Staszek.S Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Witajcie Dobrzy Ludzie , Z forum i artykułów korzystam od bardzo dawna, ale przyszedł czas gdy muszę zadać pytanie o moją pierwsza w życiu, zrobiona kiełbaskę Wędzarnia - klasyczna zabudowa ogrodowa z klinkieru, z paleniskiem z boku i rurą do komory - jest kilka podobnych projektów na forum na których się wzorowałem. Drewno - do osuszania brzoza bez kory, do wędzenia śliwka z gruszką Wędzenie - około 2 godziny w temp mniej więcej 30-40 stopni, później ok 2 godziny w temp ok 60 stopni. Kolor wyrobu prawidłowy, wędzenie zakończyłem właśnie po osiągnięciu kolorku Skład - klasyczna kiełbaska początkującego: - chuda łopatka 2100g - zmielona na 'nerce' (chyba 16mm)- chuda karkówka 1000g - zmielona na oczku 8- podgardle 1000g - zmielone na oczku 2,7 Niestety nie umiem jeszcze tego dobrze przełożyc na właściwe klasy. Mięso peklowane 48 godzin na sucho, peklosól 75g (czyli ok 18 g/kg mięsa)Do tego pieprz, czosnek Do wyrabiania dodałem w sumie około 0,5 litra zimnej wody. Nadziane w klasyczne jelita wieprzowe (wymoczne około 2 godzin w wodzie) Po wędzeniu, kiełbaski sparzone w wodzie - 25 minut, 75 stopni, schłodzone na powietrzu Wszystko byłoby super. Kiełbasa wyszła bardzo smaczna, z ładnym przekrojem, ścisła, nie rozpadająca się no normalnie ideał... Gdyby nie matematyka... Użyłem 4100g mięsa (licząc razem z tłuszczem)Masa farszu gotowego do nadziewania to 4600g Po uwędzeniu, sparzeniu i schłodzeniu uzyskałem..... 2350g gotowego wyrobu !!!Czyli wydajność wyszła mi niewiele ponad 50%...dlaczego ?? Czy ma ktoś jakis pomysł ??Mięso było bardzo chude, stąd dodatek podgardla, ale w wędzarni nie ma jakiś specjalnych pokładów wytopionego podczas wędzenia tłuszczu...więc to nie to...Woda po parzeniu, tez co prawda brązowawa ale niezbyt tłusta...Przecież mięso nie uciekło... Od dawna robię wędzonki (szynki, boczki, balerony, żeberka) więc źródło mięsa jest sprawdzone i pewne... Kurczę, taka wydajność to nawet bije na głowę szynkę parmeńską i inne dojrzewające palcówki... Bardzo prosze o jakieś pomysły... Z tego co czytałem, tego typu kiełbasa (parzona, nie dojrzewająca), powinna mieć wydajność zbliżona do 95-100%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Mięso Ci nie uciekło ale woda wyparowała z chudego mięsa. Po sparzeniu lepiej zrobić zimny prysznic kiełbasce. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Jeszcze raz sprawdź dokładnie wszystkie wyliczenia no i oczywiście kwity ze sklepu. Od dawna robię wędzonki (szynki, boczki, balerony, żeberka) więc źródło mięsa jest sprawdzone i pewne... Mięso mogło być mocno nastrzyknięte, co praktykowane jest przed świąteczna gorączką zakupów.Poza tym, nie ma pewnego źródła mięsa zwłaszcza, jeśli to tylko pośrednik. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Sprawdź też termometry jeśli miałeś wyższą temperaturę przez te 2h to masz wytłumacznie Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek.S Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Grudnia 2016 A więc tak: - Masa mięsa sprawdzona samodzielnie - ważyłem, gdyz rozdzielałem peklosól na porcje by osobno zapeklowac tłuste i chude..- Wyliczenia sa na pewno poprawne - waga się nie myli...- Od kilku lat kupuje w tym samym miejscu - jest to mała masarnia pod wrocławiem - oprócz sprzedaży mięsa sami tez robią wędliny i nigdy takich przygód nie miałem... Poza tym jednocześnie robiłem kilka wędzonek i na nich takich ubytków nie ma (fakt że mięso kilka dni wcześniej kupione niż to na kiełbasę)- Termometry mam dwa - klasyczny ze szpilka zamontowany poprzez ścianę wędzarni i elektroniczny z sondą... różnica nie większa niz 1 -2 stopnie.. Kurcze mi tez sie wydaje że mięso musiało byc trefne... Ale żeby az tak ? Czy jest jakaś sensowna metoda rozpoznania w czasie zakupu mięsa czy jest nabijane wodą ? Poza zaufaniem którego juz raczej w tej sytuacji ni będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) A no właśnie, mięso na wędzonki było kupione wcześniej i wszystko ok, a tutaj ubytki. Mięso mogło być z wadą PSE (wodniste). Duże wycieli soków już podczas transportu mięsa do domu.W zakładzie to nie problem, gdyż takie mięso z wadą miesza się z innymi i po kłopocie. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Na bank felerne mięso... największy ubytek wagi przy produkcji kabanosów bo nawet do 30 % ..ale w Twoim przypadku wędliny nie podpiekałeś.Jak sam widzisz, dziwne ale prawdziwe. