śniegol Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2016 Doszła do mnie wieść że we wtorek przywiozą mi tuszkę dzika około 20 kilo już oskurowaną.Był już zamrozony więc do natychmiastowego przerobu.Jedyny pomysł jaki mam to dokupię jakieś podgardle czy boczek i kichy narobię .Może ktoś ma jakieś inne pomysły? Nie chciał bym się z tym pieprzyć nie wiadomo jak długo.Będę wdzięczny za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Jedyny pomysł jaki mam to dokupię jakieś podgardle czy boczek i kichy narobię . Szkoda mięsa z dzika.Ja bym zrobił kiełbasę.Kości obgotował obrał z mięsa i z tego po dodaniu podgardla i wątroby zrobił wątyrobiankę. Edytowane 30 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Października 2016 Kolega chyba to mial na mysli piszac kicha. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Października 2016 Ja bym zrobił kiełbasę Kolega chyba to mial na mysli piszac kicha. http://www.poznan.pl/mim/slownik/words.html?word=kicha&co=word Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Października 2016 Tylko adresu nie podal Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 30 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2016 Kicha to kicha wiadomo jak robić ale myslałem o jakim wyrobie specyficznym dla dzika ,moze i kiełbasa ale inna jakaś specyficzna.Wszyscy przed listopadowym kursem z dziczyzny u Andzeja i się boją odezwać czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2016 Wszyscy przed listopadowym kursem z dziczyzny u Andzeja i się boją odezwać czy co? Nie ma się czego bać.Te 20kg to już po obieleniu i bez głowy?Czy też to jest warchlak?Na naszym forum, w dziale "dziczyzna" masz podkategorię "dzik".Tam znajdziesz przepisy na kiełbasę z dziczka. Oszacuj jeszcze jego tłustość a raczej chudość. Kicha to kicha wiadomo Raczej - nie wiadomo.Ja zrozumiałam, że chcesz z całości zrobić pasztetówkę i ew. kaszankę.Tę ostatnią polecam, z dodatkiem wp. oczywiście Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 30 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Października 2016 Wszyscy przed listopadowym kursem z dziczyzny u Andzeja i się boją odezwać czy co?Nie ma się czego bać.Te 20kg to już po obieleniu i bez głowy?Czy też to jest warchlak?Na naszym forum, w dziale "dziczyzna" masz podkategorię "dzik".Tam znajdziesz przepisy na kiełbasę z dziczka. Oszacuj jeszcze jego tłustość a raczej chudość. Kicha to kicha wiadomoRaczej - nie wiadomo.Ja zrozumiałam, że chcesz z całości zrobić pasztetówkę i ew. kaszankę.Tę ostatnią polecam, z dodatkiem wp. oczywiście Trochę mi przykro ale jesli pomyslałaś że mogę mieć pomysł z 20-to kilogramowej tuszki zrobić kaszanke lub pasztet to pewnie jestem debilem i teraz mi naprawdę przykro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Jedyny pomysł jaki mam to dokupię jakieś podgardle czy boczek i kichy narobięNie masz się co od debila nazywać, bo tak samo odebrałem "kichę" jak EAnna.Po prostu kicha kojarzy mi się z kaszanką.....a dla ciebie "kicha" to kiełbasa. To taki chochlik naszych gwar, a nie złośliwość. Edytowane 30 Października 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 31 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Października 2016 Spoko spoko dzikus jedzie z samego Supraśla w zestawie ze sporym baniakiem ,,Ducha puszczy" więc chochliki gwarowe jakoś przełknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Wszyscy przed listopadowym kursem z dziczyzny u Andzeja i się boją odezwać czy co? Ja nie po kursie, ale jak masz chęć to sobie zajrzyj .Może coś wybierzesz.A jak będziesz miał pytania to zapraszam na PW. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/ Edytowane 31 Października 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Listopada 2016 Koleżka do przerobu w towarzystwie baniaczka z Duchem puszczy już w domu ale niestety podmrozony jeszcze więc do jutra mu daruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Uzysk z tuszki to:-4,5kg klasa 1-6,4kg klasa 21,3 kg klasa 3do tego dokupiłem 3 kg podgardla i 1 kg boczku od cywilizowanej kuzynki Całość około 16 kg już zapeklowana,planuje jutro na trzy części Polska, Myśliwska i taka trochę autorska tylko gałka ,pieprz i cały zielony pieprz.Kości już obgotowane i dziś z dodatkiem kilograma słoniny,skórek i wątroby wp zrobię wątrobiankę. Edytowane 3 Listopada 2016 przez śniegol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2016 tylko gałka ,pieprz i cały zielony pieprz. Ja bym dodał jeszcze czosnek i jałowiec bo się dobrze komponuje z dziczyzną, ale to rzecz gustu . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Listopada 2016 tylko gałka ,pieprz i cały zielony pieprz. Ja bym dodał jeszcze czosnek i jałowiec bo się dobrze komponuje z dziczyzną, ale to rzecz gustu . Oczywiście też tak planuje do polskiej czosnek do myśliwskiej jałowiec i czosnek no i cała reszta wiadomo jak receptury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Listopada 2016 -6,4kg klasa 2 Ja zwykle mam problem z pozyskanie kl II z tusz ważących ok 40kg bo dominuje kl I i kl III a z tuszy 20 kilogramowej czyli z młodego przelatka to nie wiem skąd aż tyle tłustego mięsa uzyskałeś Chyba ,że u mnie takie chude dziki są . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) a z tuszy 20 kilogramowej czyli z młodego przelatka to nie wiem skąd aż tyle tłustego mięsa uzyskałeś Chyba ,że u mnie takie chude dziki są . Dziki tej wielkości na ogół nie są tłuste, ale uzysk ma w normie .Gdybyś brała pod uwagę tylko ilość tłuszczu i to zaliczała do II dzik to zapewne masz rację.Ja do II dzik zaliczam wszystkie boczki, karkówkę no i część okrawków z obróbki mięsa na I dzik bez względu na ilość tłuszczu.W przypadku dzika, czy sarny trudno jest posiłkować się taką samą klasyfikacją jak przy wieprzowinie. Edytowane 4 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śniegol Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Całość po wędzeniu. Polska Mysliwska opiekana Zielony pieprz piuwgf[qiurhgpqiurshf Kiełbasy zrobione i częściowo testowane i na razie wszystko OK. Polska i zielony pieprz idą do podsuszania. Jako że za mieszałkę sporej mocy terminował u mnie kolego Jojo to wysyłam za jego pośrednictwem próbki mojej pierwszej dziczyzny do Łazów na kurs dziczyzny Kolegów Dziadka i Bagno pozdrawiam i proszę o opinię szczerą i bez krempacji Edytowane 6 Listopada 2016 przez Bee Gees korekta zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Listopada 2016 Spoko spoko dzikus jedzie z samego SupraślaZ czerwonej strefy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.