Skocz do zawartości

Jak zrobić w domu prawdziwą, włoską pizzę?


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robię na kafelce w taki sposób że mając rozwałkowane ciasto wyjmuje kafelek z piekarnika, daje ciasto na niego, sos pomidorowy, jakiś farsz i wkładam do piekarnika. Wszystko zajmuje mi jakieś 15 sekund. Po czym wkładam kafelek do piekarnika i już

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moja wygląda mniej więcej tak jak na zdjęciu. Wien niektórzy zaraz stwierdzą że za dużo dodatków.

Proporcję na ciasto zawsze robię na oko mniej więcej 1/k kostki drożdży na 500g mąki plus woda przyprawy, sól. Dodatki wg. gustu.

Piekę w temp 2230 st. na funkcji termoobieg z włączoną dodatkową grzałką dolną. 7-8 minut i ciasto ładnie zrumienione od spodu a ser nie przypieczony.

I tak o niebo lepsza nisz oferowane w pobliskich "knajpach".

post-48741-0-63141100-1477415504_thumb.jpg

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu. Na pizzy widać rączkę Zosi.

Ale prawda jest taka, że przy wypieku w restauracjach, używa się bardzo często okrągłych blaszek. Fajna sprawa bo w [randzie] pizzy można wcisnąć ser albo dodatkowy sosik itp.

U mnie widać często jak właściciele restauracji używają coś w rodzaju maszynek do makaronu aby uformować pizzę.

 

Uwielbiam karczochy na pizzie.

Do zobaczenia..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drogie SiBy - to może nie jest jakieś oryginalne włoskie  ciasto do pizzy - ale najlepsze po bardzo wielu testach :)

ciasto na pizze.doc

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi skladnikami plynnymi w przepisie  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi skladnikami plynnymi w przepisie
Ha - chodzi o to by np. nie lać rzadkiego ketchupu przed pieczeniem na spody- lub innych płynnych sosów - a dodawać je już na stole :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak klasyczne znaczy ... sos na wierzch ... najpierw szynka potem ser a na wierzchu ciasto ;)

Sory ale nie mogłem się powstrzymać ...

A wiesz czemu takue wskazówki ?

Temperatura w domowych piekarnikach ... ;)

 

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja nie daje ketchupu ..a moj sos pomidorowy jest domowy i bardzo gesty..no i tez nie daje go tyle zeby splywalo...,czasem spod jest zbyt mokry jak mozarellla jest nie odsaczona ( ja ja wyjmuje na jakies pol godziny wczesniej zeby odciekla).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja nie daje ketchupu ..a moj sos pomidorowy jest domowy i bardzo gesty..no i tez nie daje go tyle zeby splywalo...,czasem spod jest zbyt mokry jak mozarellla jest nie odsaczona ( ja ja wyjmuje na jakies pol godziny wczesniej zeby odciekla).
mądrze czynisz :clap: ​ a wiesz jak pięknie się rozpływa Koryciński ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ja nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tymi skladnikami plynnymi w przepisie
Ha - chodzi o to by np. nie lać rzadkiego ketchupu przed pieczeniem na spody- lub innych płynnych sosów - a dodawać je już na stole :D 

 

 

I koniecznie jeszcze sos czosnkowy, to będzie na pewno prawdziwa pizza...  :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taaak? a ja mam taki korycin zafoljowany dlugodojzewajacy juz chyba z rok ..musze zrobic  quattro formaggi

ja nie daje zadnych sosow na wierzch ..posypuje tylko oregano ..no chyba ze robie domowa zapiekanke na ciescie jak na pizze ..ale to juz nawet nie a'la pizza tylko domowa zapiekanka o smaku pizzy :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje skarbusie odkryły grzanki z korycinem no i jako dodatek do pizzy :facepalm:  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

beatag, dnia 25 Paź 2016 - 17:06, napisał: ale łopatki ze sklejkii zupełnie wystarczą. Łopatki że sklejki to 90% używanych łopat w pizzeriach. W czwartek będę będę u gościa, który między innymi tym handluje. Jak skleroza pozwoli to zrobię kilka zdjęć.

 

Ze sklerozą poradziłem sobie, ale nie było właściciela, odłożę tą sprawę no inny termin.

Mój przepis na ciasto.