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek.S Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Da sie na przyszłość rozpoznac jakoś ? Czy to zawsze będzie ryzyko ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Wstaw zdjęcie wyrobu,taki ubytek jest nie możliwy,chociaz by nie wiem jakie wady, by miało mięso użyte do tego wyrobu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zważ kontrolnie na innej wadze. Może tu jest problem. Lub sprawdź wagę np 2 kg (torebkami) cukru. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ktoś Ci podprowadził część wyrobów i tyle Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek.S Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ok. Załączam zdjęcie - artyzmu kompletnie brak ale pokazuje jak wygląda efekt pracy Wage sprawdziłem - mam kuchenna - elektroniczną. Co do podprowadzaczy... zona nie jada... a Młody owszem, ale miałem cały czas na oku i Jego i wyroby :) Na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Kolor i przekrój to wyższa temperatura niż piszesz ... wytopiony tłuszcz i odparowana woda ... do tego mięso "przedświąteczne" i gotowe Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Cos tu nie gra, przy takim ubytku kielbasa powinna byc porzadnie pomarszczona i przesolona bo sol chyba nie wyparowala. Ten kolor tez mnie nie przekonuje, moze zdjecie nie za dobre ale kolor jakis taki szary. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Takie efekty wynikają z użycia wadliwego mięsa. Kiedyś coś podobnego przechodziłem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Nie ma takiej opcji, aby przy tym opisie który podałeś znikło 50% wsadu.Czy przez przypadek nie ważyłeś mięsa z garnkiem?Taki prosty błąd popełniłem ostatnio, nie tarując wagi i zważyłem razem z garnkiem.Sam garnek ważył 1 kg i dobrze że się zorientowałem, bo też bym miał taką zagadkę jak ty. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Popieram PePe. Z przekroju widać, że wiązanie farszu jest prawidłowe. Ile parek kiełbasy: powiesiłeś w wędzarni, w czasie parzenia i podczas ważenia? Pamiętasz? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Staszek.S jeżeli nas nie wkręcasz i nie robisz nam burzy mózgów dla jaj to znaczy , że ktoś Ci tą kiełbasę po prostu zjadł . Gdyby kiełbasa straciła około 50% masy to by wyglądała jak kabanosik albo kościsty dziadunio , a ta oprócz tego , że trochę przegrzana to wygląda nie najgorzej . Zamiast kiełbasy powinieneś zważyć domowników , psa i kota jeżeli posiadasz . ????????Pozdrawiam . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ok. Załączam zdjęcie - Trochę kiełbaski już zrobiłem i z fotki absolutnie nie widać żeby wydajność była 50 % . Nawet wada mięsa i ubytek 50 % , to moim zdaniem niemożliwe . Już nie pamiętam ale, ile można dać nastrzyku do mięsa konsumpcyjnego . 30 % chyba nie Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Grudnia 2016 mi sie zdazylo, ze wsadzilam do wedzarni 5kg a pozniej bylo tylko 3kg. Ale moj pies siedzial przez tydzien w budzie , bo sie bawa wyjsc i na mnie patrzec ,za te ubytki w kielbasie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Grudnia 2016 A może surowiec ważyłeś w lbs a kiełbasę w kg. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Grudnia 2016 DZiadku to tez mozliwe, ze przypadkowo zmienil jednostki na wadze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek.S Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ok to po kolei psa mam (dwa - labrador i golden oba żarłoki) ale na bank żaden nic nie podprowadził... kota również posiadam, ale on nie miałby takiego przerobu...Waga jest sprawdzona i na pewno pokazuje poprawnie...Ilości parek nie pamiętam teraz, tym bardziej że to była pierwsza kiełbaska więc batony niezbyt równe wyszłu a do tego 2 razy mi pękło jelito podczas nadziewania i musiałem wiązac w przypadkowym miejscu... Ale po 1 mięso sam ważyłem i waga zgadziała sie z rachunkiem ze sklepu, a po 2 gotowe, jak sie zorientowałem że cos nie tak, ważyłem na samej wadze po 2-3 kiełbaski i dodawałem wyniki... więc poważone na pewno jest ok... Spróbuje jeszcze w ten sam sposób zrobic za jakieś tydzień dwa, może bedzie inne (lepsze) mięso... bo z tego wynika że tu jest winowajca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Grudnia 2016 bo z tego wynika że tu jest winowajca... Cuda Panie, cuda ....Zdjęcie kiełbasy nie potwierdza ubytków nadmiarowej wody.Sugestie dot. nastrzyku sformułowane były przed zamieszczeniem zdjęcia.Kiedyś miałam podobną sytuację i szybko okazało się, że w lodówce został jeden zapomniany pojemnik z mięsem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Może to cud Noworoczny, ale czemu ubyło a nie przybyło? Po wędzeniu, kiełbaski sparzone w wodzie - 25 minut, 75 stopni, schłodzone na powietrzu Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.