Skocz do zawartości

[Lektura obowiązkowa][Przypomnienie] Rozbiór i wykrawanie półtusz wieprzowych


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

ROZBIÓR I WYKRAWANIE PÓŁTUSZ WIEPRZOWYCH

 

1.1 Podział półtusz wieprzowych na elementy zasadnicze

 

Podział półtusz wieprzowych na elementy zasadnicze

Aby dokonać prawidłowego podziału zasadniczego i wykrawania półtusz wieprzowych, trzeba wykazać dobrą znajomość:

- budowy całego układu kostnego świni,

- budowy układu kostnego półtuszy wieprzowej,

- zewnętrznych i wewnętrznych linii cięć półtuszy wieprzowej na części zasadnicze.

W celu dobrego zaplanowania produkcji mięsnej potrzebna jest ogólna wiedza o przybliżonych wartościach wskaźników uzysku elementów zasadniczych, a także mięs drobnych, tłuszczu, skórek i kości otrzymanych w wyniku wykrawania poszczególnych części półtusz. Aby to ułatwić Czytelnikowi, każdy element zasadniczy scharakteryzowano następująco:

- pokazano go na tle ogólnego schematu układu kostnego,

- przedstawiono graficznie jego układ kostny,

- zaznaczono linie odcięcia,

- pokazano na fotografii kolorowej,

- podano szczegółową charakterystykę.

Podział półtusz wieprzowych na elementy zasadnicze wraz z ich charakterystyką przedstawiono na podstawie Polskiej Normy PN-86/A-82002. Wieprzowina. Części zasadnicze.

Prezentowany w dalszej części tego rozdziału ogólny układ kostny świni oraz układ kostny półtuszy wieprzowej (rys. 2.1), należy bardzo dokładnie poznać, by prawidłowo dokonać podziału półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.

 

post-39694-0-37823600-1487185460_thumb.jpg

 

Na rysunku 2.2 przedstawiono linie cięć elementów zasadniczych w półtuszy wieprzowej, prezentowanych od stron zewnętrznej i wewnętrznej półtuszy. Strona zewnętrzna półtuszy umożliwia pokazanie orientacyjnego rozmieszczenia niektórych elementów zasadniczych, natomiast strona wewnętrzna - szczegółowy opis rozbioru półtusz wieprzowych.

Na podstawie rysunku 2.2 pokazano dalej ogólny schemat układu kostnego półtuszy wieprzowej oraz elementy odcięte od niej (rys. 2.3-2.20).

 

post-39694-0-21715100-1487185473_thumb.jpg

 

1.2 Charakterystyka poszczególnych elementów

 

1.2.1 Głowa (1)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 4,2-5,3%.

Charakterystyka: głowę się przepoławia, odcina w stawie potylicznym i dalej wzdłuż krawędzi dolnej szczęki. Mięsień żuchwowy (żwacz) pozbawiony częściowo tłuszczu policzkowego pozostaje przy głowie. W skład głowy wchodzą: połowa kości czaszki oraz główne jej mięśnie: żwacz jarzmowy i policzkowy.

 

post-39694-0-95648000-1487185485_thumb.jpg

 

1.2.2 Karkówka (2)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 5,9-7,1%.

Charakterystyka: karkówkę odcina się z odcinka szyjnego półtuszy, a linie cięć przebiegają następująco:

- od przodu po linii oddzielenia głowy,

- od tyłu po linii oddzielenia schabu, tj. cięciem prostopadłym do kręgosłupa pomiędzy czwartym a piątym kręgiem piersiowym oraz odpowiadającymi im żebrami,

- od góry po linii podziału tuszy na półtusze,

- od dołu, wzdłuż trzonów kręgów szyjnych i dalej, przecinając żebra, równolegle do kręgów piersiowych,

- słonina z karkówki jest całkowicie zdjęta, bez uszkodzenia mięśni karkówki.

W skład karkówki wchodzi siedem przepołowionych kręgów szyjnych, cztery przepołowione przednie kręgi piersiowe z górnymi odcinkami żeber.

Główne mięśnie to mięśnie szyi i część mięśnia najdłuższego grzbietu.

 

post-39694-0-51120300-1487185495_thumb.jpg

 

1.2.3  Schab (8)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 9,5-10,6%.

Charakterystyka: schab jest odcięty z odcinka piersiowo-lędźwiowego półtuszy, a linie cięć przebiegają następująco:

- od przodu - między czwartym a piątym kręgiem piersiowym (po linii odcięcia karkówki),

- od góry po linii podziału tusz na półtusze,

- od tyłu po linii oddzielenia biodrówki, tj. po przedniej krawędzi skrzydła kości biodrowej z pozostawieniem części chrząstkowej skrzydła przy schabie,

- od dołu po linii prostej w odległości 3 cm poniżej dolnej granicy przyczepu mięśnia najdłuższego grzbietu do żeber,

- słonina ze schabu zdjęta w ten sposób, by był on pokryty warstwą tłuszczu (okrywą tłuszczową) grubości 2-5 mm, zależnie od dalszego przeznaczenia schabu.

