Skocz do zawartości

Dzikus jedzie !


śniegol

Rekomendowane odpowiedzi

Doszła do mnie wieść że we wtorek przywiozą mi tuszkę dzika około 20 kilo już oskurowaną.Był już zamrozony więc do natychmiastowego przerobu.Jedyny pomysł jaki mam to dokupię jakieś podgardle czy boczek i kichy narobię .Może ktoś ma jakieś inne pomysły? Nie chciał bym się z tym pieprzyć nie wiadomo jak długo.Będę wdzięczny za sugestie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyny pomysł jaki mam to dokupię jakieś podgardle czy boczek i kichy narobię .

 

Szkoda mięsa z dzika.Ja bym zrobił kiełbasę.Kości obgotował obrał z mięsa i z tego po dodaniu podgardla i wątroby zrobił wątyrobiankę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszyscy przed listopadowym kursem z dziczyzny u Andzeja i się boją odezwać czy co?

Nie ma się czego bać.

Te 20kg to już po obieleniu i bez głowy?

Czy też to jest warchlak?

Na naszym forum, w dziale "dziczyzna" masz podkategorię "dzik".

Tam znajdziesz przepisy na kiełbasę z dziczka. 

Oszacuj jeszcze jego tłustość a raczej chudość.


 

 

Kicha to kicha wiadomo

Raczej - nie wiadomo.

Ja zrozumiałam, że chcesz z całości zrobić pasztetówkę i ew. kaszankę.

Tę ostatnią polecam, z dodatkiem wp. oczywiście :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wszyscy przed listopadowym kursem z dziczyzny u Andzeja i się boją odezwać czy co?

Nie ma się czego bać.

Te 20kg to już po obieleniu i bez głowy?

Czy też to jest warchlak?

Na naszym forum, w dziale "dziczyzna" masz podkategorię "dzik".

Tam znajdziesz przepisy na kiełbasę z dziczka. 

Oszacuj jeszcze jego tłustość a raczej chudość.

 

 

Kicha to kicha wiadomo

Raczej - nie wiadomo.

Ja zrozumiałam, że chcesz z całości zrobić pasztetówkę i ew. kaszankę.

Tę ostatnią polecam, z dodatkiem wp. oczywiście :D

 

 

Trochę mi przykro ale jesli pomyslałaś że mogę mieć pomysł z 20-to kilogramowej tuszki zrobić kaszanke lub pasztet to pewnie jestem debilem i teraz mi naprawdę przykro :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyny pomysł jaki mam to dokupię jakieś podgardle czy boczek i kichy narobię

Nie masz się co od debila nazywać, bo tak samo odebrałem "kichę" jak EAnna.

Po prostu kicha kojarzy mi się z kaszanką.....a dla ciebie "kicha" to kiełbasa.

 

To taki chochlik  naszych gwar, a nie złośliwość.  :D

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy przed listopadowym kursem z dziczyzny u Andzeja i się boją odezwać czy co?

 

Ja nie po kursie, ale jak masz chęć to sobie zajrzyj  :)  .Może coś wybierzesz.A jak będziesz miał pytania to zapraszam na PW.

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzysk z tuszki to:

-4,5kg klasa 1

-6,4kg klasa 2

1,3 kg klasa 3

do tego dokupiłem 3 kg podgardla i 1 kg boczku od cywilizowanej kuzynki  :)

Całość około 16 kg już zapeklowana,planuje jutro na trzy części  Polska, Myśliwska i taka trochę autorska tylko gałka ,pieprz i cały zielony pieprz.

Kości już obgotowane i dziś z dodatkiem kilograma słoniny,skórek i wątroby wp zrobię wątrobiankę.

Edytowane przez śniegol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko gałka ,pieprz i cały zielony pieprz.

 

Ja bym dodał jeszcze czosnek i jałowiec bo się dobrze komponuje z dziczyzną, ale to rzecz gustu .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

tylko gałka ,pieprz i cały zielony pieprz.

 

Ja bym dodał jeszcze czosnek i jałowiec bo się dobrze komponuje z dziczyzną, ale to rzecz gustu .

 

Oczywiście też tak planuje do polskiej czosnek do myśliwskiej jałowiec i czosnek no i cała reszta wiadomo jak receptury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

-6,4kg klasa 2

Ja zwykle mam problem z pozyskanie kl II  z tusz ważących ok 40kg bo dominuje kl I  i kl III    a z tuszy 20 kilogramowej czyli z młodego przelatka to nie wiem skąd aż tyle tłustego mięsa uzyskałeś :hmm: Chyba ,że u mnie takie chude dziki są .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a z tuszy 20 kilogramowej czyli z młodego przelatka to nie wiem skąd aż tyle tłustego mięsa uzyskałeś Chyba ,że u mnie takie chude dziki są .

 

Dziki tej wielkości na ogół nie są tłuste, ale uzysk ma w normie .Gdybyś brała pod uwagę tylko ilość tłuszczu i to zaliczała do II dzik to zapewne masz rację.Ja do II dzik zaliczam wszystkie boczki, karkówkę no i część okrawków z obróbki mięsa na I dzik bez względu na ilość tłuszczu.W przypadku dzika, czy sarny trudno jest posiłkować się taką samą klasyfikacją jak przy wieprzowinie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-82678-0-53485200-1478475428_thumb.jpg

 

Całość po wędzeniu.

 

post-82678-0-46529900-1478475430_thumb.jpg

 

Polska

 

post-82678-0-58644200-1478475429_thumb.jpg

 

Mysliwska opiekana

 

post-82678-0-93747000-1478475431_thumb.jpg

 

Zielony pieprz

 

post-82678-0-45187800-1478475431_thumb.jpg

 

piuwgf[qiurhgpqiurshf

 

Kiełbasy zrobione i częściowo testowane i na razie wszystko OK. Polska i zielony pieprz idą do podsuszania. Jako że za mieszałkę sporej mocy terminował  u mnie kolego Jojo to wysyłam za jego pośrednictwem próbki mojej pierwszej dziczyzny do Łazów na kurs dziczyzny  :)

Kolegów Dziadka i Bagno pozdrawiam i proszę o opinię szczerą i bez krempacji   :)  :)  :)

Edytowane przez Bee Gees
korekta zdjęć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.