3 szklanki  ( 0,2l ) mąki

1 szklanka  ciepłej wody

10g drożdży zwykłych

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

3-4 łyżki oliwy lub oleju (zawsze wlewam na ;)  tzw. oko)

 

Mąka jakiej używam to najpopularniejsza pszenna 650.

Inna wersja ciasta, zamiana maksymalnie 30% mąki pszennej na kukurydzianą.

Reszta bez zmian.

 

Robiłem również z takiej mąki

post-42787-0-11954600-1477684276_thumb.jpgpost-42787-0-20030400-1477684308_thumb.jpg

mąka wysokoglutenowa, ten sam przepis a ciasto znacznie bardziej rozciągliwe.

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje dzisiejsze pieczenie.

 

na kamieniu, w piekarniku. Jak widać w jednej przypiekłem brzegi, celowo była dla mnie i chciałem dopiec składniki. Była to ostatnia szósta pizza na kamieniu w ciągu godziny. Kamień wystygł a w piekarniku jednak gorąco, przypiekło brzegi a środek był już słabiej dopieczony, stąd celowo przetrzymana dłużej razem ze składnikami :). Pozostałe 4 nie doczekały się fotek.

 

dzięki za info z passattą sos wyszedł przedni :).

 

dzisiaj ciasto było idealne, zostawiłem do wyrobienia w mikserze i zajmowałem się pilnowaniem wędzarni. Mieszało się ze 20 minut. Później mocno wyrobiłem na blacie i było najlepsze jakie mi do tej pory wychodziły.

 

na pizzy rukola a na niej tarty Paski Ser, oryginał. mniam.

post-78531-0-09483000-1477774555_thumb.jpg

post-78531-0-15557700-1477774570_thumb.jpg

post-78531-0-70912600-1477774581_thumb.jpg

post-78531-0-37583900-1477774662_thumb.jpg

Edytowane przez maarec

Zapraszam na naszego bloga   http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalecenia temperaturowe poniżej 300 st?

post-70549-0-71138800-1477822119_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdziwa pizza "włoska" z ogórkiem? :cool:

 

Jeżeli ciasto z przepisu włoskiego :), i włosi uprawiają cukinię to czemu nie ;) .

Ok maja dzisiaj pieczona na pewno nie typu włoskiego bo na mące " babuni " prościutko z marketu biedronka.

Zgodnie z przepisem z postu 66.Wklejam kilka fotek żeby pokazać temperaturę jaka się utrzymuje w piekarniku.

Z podanego przepisu robię zawsze 2 szt. Dziś jedna o średnicy 38 cm, druga 32 .Kamień o wymiarach 35x35 cm.

post-42787-0-38045400-1477855943_thumb.jpgpost-42787-0-38045400-1477855943_thumb.jpg

post-42787-0-84881400-1477855984_thumb.jpgpost-42787-0-47079300-1477856049_thumb.jpg

I pieczemy                                                           od tego momentu zaczęła rosnąć temperatura

post-42787-0-97598600-1477856142_thumb.jpgpost-42787-0-05674400-1477856174_thumb.jpg

post-42787-0-89232200-1477856265_thumb.jpg

Druga sztuka w piekarniku

post-42787-0-69886900-1477856340_thumb.jpg

smacznego :D:)

post-42787-0-46752900-1477856422_thumb.jpgpost-42787-0-02508600-1477856448_thumb.jpgpost-42787-0-56842600-1477856500_thumb.jpgpost-42787-0-77040000-1477856548_thumb.jpg

I jeszcze specjalność LP

post-42787-0-70215800-1477856625_thumb.jpg

Na podglądzie widzę, że znowu mam niechciane pozycje ale nie mogę ich usunąć.

post-42787-0-24770700-1477856016_thumb.jpg

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witajcie - Podpowiedzcie mi coś odnośnie kamienia do pieczenia pizzy . Czy ma  to być kamień z granitu? Czy inna skała? Mam w pobliżu dużą firmę handlującą granitami, marmurami i innymi kamieniami (onyxy, trawertyny) z całego świata. Mogę u nich dociąć coś na wymiar (nawet z odpadów - będzie taniej), tylko jaki wybrać? Polski szary granit jest najtańszy , różne czarne i kolorowe  już droższe.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.