leśnik Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2013 Chciałbym zapytać czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z użytkowania tego urządzenia przy wyrobie domowych wyrobów z tematyki tego forum?Głównie interesuje mnie mielenie mięsa. Znam Thermomix trochę. Jak odwiedzamy znajomego w leśniczówce, a robię to często bo dzieciaki uwielbiają wyjazdy do wujka, to mam okazję używać u niego tego kombajnu. I nie powiem potrafi wiele. I ciekawi mnie Wasze zdanie na temat przydatności przy obróbce mięsa.Czy do czegoś się przyda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2013 Do mielenia się nie nadaje natomiast doskonale nadaje się do wyrabiania, mieszania. Jak mam tak do 5 kg to wyrabiam partiami na wstecznym biegu. Cud miód i malina Idealnie kutruje masę wiążącą bądź farsz na parówki (niestety ze względu na pojemność małe ilości). Generalnie często jest w użyciu..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2013 Używam starszy model TM21 do wyrobu parówek i do mielenia niektórych przypraw. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2013 farsz na parówki (niestety ze względu na pojemność małe ilości). Czyli jaką ilość na jeden raz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2013 0,7 do max 1 kg na raz Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2013 Dzięki za uwagi. Właśnie to wyrabianie i mielenie np. skórek na pewno w Thermomixie to banalna sprawa.Ale mielenie mięsa jak widzę chyba się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2013 0,7 do max 1 kg na raz To tak jak w poczciwym robocie Bartek.Tylko jak trzeba zrobić 10kg parówek to zawsze mówię, że to ostatni raz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2013 Ja robię pasztet słoikowy smarowny Super się do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2013 To tak jak w poczciwym robocie Bartek. Tylko jak trzeba zrobić 10kg parówek to zawsze mówię, że to ostatni raz. No nie do końca. Toto ustrojstwo ma 10.000 obrotów i silnik mocny jak diabli. Zasada działania niby podobna ale to jakby porównywać w błotku lekko uniesione rodzinne kombi i prawdziwą terenówkę.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2013 Toto ustrojstwo ma 10.000 obrotów i silnik mocny jak diabli. No, taka ilość obrotów do kutrowania mięsa jest za wysoka. Myślę, że w thermomixie są obroty regulowane?W starym robocie, którego używam, obroty wynoszą od 500 do 15 000. Jeszcze nigdy nie wyłączył się na skutek przeciążenia. Noże ma tak solidne, że w żadnym współczesnym robocie takich nie spotkałam. Kutruję na obrotach max. 4000. Obroty regulowane tyrystorem czeskim, który raz wymieniłam w czasie prawie codziennej eksploatacji od 1983 roku, czyli od 30 lat. Przy okazji wymieniłam elektrolit bo podejrzanie przypuchnięty wyglądał. Jedynym mankamentam tego malaksera jest ograniczona pojemnośc kutrowanej masy. Robię jednorazowe porcje 800-850g. Chociaż i kilogram pociągnie, ale niepotrzebnie przedłuża się miksowanie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2013 Regulowane jest dość dokładnie. Ogólnie gdyby nie cena zakupu to byłby to jeden z lepszych zakupów kuchennych. Chociaż w sumie po kilku latach to i ból ceny się zaciera Zaletą nie do przecenienia jest to że to ustrojstwo praktycznie się nie psuje. Wielu znajomych ma i jeszcze nikomu się nie zepsuł. Nam się spalił wskutek przepięcia w sieci ale był na gwarancji i bez gadania wymienili w mgnieniu oka. A tak już z 5 lat bezstresowo.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2013 Sprawdziłąm, termomiks ma obroty od 100 do 1200. Dopytuję się o niego bo na gwałt potrzebuję kutra lub czegoś, co by chociaż w 50% go zastąpiło.Gdyby był robot, który jednorazowo skutruje 2kg wsadu to już byłoby wyjście.Tak coś czuję, że się sprężę i jednak kuter kupię. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2013 10200 obrotów a nie 1200 Silnik bezobsługowy reluktancyjny silnik firmy Vorwerk o mocy znamionowej 500 W; bezstopniowe ustawianie liczby obrotów od 100 do 10200 obr/min (delikatne mieszanie – funkcja Soft – 40 obr/min).Specjalne ustawianie obrotów (napęd interwałowy) do wyrabiania ciasta. automatyczny wyłącznik zapobiegający przeciążeniu. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2013 10200 obrotów a nie 1200 Tak, tak. To klawiaturowa pomyłka. Oczywiście dziesięć tysięcy dwieście. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Listopada 2013 A czy ten thermomix się nie grzeje przy kutrowaniu parówek? Bo jak robiłam moim robotem to się prawie zagotował.EAnno kup sobie kuter, będę do Ciebie przyjeżdżała z jakąś lekturą kutrować mięso na parówki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Listopada 2013 A czy ten thermomix się nie grzeje przy kutrowaniu parówek? Ani troszkę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Listopada 2013 Jak mam tak do 5 kg to wyrabiam partiami na wstecznym biegu chodzi Ci o interwał? bo wstecznego biegu nie zauważyłem chyba że mam stary model. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Listopada 2013 Powyżej guzika interwału do wyrabiania ciasta masz guzik obrotów wstecznych. Wtedy ostrza obracają się tępą stroną i nie masakrują mięsa. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Listopada 2013 Kurcze to ja mam stary model (tyle lat i działa) - fajny ten nowszy model Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Listopada 2013 tusiaczekWidzę, że masz sporą praktykę w obcowaniu z TM31.Uważasz, że warto go kupić?Ja lubię lody z niego, jakieś sałatki, dżemy, do wyrabiania ciast, ale kompletnie nie wiem czy by był przydatny przy wyrobach z mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Listopada 2013 Powiem tak - teraz po kilku latach użytkowania nie wyobrażam sobie kuchni bez niego. Drogi jak diabli ale patrząc na to ile w nim gotujemy (właściwie na okrągło) i że się nie psuje/zużywa to warto było. A co do wyrobu wędlin to jeżeli robisz mało to się bardzo dobrze sprawdzi. Tak do 6-10 kg (bo tyle z reguły robię) na kilka- kilkanaście wsadów spokojnie daje radę. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Listopada 2013 Dzięki.Możesz tak pobieżnie podpowiedzieć do czego przy tematyce tego forum się przydaje?Czy jakoś zastąpi maszynkę do mięsa? Ja tam kiełbas produkował nie będę, ale do szynkowara by się mi coś przydało.Od dłuższego czasu się do TM31 przymierzam i ciągle się waham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Listopada 2013 Ja go wykorzystuje tylko i wyłącznie do wyrabiania i do robienia masy wiążącej. Więcej zastosowań raczej dla niego nie widzę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Listopada 2013 Wtedy ostrza obracają się tępą stroną i nie masakrują mięsa. Tego to już nie rozumiem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2013 Tego to już nie rozumiem Znaczy czego? Bo tu chyba żadnej filozofii nie ma... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.