roger Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Lipca 2017 Ja mam granit 2,5cm gruby - standard to chyba 3cm u kamieniarza Mój dał mi taki odpadowy za darmo musiałem tylko polatać z miarką i wybrać sobie taki co wchodził do piekarnika Bierz polerowany przynajmniej z jednej strony Mam też płytę szamotową z piekarni 2cm grubą dociętą "własno-szlifiercznie" do piekarnika i też daje radę tylko ze ta jest i powinna być zbrojona Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Ok. Dzięki Robert - W firmie mają 2 cm i 3 cm (takie standardy) Wybiorę coś z 3cm granitu dociętą "własno-szlifiercznie"Łatwo nie jest Edytowane 20 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) nawet z odpadów - będzie taniejwycinki z blatów np. pod zlewy czy umywalki najczęściej dostaniesz za darmo - najlepszy jest kamień bez żywiczny - naturalny -2,5 cm zupełnie wystarczy - musisz zdecydowanie wiedzieć że to nie sztucznie wylewany kamień - a takich jest 60%[Dodano: 20 lip 2017 - 18:40] Bierz polerowany przynajmniej z jednej strony 2 cm też wystarczy - jest lżejszy[Dodano: 20 lip 2017 - 18:42] Polski szary granit jest najtańszy , różne czarne i kolorowe już droższe. kolor nie ma specjalnego znaczenia Edytowane 20 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Pod płyty kamienne mają podklejone siatki z włókna szklanego - na czas transportu. Będzie trzeba poprosić , żeby zeszlifowali siatkę. Myślę, że dogadam się z właścicielem (trochę marmurów, od nich nabrałem ) Co do samego granitu to pytałem czy rodzaj ma znaczenie, bo te nasze rodzime mają jak gdyby większe okruszki (uziarnienie - nie wiem jak to nazwać) , natomiast te zagraniczne (zwłaszcza te drogie) mają bardzo drobniutkie "uziarnienie" . Być może dzięki temu są bardziej "gładkie" po spolerowaniu i odporniejsze na pęknięcie (chociaż z tym pęknięciem to chyba odwrotnie). Mają jak gdyby większą gęstość. No ale, skoro różnicy nie ma , to nie drążę tematu. Wezmę co będzie.Grubość wezmę 3 cm- zawsze to większa akumulacja ciepła niż w 2 cm Edytowane 20 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 18 Czerwca 2018 Trochę może odgrzeję kotleta, ale zrobiło mi się trochę za dużo ciasta. Mam pytanie. Czy można takie ciasto przechować ok. 2 dni i w jakich warunkach. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 18 Czerwca 2018 @JaGra, mozesz swobodnie zamrozic , ja ostatnio zawsze zamrazam a pozniej odmrazam w lodowce , stwierdzilam ze jest duzo lepsza pizza , ciasto bardziej elasteczne niz z takiego robionego na swiezo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 18 Czerwca 2018 mozesz swobodnie zamrozic albo te 2 dni przechować w komorze zero Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 18 Czerwca 2018 A co za komora 0? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 18 Czerwca 2018 A co za komora 0? wydzielona komora w lodówce gdzie temperatura oscyluje ok 0 stopni Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 18 Czerwca 2018 u mnie nie ma takowej , ja mam to co na stanie mi dala spoldzielnia..a oni zadnego luxusu nie dadza Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Czerwca 2018 Nawet kilka dni zawinięte w folię może sobie spokojnie leżeć w lodówce w temp. 4-6 stopni C. To jest tzw. "ciasto dojrzewające", o wiele lepsze i bardziej elastyczne niż świeże, tak jak pisze Electra . Prawdziwi profesjonaliści "pizzmani", nigdy nie robią pizzy na świeżym cieście, tylko się tym po prostu nie chwalą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Czerwca 2018 Prawdziwi profesjonaliści "pizzmani", nigdy nie robią pizzy na świeżym cieście, tylko się tym po prostu nie chwalą . u nas odpoczywa kilka godzin Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 18 Czerwca 2018 @JaGra, mozesz swobodnie zamrozic , ja ostatnio zawsze zamrazam a pozniej odmrazam w lodowce , stwierdzilam ze jest duzo lepsza pizza , ciasto bardziej elasteczne niz z takiego robionego na swiezo Jagra zgodze sie z Electra. Najlepeiej,jesli jestes zadowolony ze smaku swojego ciasta, po prostu zamrozic jei juz. Pozostawienie go w lodowce spowoduje ,ze zmieni smak. Ewentualnie mozesz je podpiec i pozostawic jako polprodukt w lodowce,jesli planujesz w krotkim czasie robic nastepna pizze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zamroziłem. Zobaczymy co będzie. Dziękuję wszystkim za porady. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 19 Czerwca 2018 JaGra, będzie dobrze.Ja zawsze robię większe porcje aby 2 razy się (i kuchni LP) nie brudzić. Nadmiar porcjuję, kule do woreczków foliowych i do zamrażalnika.Największy problem, to jak się znienacka zechce pizzy a tu kule zamrożone Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Największy problem, to jak się znienacka zechce pizzy a tu kule zamrożone Trzeba mocno chuchać Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Największy problem, to jak się znienacka zechce pizzy a tu kule zamrożone W szczelnym worku do ciepłej wody Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Czerwca 2018 :laugh: Dobre! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Trzeba mocno chuchać A ja głupi wysiadywałem aż się wilka nabawiłem jedyna zaleta że od razu placek wychodził W szczelnym worku do ciepłej wody a tego nie próbowałem. Zimą stawiałem miskę przy grzejniku. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Jak sie zachce pizzy to i tak szybciej sie kula rozmrozi niz czas jaki bedzie potrzebny do zrobienia ciasta od podstaw. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Jak sie zachce pizzy to i tak szybciej sie kula rozmrozi niz czas jaki bedzie potrzebny do zrobienia ciasta od podstaw. Masz rację. Brawo TY Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Ale spokojnie mozna mrozic to ciasto juz jako placek. Wtedy szybciej sie rozmrozi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Tak jak pisze Annam to bardzo wygodny sposób, warto jednak aby po rozwałkowaniu poprzekładać placki papierem do pieczenia, i dopiero je razem zamrozić, zajmują wtedy mniej miejsca, a bardzo łatwo i wygodnie oddzielają się od siebie później pojedyncze "placki" w momencie zapotrzebowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kora Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Tak jak pisze Annam to bardzo wygodny sposób, warto jednak aby po rozwałkowaniu poprzekładać placki papierem do pieczenia, i dopiero je razem zamrozić, zajmują wtedy mniej miejsca, a bardzo łatwo i wygodnie oddzielają się od siebie później pojedyncze "placki" w momencie zapotrzebowania . ...I nie trzeba długo czekać aż się rozmrożą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Przeczytałem temat.Szczerze.... nie dowiedziałem się jak zrobić dobrą pizzę. Chyba że coś przeoczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.