Skocz do zawartości

Chleb żytni razowy ze świeżo zmielonego ziarna


pablo__88

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz kontakt z powietrzem powoduje stopniowa utrate skladnikow odzywczych..

A i taka mąka jest 100% z pelnego przemiału wiec wedlug typu to 3000 i jestem ciekaw jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu.. 

Czy ktos piekł z takiej mąki?

Ja piekac razowy zakwaszam mąkę typ2000 i przy warabianiu ciasta daje 720( i troszke pszennej)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu..

Na podpłomyki się nadaje :D

Ew. pumpernikiel, po dobrym zakwaszeniu. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam.Ja piekąc chleb żytni zakwas robię z żytniej i trochę razowej  a do ciasta właściwego daję tylko mąkę żytnią.dodaję różnych ziaren oraz namoczone ziarno orkiszu.Wychodzi dosyć smaczny chlebek.Noszę się z zamiarem kupienia przystawki do maszynki zelmer do mielenia ziaren,czy ktoś może  posiada takie ustrojstwo,jeżeli tak to proszę o opinię

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza maka do pieczenia chleba powinna dojrzewać ok. 3 miesiące od przemiału. Sprawdzone u starych piekarzy. Dlatego w piekarniach były zawsze spore magazyny mąki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.