Skocz do zawartości

Oslonki Viscoflex


Rekomendowane odpowiedzi

Nabylem oslonki Viscoflex, do wykonania salcesonow, pasztetow, itp.

Przeczytalem, ze nalezy je namoczyc przed napelnieniem na pol godziny

w wodzie o temp. 50°C.

Bede wdzieczny dalszymi uwagami, na temat ich uzytkowania.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osłonki takie były użyte ostatnio na spółdzielni KzG do salcesonu. Bardzo wygodne, nie wymagają specjalnego moczenia, dobrze przepłukać w ciepłej wodzie, przelać goracą wodą i gotowe. Salcesony równe jak z taśmy, ale czy o to chodzi? W kątnicy wp są bardziej fikuśne.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osłonki takie były użyte ostatnio na spółdzielni KzG do salcesonu. Bardzo wygodne, nie wymagają specjalnego moczenia, dobrze przepłukać w ciepłej wodzie, przelać goracą wodą i gotowe. Salcesony równe jak z taśmy, ale czy o to chodzi? W kątnicy wp są bardziej fikuśne.

Czy nakluwaliscie salcesony podczas parzenia?.

Zgadzam sie z Toba @SIVON, wolalbym uzywac oslonek naturalnych.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy nakluwaliscie salcesony podczas parzenia?.

Raczej staraj się by nie było powietrza w osłonce. Ostatecznie możesz usunąć nakłuwając cienka igłą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W kątnicy wp są bardziej fikuśne.

 

A w żołądkach smaczniejsze. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam do czynienia z takimi osłonkami. Są to wygodne osłonki i wytrzymałe na temperaturę nawet 100 stopni C. Moczymy je  ok. 20 minut w  ciepłej wodzie, żeby były elastyczniejsze i bardziej rozciągliwe co pozwala na załadowanie zakładanej przez producenta ilości farszu. Nowe są sztywne ponieważ jest to tkanina powlekana. Nakłuwanie  nie jest wskazane ponieważ zwiększy się wyciek farszu. Wyroby w porównaniu do osłonek naturalnych mają większą wydajność. Reszta jest kwestią gustu kto w jakich osłonkach woli swoje wyroby. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Popieram przedmówcę, osłonki moczymy 20 minut w letniej wodzie, dzięki czemu osłonki stają się bardziej elastyczne (do 20%), możemy nakłuwać aby usunąć pęcherzyki powietrza, ale zwiększą się ubytki termiczne.

Jeżeli zależy nam na tradycyjnym wyglądzie możemy użyć naturalne osłonki, natomiast, jeżeli zależy nam na trwałości produktu i chcemy cieszyć się smakiem naszego salcesonu prze 2-3 tygodnie, raczej sugerowałbym osłonki tekstylne lub poliamidowe.

 

Maksymalna temperatura parzenia osłonek Viscoflex to 88*C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.