusta, odbijająca się czosnkiem i zbyt pieprzna albo za mało słona. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 W związku z diagnozowaną kiełbasofilją ( u mnie ) wędzę co najmniej raz w miesiącu. Wykonuję różne kiełbasy cienkie kminkową, chłopską, , śląską, kabanosy, łowczego,jałowcową.Podpiekam albo parzę.Ale ta ,,prawdziwie'' wiejska ma się właśnie odbić czosnkiem aż bąble z nosa pójdą i koniecznie ma schodzić jelito. Nie mogę kobiecie wytłumaczyć , że taka kiełbasa jest nie zdrowa i takie tam. Chociaż przyznaję , że z kabanosów skórki nie zdejmuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie mogę kobiecie wytłumaczyć No to sorry, taki mamy klimat. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Panie i panowie, Wygląda na to że w końcu udało mi się wykonać podobną kiełbaskę. Jej tajemnica tkwi w niepeklowanym mięsie.Użyłem 85% mięsa z szynki wp. i 15% chudej wołowiny (minced steak). Po klasyfikacji wyszło 30% I wp45% II wp10% III wp15% I woł.Przyprawy na 1 kg farszu:Pieprz czarny grubo mielony 5gSól morska 18gKolendra .5g Czosnek świeży 2 główki na całość farszu. 10% wagi mięsa. Korzystałem z przepisu autorskiego Ligawy na kiełbasę Głogowską z okolic Rzeszowa. Z czystym sumieniem polecam ten przepis. Sent from my SM-G925F using TapatalkSlicznotka Ci wyszla ale mam 3 pytanka:1. Jak rozdrabniales.?2. Soliles/przyprawiales przed czy po rozdrobnieniu.?3. Czy dales sie przegrysc farszowi, czy odrazu w jelita.? ☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 ad 1. I wp - sitko 16mmII wp - sitko 7/8mmIII wp + wołowe - sitko 2/3mm ad 2. przyprawy dodane po rozdrobnieniu. Czosnek wciśnięty do wody. ad 3. farsz leżał ok godziny wymieszany przed nabiciem.Osadzanie 2 godziny i do wędzenia w temp. 60 - 70°C ok 2 godzin. Podpiekanie w wędzarni w temp. 90°C do osiągnięcia wewnątrz batonu 70°C Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.