Dzidzia Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Grudnia 2016 U mnie tak jak u ANNAM, Wigilia byl dzien postny dla doroslych ( dzieciaki chleb jak juz mosialo byc)miedzy czasie trzeba bylo wszystko obrobic, tzn., zwierzaki w stajni i przygotowac zeby na czas Swiat starczylo , siano krowom, ziemniaki swiniom itp.,z pierwsza Gwiazdka (czasem druga) siadalo sie do stolu , gdzie nie brakowalo siana pod obrusem(pozniej zdazalo sie ze i bylo tam tez co innego)Blogoslawienstwo Glowy Rodziny , oplatek z miodem, barszcz czerwoy z uszkami, zalewajka z grochu (jas) , grzybowa z ziemniakami,pierogi z kapusta, kluchy drozdzowe z jagodami , ryz na slodko, karp smazony(reszte jadly Bernardyny)strucla i oczywiscie kompot z suszonych owocow( chyba cos jeszcze bylo ale nie pamietam ,tzn., mosialo mi nie smakowac) Do dzis prowadze ta Tradycje i moi synowie czekaja Wlasnie na Ten dzien w Roku . Wesolego Swietowania zycze Wszystkim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Grudnia 2016 obowiązkowo musi być groch z kapustąJeszcze nigdy nie jadlem ,czy masz Jakis przepis ? chetnie bym ugotowal i podzielil sie smakiem. Przepis świąteczny, czyli groch z kapustą na bogato 600 g kiszonej kapusty300 g łuskanego grochu2 łyżki masła2 średnie cebule3 ziela angielskieliść laurowyłyżeczka cukrułyżeczka majerankusól, pieprz do smaku Groch zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin, po tym czasie wylać wodę, zalać groch świeżą wodą i ugotować do miękkości, uważać aby się nie przypalił, kapustę odcisnąć, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać pod wodą.Pokroić drobno, włożyć do garnka, zalać szklanką wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować pod przykryciem do momentu aż kapusta zmięknie. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła, do kapusty dodać ugotowany groch, podsmażoną cebulę i dodatkową łyżkę masła, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem, gotować całość jeszcze 5-10 minut, cały czas mieszając i uważając, by potrawa się nie przypaliła. Biedny groch z kapustą to kapusta z grochem doprawiona tylko solą i cukrem. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Grudnia 2016 groch z kapustą na bogato a nie zapomniałeś o dużej dawce kminku ? albo kopru włoskiego bo składzik fajny kapusta groch cebula dach może podnieść Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Bardzo lubię taką kapuchę dodaje kminek ze względów o których wspomniał Muski i jak robię na wigilię to na dwa gary w jednym postna a w drugim ze spora ilością skwarków z wędzonego boczku Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Grudnia 2016 ze spora ilością skwarków z wędzonego boczku o to może być smaczne i świetny pomysł na taki ala "ubogi" bigos Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 31 Grudnia 2016 groch z kapustą na bogato a nie zapomniałeś o dużej dawce kminku ? albo kopru włoskiego bo składzik fajny kapusta groch cebula dach może podnieść Nie, nie zapomniałem, to jest stary rodzinny przepis, a właściwie to powielanie przepisu.... tak gotowali groch z kapustą w mojej rodzinie, tak gotowali w stronach skąd pochodzą moi dziadkowie oraz rodzice, ale robiąc groch z kapustą nic nie stoi na przeszkodzie abyś dodał dowolne składniki, tyle że to już nie będzie według przepisu który podałem Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Przepis świąteczny, czyli groch z kapustą na bogatoMariuszB,dzieki za przepis,no i teraz tylko gotowec. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie ma za co, i życzę smacznego Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Przepis świąteczny, czyli groch z kapustą na bogato Na moim stole ta potrawa występuje w dwóch postaciach. Groch i kapusta. Polecam Wszystkiego naj. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Grudnia 2022 będziemy robić gołąbki na Wigilię Ciekawa pozycja wigilijna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Ciekawa pozycja wigilijna Zaplanowałam na Święta gołąbki w liściach kiszonej kapusty z nadzieniem mięsa jelenia. W szybkowarze duszone Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Ja w święta jem flaki to czemu nie mogą być gołąbki, prawda? Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Grudnia 2022 nie mogą być gołąbki, prawda? Ależ mogą Tylko na samą wigilię trochę mało spotykane , co innego w dni świąteczne. Tak na marginesie Baaardzo lubię gołąbki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Są wersje bezmięsne z kasza i z grzybami czy z ziemniakami, serem i kapustą Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Edytowane 9 Grudnia 2022 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Grudnia 2022 (edytowane) co innego w dni świąteczne.W tym roku jeszcze, na pewien świąteczny, rodzinny obiad zaplanowałam gołąbki z kiszonych liści kapusty, nadziane mięsem z jelenia.Już wypróbowałam; coś wspaniałego. Tak przy okazji zapytam, czy kiszone liście obgotowujecie przed zawijaniem farszu, czy nie.Gołąbki zrobię w szybkowarze tureckim. Edytowane 9 Grudnia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Tak przy okazji zapytam, czy kiszone liście obgotowujecie przed zawijaniem farszu, czy nie.Tak, kapusta jest bardziej elastyczna. Właśnie takie z dziczyzną mieszaną wczoraj robiłem. Ale czy robiłbym to w szybkowarze, to nie jestem przekonany. Golonkę tak. A gołąbki to raczej na wolnym ogniu trzeba. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Tak, kapusta jest bardziej elastyczna Mam takie samo zdanie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Tak przy okazji zapytam, czy kiszone liście obgotowujecie przed zawijaniem farszu, czy nie. Jeśli chodzi o samo zawijanie to nie ma to większego znaczenia należy pamiętać, że kiszone liście długo będą się gotować do miękkości. Ja bym wymoczył liście następnie obgotował na tyle żeby były miękkie. Aniu jeżeli wcześniej nie obgotujesz liści będziesz dłużej prowadzić obróbkę termiczną inaczej liście będą twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Grudnia 2022 jeżeli wcześniej nie obgotujesz liści będziesz dłużej prowadzić obróbkę termiczną inaczej liście będą twarde. Pierwszą - próbną partię zrobiłam bez obgotowywania i liście były niestety twardawe.Zmiękły dopiero po odgrzaniu w dniu następnym.Zawijały się doskonale i stąd zaniechanie obgotowywania .Dziękuję Wszystkim za wskazówki. Takie gołąbki są rewelacyjne ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Kiedyś moi tatusiowie śmiali się ze na dnie beczki ładowały dwie całe glówki bez głąba... I tak się śmiali póki nie zjedli kiszonych gołąbków... Aha nie obgotowuje ale gołąbki zawsze robię w wolnowarze około 10 godzin i są zawsze miękkie. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Grudnia 2022 nie mogą być gołąbki, prawda?Ależ mogą Tylko na samą wigilię trochę mało spotykane , co innego w dni świąteczne. Tak na marginesie Baaardzo lubię gołąbki Zależy gdzie mieszkasz I w moim domu rodzinnym i u mojej żony (obydwoje jesteśmy z Pogórza Dynowskiego) gołąbki zawsze były na Wigilię. Może to taka lokalna tradycja, że gołąbki są na Wigilii.Oczywiście wersję bezmięsne:- z ryżem i grzybami - z ryżem, kasza jęczmienną i grzybami- z kasza gryczaną i grzybami - z ziemniakami (farsz podobny do czarnych klusek śląskich) Zawsze pieczone/duszone w sosie pomidorowym, często z dodatkiem śmietany. Do tego sos albo z wywaru z duszenia (pomidorowo-kapuściany) albo grzybowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) gołąbki zawsze były na WigilięI takie kultywowanie tradycji rodzinnych jest bardzo ważne . Ja osobiście się nie spotkałem, dlatego zapytałem . Znajomy od początku grudnia czekał na groch z kapustą . Twierdził , że smakuje nieziemsko tylko w wigilię a w innym czasie jest niezjadliwy i gazyfikujący . U nas obowiązkowo pierożki z grzybami i kapustą i śledzie Edytowane 10 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Groch z kapustą to obowiązkowy punkt wigilii w dużej części łódzkiego. Oczywiście barszcz z uszkami i inne wigilijne potrawy także. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Grudnia 2022 A u mnie w domu w Warszawie, również od dziecka to danie było zawsze obowiązkowo podawane do karpia smażonego w panierce, tyle że nazywało się odwrotnie, nie "groch z kapustą", a była i do dzisiaj jest na Wigilijnym stole, postna "kapusta z grochem", robiona z rumianą, podsmażaną na oleju cebulką. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tego dania i powiem szczerze że dla mnie taka kapusta jest pychotką. Zawsze ze dwa, trzy razy w roku, taką kapustę z grochem, robię, i za każdym razem niezmiennie ze smakiem się nią objadam, choć nawet niekoniecznie ze smażonym karpiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Grudnia 2022 A u mnie jedyne danie które pojawią się tylko na Wigilii to olej lniany (tłoczony lokalnie, żadna masówka ze sklepu) z surową cebulą i solą. Do tego słodka chałka, którą się w nim macza. To jest pierwsze danie jakie jemy na Wigilię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.