EnPro Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2016 Witam,Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:-dróbiu,-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab) -ryby-sery Z góry bardzo dziękuję za udzielone informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2016 dopóki nie ucieka z ręki to można jeść Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnPro Opublikowano 19 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2016 I po co ta ironia? Pytam orientacyjnie. Stwierdziłem, że forum jest odpowiednim miejscem i nie widzę w tym odrobiny wygłupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Października 2016 Ciężko powiedzieć bo takie swojskie raczej nikomu nie zalegają. Ja jak mniej niż połowę świnki przerabiam to nawet nie mrożę bo znika w oczach - yyy - w buziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnPro Opublikowano 19 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Października 2016 Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Października 2016 Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego: Taki, jaki zadeklaruje producent.Pod warunkiem przestrzegania warunków przechowywania. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Października 2016 orientacyjnie to będzie przydatne do spożycia aż się nie zepsujezależy jak zrobione, jak przechowywane itd.ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz? Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnPro Opublikowano 19 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Października 2016 orientacyjnie to będzie przydatne do spożycia aż się nie zepsujezależy jak zrobione, jak przechowywane itd.ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz?Zatem nie ma różnicy między datą ważności wędzonej ryby a np szynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Października 2016 zależy jak zrobione, jak przechowywane itd.ktoś Ci napisze, że ser możesz przechowywać 2 tygodnie i co, 15 dnia wyrzucisz? Pytanie zadane tu, zatem zakładamy, że zrobione wg tutejszych receptur i zaleceń przechowywania. Sera co prawda nie robiłem - jeszcze;) - ale z tego co się orientuję to, to on jak wino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Października 2016 Czasami jednak los pozwala nam na sprawdzenie terminu przydatności: Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja .Została odkryta w sierpniu, zrobiona przed Wielkanocą. Gdy obsychała, w garażu było kilkanaście stopni. W środku lata mogło być 25. W przekroju: Smak i aromat był boski - nie do opisania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Października 2016 -sery 1000 dni, to bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Października 2016 Nie wiem czy w ogóle powinnaś ją ruszać i konsumować..... Nie dość że przybrała jak kameleon kształt roweru, schła sobie w ukryciu, to ty ledwo ją znalazłaś, to od razu zjadłaś.Można rzec, znalazłaś skarb...... i to przez siebie ukryty! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2016 Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej - stąd deformacja .Smak i aromat był boski - nie do opisaniaJak widać wspaniały smak i aromat zawdzięczamy rowerowi, innego wytłumaczenia nie ma Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Ta kiełbasa (krakowska) spadła z kija i "zawisła" na ramie rowerowej Witaj Aniu , kiełbaska wygląda zacnie . Jeżeli możesz to w jakiej była osłonce (jelicie ) i wg jakiej receptury była robiona . Pozdrawiam serdecznie Edytowane 19 Października 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafelek Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Października 2016 dopóki nie ucieka z ręki to można jeść I po co ta ironia? Pytam orientacyjnie. Stwierdziłem, że forum jest odpowiednim miejscem i nie widzę w tym odrobiny wygłupZbyszek trochę to w żart obrócił ale ma rację kiedyś dałem koledze moje wyroby ,u mnie wytrzymały bardzo długo około 1 miesiąca a u niego po tygodniu się zepsuły po przeprowadzonej rozmowie z kolegą doszliśmy do wniosku że w lodówce musiał mieć jakąś bakterię bo od dawna w jego lodówce pewne produkty się psuły po umyciu lodówki problem znikł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franko Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Października 2016 @EnPro,Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab) Jestem smakoszem swojskiej wiejskiej kiełbasy ( którą oczywiście robię sam wg.swojego gustu). Zawsze miałem problem z utrzymaniem świeżości i smaku takiego jaki był zaraz po uwędzeniu kiełbasy. Niestety kiełbasa po kilku dniach w lodówce podsychała i zmieniała smak. Z kiełbasy swojskiej robiła się podsuszana a nawet sucha jak kabanos. Znajomy, u którego wędziłem zawsze kiełbasę poczęstował mnie właśnie taką suchą kiełbasą i powiedział - "spróbuj i oceń". Była to właśnie taka kiełbasa sucha w smaku zbliżona do kabanosa, smaczna, bez oznak pleśni, czy jakiegoś nalotu (oczywiście o innym przekroju niż kabanos). Znajomy odpowiedział wtedy z uśmiechem - to jest właśnie twoja kiełbasa, którą robiłeś miesiąc temu. Leżała w lodówce, podeschła trochę i nikt z domowników jakoś na nią nie miał ochoty. Byłem zaskoczony, że nie poznałem swojej kiełbasy, bo u mnie nigdy tak długo kiełbasa nie leży. Problem świeżości kiełbasy rozwiązałem zakupując zgrzewarkę. Kiełbasę na