redzed Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2016 Polędwica w stylu schinkenspeck http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140664_zpsgwfzt7qz.jpg Sól, 2,3%Peklosól Nr.2 - 0,25% 2,5g soli peklującej Nr.2 (6,25% azotyn sodu, 4,0% azotan sodu, 89,75% soli)Czosnek granulowany - 0,5%Pieprz, grubo mielony - 0,3%Cukier turbinado - 0,5%Jagody jałowca, zmiażdżone - 0,5% Polędwicę natrzeć solą/peklosolą razem z przyprawami. Zapakować próżniowo lub w woreczku "zip-lock" i wstawić do lodówki na 2-3 tygodnie, obracając od czasu do czasu. Następnie szczoteczką oczyścić, obsuszyć i wędzić zimnym dymem 8-10h przez 4 dni. Dojrzewać ok 4 tygodni w temp 12C i wilgotności 75-80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2016 Pracochłonne i długi czas oczekiwania ale myślę, że warto było.Wyrób prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2016 Sól, 2,3% Rozumiem, że chodzi tutaj o 2.3% soli w stosunku do wagi całej polędwicy, tak? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2016 Rozumiem, że chodzi tutaj o 2.3% soli w stosunku do wagi całej polędwicy, tak? Todek,w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami.Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%.Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2016 Todek, w Kanadzie stosuje się peklosól o innej zawartości nitrytu niż u nas, ja spotkałam się z dwiema odmianami. Najlepiej dodać ilość soli + peklosoli kanadyjskiej - w tym przypadku 2,3%+0,25% = 2,55%. Na 1 kg jest to 25,5g naszej peklosoli. No o to mi chodziło. Wszystko jasne. Dzięki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2016 Ale pychota! ..coraz bardziej zastanawiam sie nad wedzeniem zima na balkonie....tylko jak mnie sasiedzi zakabluja to bede zimowala pod mostem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2016 Wygląda wybornie... smak też pewnie nie ziemski Electra... jak ich poczęstujesz wyrobami , to z pewnością nie ''podkablują'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2016 hmmm Einschell...akurat ci co mieszkaja nademna to prosiaczkow nie jedza ale sasiadow z boku to przekupywac nie trzeba bo to rodacy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2016 Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Listopada 2016 Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. Może u Was sprzedają tak jak u nas pod nazwą schab bez kości Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Listopada 2016 Hejka W kanadzie czy usa stosuje sie insta cure 1 lub 2 , wiec zamiast kilogramow peklosoli kupuje male opakowanie , rozowej insta cure i na kazde 5 funtow miesa daje sie lyzeczke insta cure reszta soli wg przepisu , lub poprostu na jedna czesc insta cure daje 10 czesci soli i wychodzi mi peklosol jak w pl , lepsze rozwiazanie bo jak zamawiam insta cure to pol kilo , jest duzo tansze w przesylce niz 5 kg , a sol w kazdym markecie jest .Zreszta zamawiam oslonki , nitryt czy inne rzeczy u polskich chlopakow z bufflo ( sausage maker), ktorych tu doskonale znacie na tym forum , a juz maxwel napewno ich zna , firma solidna i godna polecenia , jakis czas temu zrobili mi mila niespodzianke bo zamowilem nozyk ze zwyklej hartowanej stali a dostalem z nierdzewki ( nierdzewka sporo drozsza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Listopada 2016 Polędwica w stylu schinkenspeck Wyrób na pierwszą stronę WB........super wygląda i pewnie tak samo smakuje. Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. Nie mylisz polędwicy, czyli schabu bez kości z polędwiczką?Możesz kupić schab kością w sklepie, czy nie możesz? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Listopada 2016 Możesz kupić schab kością w sklepie, czy nie możesz? Nie widzialamjeszcze z koscia . Tak jak napisalam, jak chce miec taka ladna, ksztaltna, to musze sobie sama ze swinki wykroic. Electra, cos podobnego, tylko na prawde mieso jest juakby okrojone, i takie cos male wystaje. Prawidlowej wielkosci to tylko widze w pokrojonych na kotlety juz z koscia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Listopada 2016 U nas sprzedaja takie cos ..to wyglada jak poledwica przecieta na pol... a takie cos to tylko na gryl sie nadaje ..u nas nie ma problemu kupic nawet w zwyklym sklepie caly schab bez kosci. Natomiast schabu z koscia i jeszcze z tluszczykiem i skora teraz prawie nie osiagalne ..a lubilam taki robic w calosci ze sliwka lub morela. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Listopada 2016 Dla mnie taka poledwica to prawie nie do zdobycia, chyba ,ze sama bede swine rozbierac. Nie wiem dlaczego, ale u nas jak juz wykrajaja poledwice, to zostaje takie cos bardzo male ,bardzo plaskie nie okragly kawalek miesa. U nas dziwny świat, Polędwicę całą mogę kupić taniej jak golonkę. Np. w tym tygodniu mogę nabyć całe polędwice za 4 marne kanadyjskie dolary kg. Przeliczyć na PLN to 12,42. Golonka dwa razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Listopada 2016 Redzed, u nas tez poledwica jest czasem tansza od innych mies, ja mam na musli sposob wykrojenia jej . Zawsze jak jest to taki niski kawalek miesa, a u ciebie widac, sliczny okragly ksztalt poledwicy w przekroju. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2016 @redzed, u mnie podobnie ..golonka drozsza ..a juz nie wliczam ze dochodzi jeszcze kosc , a schab bez kosci U nas zazwyczaj wolowina tansza od wieprzowiny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Wybaczcie!Jednak dla mnie to nie jest schinkenspeck. Jak dla mnie, bez żadnej obrazy jest to otkostniony kawałek schabu wieprzowego, nastrzyknięty domięśniowo mieszanką NACL i saletry. Muszę niestety dodać że widać tu zbyt mocne nasolenie (ciemny spód), suchy brzeg (powietrze wędzenia zbyt suche, lub zbyt gorące), oraz niestety stopiona słonina (zbyt gorące wędzenie). Polecałbym przepis Kolegi Ligawy Schinkenspeck - przepis Ligawy na prawdziwy rarytas, a zwłaszcza bo w temacie Polędwica łososiowa Ligawy . Pozdrawiam Makrasz Edytowane 23 Listopada 2016 przez Makrasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Listopada 2016 Ale być może się mylę, zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam Makrasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Jednak dla mnie to nie jest schinkenspeck Ale być może się mylę, Przeczytaj tytuł i sam sobie odpowiedz " Polędwica w stylu......" P.SSzanuje twoje zdanie że przepis Redzeda nie koniecznie spełnia Twoje oczekiwania, ale to jest Jego autorski przepis i nie nazwał go schinkenspeck a "w stylu" Edytowane 23 Listopada 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Listopada 2016 Oczywiście nie jest to schinkenspeck tylko polędwica przygotowana w tym stylu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=487790ójschinkenspeck mozna zobaczyć tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=487790 Makrasz przeczytaj przepis, polędwica była wędzona zimnym dymem przez cztery dni i dogrzewana przes miesiac. Tez nie sadze ze jest przesolona. 27g/kg nie jest za dużo na taka wędlinę. Przy takim długim wędzeniu i dalszym suszeniem mięsa przez taki okres jest trudno wykonać coś bez tego ciemnego spodu, a zwłaszcza jak wędlina nie jest otoczona słoniną. Nie jest to polędwica łososiowa (surowa) raczej wedlina dojrzewajaca. Chętnie chciałbym zobaczyć twoje wykonania według Kol. Ligawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Listopada 2016 U mnie tez poledwice tansza od swinskiego lba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Dzisiaj w costco poledwica cala z mizdra ok 7 lb za 13$ a z okazji swieta dziekczynienia minus 8 $ , wiec cena koncowa 5$ , czyli 20 zl za 2 kg czystej poledwicy plus 1 kg kl 3 ( mizdra i tluszcz )Ps piszac o poledwicy macie na mysli czysta bez mizdry i tluszczy, bo jesli nie to 4 CAD to zaden biznes bo z tej poledwicy o ile ladna to min 30 % to kl 3 ( na mielone chyba) a czasem i wiecej , pisal o tym dawno juz Dziadek , ze suma sumarum mozna wyjsc na tej poledwicy jak zablocki na mydle , no jeszcze markety lubia pompnac nieco wody coby wage zrobic .Hurtownie miesa moim zdaniem chyba najlepsze rozwiazanie , w usa bynajmniej , bo mieso swieze cena ok u nich glownie zaopatruja sie restauracje i male sklepy ktore robia wlasne wyroby , natomiast tuze markety biara badziew ze smithfield a tam to masowka, 30 tys swinek dziennie przerabiaja a i wody nie zaluja bo potezne markety lubia wyrob najtanszy , do tego zamrazanie i odmrazanie w kolko . W Polsce to samo juz chyba dlatego smieszy mnie jak ktos na taniej jadce z selagrosa i koleandrze i pieprzu prosto z chin chce ukrecic PRL-owska slaska z magicznej 16 - nastki. Edytowane 25 Listopada 2016 przez agn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Listopada 2016 1 kg kl 3 ( mizdra i tluszcz ) Tłuszczu nie zaliczmy do kl. III . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2016 No tluszcz to moze zle wyrazenie bo to baczej blony z odroninka tluszczu , bo dobry twardy tluszcz z tych poledwic jest okrawany i idzie na inne cele co mozna zobaczyc na filmikach ze smithfield oczywiscie robionych niekoniecznie przez producenta , a bardziej zawiedzionego pracownika ktory podwyzke dostal ale w postaci wiekszych obowiazkow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.