Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2016 W wielu, szczególnie starych przepisach spotkają się Państwo z wymienionymi tam dwoma składnikami: solą oraz saletrą. Obecnie w sprzedaży mamy już dostępną gotową mieszankę peklującą (tzw peklosól), którą radzimy stosować zarówno podczas suchego peklowania mięsa drobnego na kiełbasy, jak też jako składnik zalewy peklującej przy peklowaniu na mokro (zalewowym).Jak przeliczyć te składniki, by bezpiecznie można było zastąpić sól i saletrę gotową peklosolą?Bardzo prosto.Sumujemy wagę soli i saletry określoną w przepisie i otrzymany wynik daje nam wagę peklosoli, którą stosujemy w miejsce soli i saletry.Peklosól jest gotową mieszanką peklującą, zawierającą sól otraz azotyn sodu w minimalnej i bezpiecznej dla zdrowia ilości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.