ziezielony Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Listopada 2017 po ok. pół roku leżenia w lodówce Osid, tego rodzaju specjały spokojnie można konsumić Ja swoje trawię nawet po 18/24 m-cach... Jak masz wyrzucić to dawaj na pw, kurier po mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczysko Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zadam kolejne głupie pytanie, wiem ze każdy robi inaczej.Ja dopiero zaczynam. Pekluje wg miro, Wedze ok 3.5h na zrebkach olcha buk w temp ok 50 i jeszcze godzinę czereśnia w tej samej temperaturze. Wkładam do gotującej się wody trzymam ok 10-15min i schodzę z temperatura do 80. Parze do uzyskania temperatury 68 w środku szynki. Przekladam do wiaderka z lodowata woda na chwile i wieszam do ostygnięcia. Teraz na dworze bo zimno jak będę robił latem nie wiem pewnie w piwnicy. I teraz pytanie czy taka wędlina może być w lodowce 2 tygodnie?Mam teraz taka 8 dniowa smak jest dobry ale tekstura się zmienia. Dzisiaj doczytałem ze nie powinienem trzymać w siatkach. A tak buła trzymana do dzisiaj ponieważ miała być zamrożona ale zamrażarka coś nie teges i musiałem ja ogarnąć….. dziękuje za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.