Skocz do zawartości

Polędwica w stylu schinkenspeck


redzed

Rekomendowane odpowiedzi

Polędwica w stylu schinkenspeck

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140664_zpsgwfzt7qz.jpg

 

Sól, 2,3%
Peklosól  Nr.2 -  0,25%  2,5g soli peklującej Nr.2 (6,25% azotyn sodu, 4,0% azotan sodu, 89,75% soli)
Czosnek granulowany - 0,5%
Pieprz, grubo mielony  - 0,3%
Cukier turbinado - 0,5%

Jagody jałowca, zmiażdżone - 0,5%

 

Polędwicę natrzeć solą/peklosolą razem z przyprawami.  Zapakować próżniowo lub w woreczku "zip-lock" i wstawić do lodówki na 2-3  tygodnie, obracając od czasu do czasu.  Następnie szczoteczką oczyścić, obsuszyć i wędzić zimnym dymem 8-10h przez 4 dni.  Dojrzewać ok 4 tygodni w temp 12C i wilgotności 75-80%.                 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Rozumiem, że chodzi tutaj o 2.3% soli w stosunku do wagi całej polędwicy, tak?

Todek,

w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami.

Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%.

Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Todek, w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami. Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%. Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli.

No o to mi chodziło. Wszystko jasne. Dzięki. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale pychota! ..coraz bardziej zastanawiam sie nad wedzeniem zima na balkonie....tylko jak mnie sasiedzi zakabluja to bede zimowala pod mostem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmmm Einschell...akurat ci co mieszkaja nademna to prosiaczkow  nie jedza  :tongue: ale sasiadow z boku to przekupywac nie trzeba bo to rodacy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa.

 

Może u Was sprzedają tak jak u nas pod nazwą schab bez kości :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hejka

W kanadzie czy usa stosuje sie insta cure 1 lub 2 , wiec zamiast kilogramow peklosoli kupuje male opakowanie , rozowej insta cure i na kazde 5 funtow miesa daje sie lyzeczke insta cure reszta soli wg przepisu , lub poprostu na jedna czesc insta cure daje 10 czesci soli i wychodzi mi peklosol jak w pl , lepsze rozwiazanie bo jak zamawiam insta cure to pol kilo , jest duzo tansze w przesylce niz 5 kg , a sol w kazdym markecie jest .

Zreszta zamawiam oslonki , nitryt czy inne rzeczy u polskich chlopakow z bufflo ( sausage maker), ktorych tu doskonale znacie na tym forum , a juz maxwel napewno ich zna , firma solidna i godna polecenia , jakis czas temu zrobili mi mila niespodzianke bo zamowilem nozyk ze zwyklej hartowanej stali a dostalem z nierdzewki ( nierdzewka sporo drozsza)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwica w stylu schinkenspeck

Wyrób na pierwszą stronę WB........super wygląda i pewnie tak samo smakuje.

 

 

 

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. 

Nie mylisz polędwicy, czyli schabu bez kości z polędwiczką?

Możesz kupić schab kością w sklepie, czy nie możesz?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz kupić schab kością w sklepie, czy nie możesz?
 

 Nie widzialamjeszcze z koscia . Tak jak napisalam, jak chce miec taka ladna, ksztaltna, to musze sobie sama ze swinki wykroic.

 

Electra, cos podobnego, tylko na prawde mieso jest juakby okrojone, i takie cos male wystaje. Prawidlowej wielkosci to tylko widze w pokrojonych na kotlety juz z koscia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas sprzedaja takie cos ..to wyglada jak poledwica przecieta na pol... a takie cos to tylko na gryl sie nadaje ..

u nas nie ma problemu kupic nawet w zwyklym sklepie caly schab  bez kosci. 

Natomiast schabu z koscia i jeszcze z tluszczykiem i skora teraz prawie nie osiagalne ..a lubilam taki  robic w calosci ze sliwka lub morela.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. 

U nas dziwny świat, Polędwicę całą mogę kupić taniej jak golonkę. Np. w tym tygodniu mogę nabyć całe polędwice za 4 marne kanadyjskie dolary kg.  Przeliczyć  na PLN to 12,42.  Golonka dwa razy tyle.  :rolleyes: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Redzed, u nas tez poledwica jest czasem tansza od innych mies, ja mam na musli sposob wykrojenia jej . Zawsze jak jest to taki niski kawalek miesa, a u ciebie widac, sliczny okragly ksztalt poledwicy w przekroju.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@redzed,  u mnie podobnie ..golonka drozsza ..a juz nie wliczam ze dochodzi jeszcze kosc , a schab bez kosci :D

 U nas zazwyczaj wolowina tansza od wieprzowiny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybaczcie!

