pablo__88 Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2016 Witam Czy robiliście taki chleb? Na pewno maka pod wzgledem wartosci odzywczych bedzie duzo lepsza od razowej kupionej w sklepie, ale jak pracuje zakwas na takiej mace, jak sie zakwasza ciasto? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Października 2016 Na pewno maka pod wzgledem wartosci odzywczych bedzie duzo lepsza od razowej kupionej w sklepie,Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo__88 Opublikowano 22 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2016 Poniewaz kontakt z powietrzem powoduje stopniowa utrate skladnikow odzywczych..A i taka mąka jest 100% z pelnego przemiału wiec wedlug typu to 3000 i jestem ciekaw jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu.. Czy ktos piekł z takiej mąki?Ja piekac razowy zakwaszam mąkę typ2000 i przy warabianiu ciasta daje 720( i troszke pszennej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2016 jak zachowuje sie taka maka przy pieczeniu.. Na podpłomyki się nadaje Ew. pumpernikiel, po dobrym zakwaszeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Października 2016 Piekarze wymagają aby mąka dojrzała po mieleniu. Jest to proces samoistny, w przypadku żyta trwa podobno ok. 7 dni. Niezakwaszona odpowiednio razowa mąka żytnia jest antypożywieniem - blokuje wchłanianie mikroelementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo__88 Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2016 Mąkę razowa 2000 zakwaszam 3 stopniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam.Ja piekąc chleb żytni zakwas robię z żytniej i trochę razowej a do ciasta właściwego daję tylko mąkę żytnią.dodaję różnych ziaren oraz namoczone ziarno orkiszu.Wychodzi dosyć smaczny chlebek.Noszę się z zamiarem kupienia przystawki do maszynki zelmer do mielenia ziaren,czy ktoś może posiada takie ustrojstwo,jeżeli tak to proszę o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graska Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Puk ,puk.Czy tu Ktoś zagląda?.Wypowiedzcie się proszę na temat przystawki do maszynki Zelmer .Przystawka służy do mielenia ziaren .Może ktoś ma takie urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Nie posiadam takowej przystawki i nie mogę nic napisać w tej sprawie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Z tego co wiem to kol. Nestor posiada taką przystawkę, mieli nią ziarno i z tego piecze chleby. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Od niedawna mam taką przystawkę, ale nie używałem jej produkcji mąki a jedynie do wyrobu łamanego ziarna żyta , który jest składnikiem wielu przepisów na chleb w książce J.Hammelmana. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Najlepsza maka do pieczenia chleba powinna dojrzewać ok. 3 miesiące od przemiału. Sprawdzone u starych piekarzy. Dlatego w piekarniach były zawsze spore magazyny mąki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.