drugi lub trzeci dzień po wędzeniu, porcjuję i pakuję próżniowo. W lodówce mam takie miejsce, gdzie mam temperaturę od 4 - 6 stopni C. I tam właśnie pekluję i przechowuję kiełbasę zgrzaną próżniowo przez 3 - 4 tygodnie. Kiełbasa taka nie traci smaku ani zapachu i oczywiście nie wysycha.Jest jeszcze jedna zaleta, po otwarciu lodówki zapach swojskich wyrobów nie rozchodzi się po mieszkaniu . Jeżeli chodzi o wędzonki: boczek, szynkę czy polędwicę, zgrzane próżniowo powinny wytrzymać podobnie. Musisz jeszcze zwrócić uwagę na temperaturę jaką masz w lodówce. Ja w tym miejscu w lodówce gdzie pekluję, przechowuję wędzonki a nawet mięso zaraz po zakupie mam termometr na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Października 2016 Na razie tyle. W wolnej chwili opracuję i wrzucę spory artykuł na ten temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutusowiec Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Grudnia 2016 jak długo przechowywać...zawsze parze tylko tyle ile zjem w ciągu kilku dni reszta trafia do zamrażalki i parze dopiero kiedyś po rozmrożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Grudnia 2016 (edytowane) jak długo przechowywać. Masz tabelę " nad głową " Pozdrawiam Edytowane 21 Grudnia 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roszej Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Marca 2017 Witam,Jaki jest termin przydatności do spożycia wędzonego:-dróbiu,-wieprzowiny (nie mam na myśli długo dojrzewających wędlin, bardziej parzona szynka, schab)-ryby-sery Z góry bardzo dziękuję za udzielone informacjeProducenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne. Produkt po produkcji musi spełnić minimum - w zależności od rodzaju - obecność bakterii Listeria Monocytogenes w 25g - Nieobecna. Do tego może być jeszcze Obecność Salmonella oraz liczba E Coli. Natomiast w okresie przydatności do spożycia produkt musi spełnić wymaganie : liczba listeria monocytogenes <100 jtk/g. O ile dosyć łatwo spełnić warunki dla wyrobów parzonych o tyle dla surowych jest ciężko bo trzeba zachować bardzo higieniczne warunki produkcji, nie przekraczać temperatury mięsa powyżej kilku stopni. Dla przykładu kiełbasa wędzona parzona po produkcji wychłodzona do temp 2 stopni następnie zapakowania próżniowo:Wyniki badań:Po 2 tygodniach od produkcji: ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/gogólna liczba drobnoustrojów: 9,8x10^3 jtk/g inaczej 9800 jtk/g Po 3 tygodniach od produkcji:ilość listeria monocytogenes: <10 jtk/g tu ciężko powiedzieć czy się zwiększa i o ile. Bo za pierwszym razem mogło być 1 a za drugim 9 i nadal jest poniżej 10.ogólna liczba drobnoustrojów: 2,7x10^5 jtk/g inaczej 270000 jtk/g czyli prawie 28 razy się zwiększa przez tydzień - i to w opakowaniu próżniowym. Oczywiście wpływ na wygląd i smak znikomy. Innymi słowy, to że produkt wydaje się ok bo w smaku jest dobry i nie wygląda źle nie znaczy że nie ma w nim bakterii groźnych dla zdrowia. Listeria monocytogenes to tzw bakteria w lodówkowa i obawiam się, że większość z nas ma ją w domu. Zauważcie też jaki często robimy błąd my sami jako konsumenci i sprzedawcy w sklepach. Kiełbasy często wjeżdzają do sklepi w całych opakowaniach na których jest data przydatności np 2 tygodnie. Sprzedawca rozpakowuje i sprzedaje w ciągu tygodnia. Problem w tym, że data przydatności podana na opakowaniu obowiązuje dla warunków napisanych na etykiecie a szczególnie dla zamkniętego opakowania. (niektórzy producenci zabezpieczają się pisząc dodatkowo: spożyć w ciagu 48 godzin po otwarciu). Jak przynosimy do domu np ser i otwieramy to też często konsumujemy aż do terminu przydatności pomimo tego, że jest otwarty np od tygodnia. Wszystkie kryteria dla żywności są w tym dokumencie: ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2017 Producenci muszą na termin robić badania mikrobiologiczne. Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne? Ta listeria siedzi podobno w serach, rybach, owocach morza .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Marca 2017 Ciekawe czy w ubojniach trzody i drobiu są takie badania mikrobiologiczne? System kontroli mikrobiologicznej obowiązuje wszystkich producentów żywności. Producenci żywności są zobowiązani do okresowych badań mikrobiologicznych produkowanych produktów oraz blatów roboczych, ścian etc.W ubojniach trzody, bydła badania wykonuje się dwa, trzy razy w miesiącu jednak częstotliwość badań określa IW. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Listopada 2017 Witam,znalazłem w swojej lodówce kilka kawałków wędliny zapakowanej próżniowo (pakowarka z Lidla), robionej wg. receptury na Schinkenspeck, nie pamiętam dokładnie kiedy je wędziłem, ale było to w czasie, kiedy temp. za oknem oscylują w okolicach 18 stopni, pamiętam, bo wędziłem bez grzałki, pytanie czy ta wędlina nadal nadaje się do jedzenia po ok. pół roku leżenia w lodówce ? srawdzać organoleptycznie czy lepiej nie ryzykować i do kosza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Ja taką (znaczy - półroczną, a nie z tego przepisu) konsumowałem po obróbce cieplnej (nie wiem czy coś daje) - ale ryzyko i tak bierzesz na siebie. Edytowane 7 Listopada 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Listopada 2017 Moim zdaniem nadaje się. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.