Jednak dla mnie to nie jest schinkenspeck. Jak dla mnie, bez żadnej obrazy jest to otkostniony kawałek schabu wieprzowego, nastrzyknięty domięśniowo mieszanką NACL i saletry. Muszę niestety dodać że widać tu zbyt mocne nasolenie (ciemny spód), suchy brzeg (powietrze wędzenia zbyt suche, lub zbyt gorące), oraz niestety stopiona słonina (zbyt gorące wędzenie). Polecałbym przepis Kolegi Ligawy 

Schinkenspeck - przepis Ligawy na prawdziwy rarytas, a zwłaszcza bo w temacie  Polędwica łososiowa Ligawy .

 

Pozdrawiam

 

Makrasz

Edytowane przez Makrasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak dla mnie to nie jest schinkenspeck
Ale być może się mylę,

 

Przeczytaj tytuł  i sam sobie odpowiedz " Polędwica w stylu......"

 

P.S

Szanuje twoje zdanie że przepis Redzeda nie koniecznie  spełnia Twoje oczekiwania, ale to jest Jego autorski przepis  i nie nazwał go schinkenspeck a "w stylu"

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście nie jest to schinkenspeck tylko polędwica przygotowana w tym stylu.  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=487790ójschinkenspeck mozna zobaczyć tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=487790

 

Makrasz przeczytaj przepis, polędwica była wędzona zimnym dymem przez cztery dni i dogrzewana przes miesiac.  Tez nie sadze ze jest przesolona.  27g/kg nie jest za dużo na taka wędlinę. Przy takim długim wędzeniu i dalszym suszeniem mięsa przez taki okres jest trudno wykonać coś bez tego ciemnego spodu, a zwłaszcza jak wędlina nie jest otoczona słoniną.  Nie jest to polędwica łososiowa (surowa) raczej wedlina dojrzewajaca.  Chętnie chciałbym zobaczyć twoje wykonania według Kol. Ligawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w costco poledwica cala z mizdra ok 7 lb za 13$ a z okazji swieta dziekczynienia minus 8 $ , wiec cena koncowa 5$ , czyli 20 zl za 2 kg czystej poledwicy plus 1 kg kl 3 ( mizdra i tluszcz )

Ps piszac o poledwicy macie na mysli czysta bez mizdry i tluszczy, bo jesli nie to 4 CAD to zaden biznes bo z tej poledwicy o ile ladna to min 30 % to kl 3 ( na mielone chyba) a czasem i wiecej , pisal o tym dawno juz Dziadek , ze suma sumarum mozna wyjsc na tej poledwicy jak zablocki na mydle , no jeszcze markety lubia pompnac nieco wody coby wage zrobic .

Hurtownie miesa moim zdaniem chyba najlepsze rozwiazanie , w usa bynajmniej , bo mieso swieze cena ok u nich glownie zaopatruja sie restauracje i male sklepy ktore robia wlasne wyroby , natomiast tuze markety biara badziew ze smithfield a tam to masowka, 30 tys swinek dziennie przerabiaja a i wody nie zaluja bo potezne markety lubia wyrob najtanszy , do tego zamrazanie i odmrazanie w kolko . W Polsce to samo juz chyba dlatego smieszy mnie jak ktos na taniej jadce z selagrosa i koleandrze i pieprzu prosto z chin chce ukrecic PRL-owska slaska z magicznej 16 - nastki.

Edytowane przez agn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1 kg kl 3 ( mizdra i tluszcz )

 

Tłuszczu nie zaliczmy do kl. III .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tluszcz to moze zle wyrazenie bo to baczej blony z odroninka tluszczu , bo dobry twardy tluszcz z tych poledwic jest okrawany i idzie na inne cele co mozna zobaczyc na filmikach ze smithfield oczywiscie robionych niekoniecznie przez producenta , a bardziej zawiedzionego pracownika ktory podwyzke dostal ale w postaci wiekszych obowiazkow .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.