Skocz do zawartości

Co to za kiełbasa?


clipol

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

koniecznie ma schodzić jelito

Podczas pieczenia w wędzarni kiełbasy zwiększ wilgotność w komorze wstawiając na dno pojemnik z wodą.

Jelito nie może być przesuszone.

Nabić jelita, osadzać krótko i suszyć przed wędzeniem z wyczuciem :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszelkie sugestie. Na dnie wędzarni mam brytfankę że stali nierdzewnej służącą za odpromiennik do grzałek. Wlewam tam trochę wody podczas pieczenia. Niestety ten proces trwa co najmniej godzinę lub więcej w zależności od grubości batonów

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

[Dodano: 20 kwi 2017 - 17:59]

Wielkie dzieki Clipol. ☺

Szkoda ze fotek nie idzie powiekrzyc aby zobaczyc wyrob w przekroju..????

To dziwne. U mnie w Tapatalk powiększenie działa bez problemu

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

koniecznie ma schodzić jelito

Podczas pieczenia w wędzarni kiełbasy zwiększ wilgotność w komorze wstawiając na dno pojemnik z wodą.

Jelito nie może być przesuszone.

Nabić jelita, osadzać krótko i suszyć przed wędzeniem z wyczuciem :D

 

Coś więcej można o tej wodzie? zimna ciepła? dużo mało? mam zamiar spróbować bo nigdy tego nie robiłem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

o technice z wodą pierwsze słyszę ...
 

Wilgotne powietrze podczas podpiekania  lepiej przewodzi ciepło oraz nie wysusza nadmiernie jelita.

Czego tutaj nie rozumiesz?

Ta sama zasada dotyczy domowych piekarników.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś więcej można o tej wodzie? zimna ciepła? dużo mało? mam zamiar spróbować bo nigdy tego nie robiłem

Tego raczej nie określisz w stosunku do ilości wsadu do wędzarni.

Każda jest inna i w każdej szybciej lub wolniej parować będzie woda.

Zimna czy ciepła, nie ma znaczenia, bo i tak musi zacząć parować, więc im zimniejsza, tym później to się zacznie.

Nalej wody i kiedy zacznie brakować to dolewaj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wilgotne powietrze podczas podpiekania lepiej przewodzi ciepło oraz nie wysusza nadmiernie jelita.

 

Zacząłem stosować tę zasadę, z lekką modyfikacją, tj. zamiast zimnej to woda wrząca ( jeśli mi się chce specjalnie ją grzać :D ) Szybciej zacznie parować i nawilżać powietrze w wędzarni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@clipol,

Doprecyzuj ile tej wody na 1kg farszu?[Dodano: 24 kwi 2018 - 18:46]

 

ad 2. przyprawy dodane po rozdrobnieniu. Czosnek wciśnięty do wody.

 

 

 

 

 

Doprecyzuj ile tej wody na 1kg farszu?

10% wagi mięsa ☺

 

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.