Skocz do zawartości

[Ważne!] W jaki sposób zastąpić sól i saletrę peklosolą?


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

W wielu, szczególnie starych przepisach spotkają się Państwo z wymienionymi tam dwoma składnikami: solą oraz saletrą. Obecnie w sprzedaży mamy już dostępną gotową mieszankę peklującą (tzw peklosól), którą radzimy stosować zarówno podczas suchego peklowania mięsa drobnego na kiełbasy, jak też jako składnik zalewy peklującej przy peklowaniu na mokro (zalewowym).

Jak przeliczyć te składniki, by bezpiecznie można było zastąpić sól i saletrę gotową peklosolą?

Bardzo prosto.

Sumujemy wagę soli i saletry określoną w przepisie i otrzymany wynik daje nam wagę peklosoli, którą stosujemy w miejsce soli i saletry.

Peklosól jest gotową mieszanką peklującą, zawierającą sól otraz azotyn sodu w minimalnej i bezpiecznej dla zdrowia ilości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.