clipol Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam. Dostałem od znajomego Słowaka domową kiełbasę. Niestety nie znam przepisu. Wiem tylko że kiełbasa jest na soli wędzona zimnym dymem. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20161214/7cb81aec0f3c86716dd348fbd0bb20b0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20161214/78407e44450f26d07a83cacd0f56660b.jpg Boczek oczywiście też podobnie wędzony i bardzo smaczny Muszę spytać o przepis i metodę wędzenia. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ojojoj strasznie tłusta. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czy idzie ta kielbache przelamac (pyk), czy jest raczej gietka.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ojojoj strasznie tłusta. Nie przesadzaj , przecież to taki przepis i już . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Ładna kiełbaska Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Czy idzie ta kielbache przelamac (pyk), czy jest raczej gietka.?Kiełbasa jest giętka i odchodzi od niej flak Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dzieki.. Myslalem ze bedzie to wlasnie krucha kielbaska.Czyli w wyrabianiu farszu dodany zostal wrzatek albo goraca woda/rosol.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Proszę jest tu przepis :Domáca klobása -domowa kielbasa , jeden z przepisów jest ich więcej na stronie :L Recepty pre domacu zabijaćku .Na 10 kg prvotriedneho bravčového mäsa dáme 200 g soli, 10 g rýchlosoli, 30 g mletého čierneho korenia, 30 g sladkej alebo pološtipľavej mletej červenej papriky, 5 g mletého nového korenia, 5 g rasce a 40 g cesnaku. Mäso bez prísad najskôr pomelieme na mäsovom strojčeku s 8 mm otvormi, potom ho premiešame s cesnakom, chvíľu necháme postáť a potom pridávame ostatné koreniny. Pripravenú masu narážame do tenkých bravčových čriev. Na 10 kg pierwszej jakości wieprzowego mięsa , dajemy 200g soli , 10 gr peklosoli , 30 g mielonego piprzu , 30 gr słodkiej lub " lekko ostrej " czerwonej papryki mielonej , 5gr mielonego zuiela angielskiego , 5 gr kminku i 40g czosnku. Mięso bez przypraw mielimy na maszynce z sitkiem 8 mm , potem mieszamy z czosnkiem , odstawiamy na chwilę , po tem dodajemy pozostałe przyprawy , nabijamy do jelit wieprzowych cienkich . Twoja kielbasa ma dodatek boczku lub twardej słoniny , Pozdrawiam może skorzystasz z przepisu . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) ...ta peklosól (rychlosol) mi nie pasuje - po śląsku - rychło - to jest szybko - może chodzi o saletrę...? Aż kombinuję ,żeby zrobić..... Edytowane 15 Grudnia 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Soli kamiennej, od 0,6% azotan sodu, cukier, syrop skrobiowy, dekstroza. Może zawierać: musztarda, gluten, sezam i seler.Produkcja 1 kg szynki. 20 g rozpuszczone w 200 ml rýchlosoli wody, mieszamy z 1 kg mięsa pokrojonego w kostki, odstawić na zimno w ciągu 24-48 godzin, następnie umieszcza się w formie, mięso i gotować przez 1,5 godziny w temperaturze 80 ° C Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Jumbo ,Dusinatá soliaca zmes vhodná na prípravu dusenej šunky, nemôže sa používať ako náhrada jedlej soli a nie je vhodná na priamu konzumáciu, zloženie: kamenná soľ, 0,6% dusitan sodný, cukor, škrobový sirup, dextróza - Maxell przetłumaczył już sklad zgodnie z ta formułą . Ja użyłem peklosoli gdyz u nas nie widziałem podobnego produktu , po prawzie tez nie szukałem . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.