Kości znajdujące się w schabie, to przepołowione kręgi piersiowe od piątego do ostatniego wraz z przyległymi do nich górnymi odcinkami żeber i przepołowione kręgi lędźwiowe.

Głównymi mięśniami są: najdłuższy grzbietu, wielodzielny grzbietu, kolczysty i lędźwiowy większy (tzw. polędwiczka wewnętrzna).

 

post-39694-0-84830700-1487185505_thumb.jpg

 

1.2.4  Biodrówka (11)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 1,5-1,9%.

Charakterystyka: biodrówkę odcina się z odcinka krzyżowego półtuszy z zachowaniem poniżej podanych linii cięć:

- od przodu wzdłuż linii oddzielenia schabu,

- od góry po linii podziału tuszy na półtusze,

- od dołu wzdłuż linii dolnej krawędzi skrzydła kości biodrowej,

- od tyłu po linii oddzielenia szynki między pierwszym a drugim kręgiem kości krzyżowej,

- biodrówka odcięta bez słoniny.

Kości biodrówki stanowią: przepołowiony kręg kości krzyżowej i przednia część kości biodrowej (skrzydło).

Głównymi mięśniami są: część najdłuższego mięśnia grzbietu i część mięśni lędźwiowych.

 

post-39694-0-96860700-1487185516_thumb.jpg

 

1.2.5  Szynka z golonką (13 + 15)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 23,5-26,5%.

Charakterystyka: szynkę odcina się z części tylnej półtuszy bez nogi, przestrzegając następujących linii cięć:

- między pierwszym a drugim kręgiem kości krzyżowej, pokrytą tłuszczem (lub tłuszczem i skórą), z fałdem tłuszczu pachwinowego (krokowego) pozostającego przy szynce,

- nogę oddziela się nad stawem skokowo-goleniowym w ten sposób, by guz kości piętowej pozostał przy nodze.

W szynce znajdują się kości: miednicy (kulszowa, łonowa i biodrowa bez skrzydła), kość udowa wraz z rzepką oraz kości goleni (piszczelowa i strzałkowa) bez dolnych nasad, a w przypadku półtuszy bez ogona - trzy przepołowione kręgi kości krzyżowej.

Głównymi mięśniami są: mięsień półbłoniasty, czworogłowy, dwugłowy, półścięgnisty, pośladkowe, brzuchaty oraz prostowniki i zginacze.

 

post-39694-0-61815300-1487185526_thumb.jpg

 

1.2.6  Golonka tylna (15)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 2,5-2,9%.

Charakterystyka: golonkę odcina się od góry od szynki na wysokości 1/3 kości goleni, licząc w dół od stawu kolanowego, a od dołu po linii odcięcia nogi tylnej, tj. powyżej stawu skokowego tak, by guz kości piętowej pozostał przy nodze, a szpik kostny nie był odsłonięty.

 

post-39694-0-03652200-1487185536_thumb.jpg

 

1.2.7  Szynka bez golonki (13)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 20,4-23,4%.

Charakterystyka: szynka bez golonki jest odcięta z tylnej części półtuszy, a linie cięć przebiegają następująco:

- między pierwszym a drugim kręgiem kości krzyżowej, z odciętym fałdem tłuszczu pachwinowego i przepołowionymi kręgami kości krzyżowej,

- golonkę tylną odcina się od szynki na wysokości 1/3 kości goleni, licząc w dół od stawu kolanowego,

- dopuszcza się pozostawienie warstwy tłuszczu grubości ok. 2 cm.

Układ kostny szynki stanowią: kości miednicy (kulszowa, łonowa i biodrowa bez skrzydła), kość udowa wraz z rzepką, 1/3 kości goleni (strzałkowej i piszczelowej).

Głównymi mięśniami są: mięsień półbłoniasty, czworogłowy, dwugłowy, pośladkowy, brzuchaty bez jego dolnej części.

 

post-39694-0-12216100-1487185548_thumb.jpg

 

1.2.8  Łopatka z golonką (4+5)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 14,0-15,9%.

Charakterystyka: łopatka z golonką jest odcięta od półtuszy bez fałdu skóry i bez tłuszczu pachowego, a linie cięć przebiegają następująco:

- od dołu w stawie promieniowo-nadgarstkowym,

- od góry cięciem półkolistym, nie naruszając mięśni łopatki,

- na stronie zewnętrznej łopatka jest całkowicie pokryta tłuszczem (lub także skórą).

Do układu kostnego należą: kość łopatkowa wraz z chrząstką, kość ramienna i podramienna (łokciowa i promieniowa).

Główne mięśnie to: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, zespół mięśni ramiennych oraz prostowniki i zginacze palców.

 

post-39694-0-53599500-1487185556_thumb.jpg

 

1.2.9  Golonka przednia (5)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 1,9-2,2%.

Charakterystyka: linie cięć biegną następująco:

- golonka przednia jest odcięta od łopatki na wysokości stawu łokciowego w ten sposób, aby podramię bez części wyrostka kości łokciowej i bez nasady dolnej kości podramienia pozostało w golonce,

- noga przednia jest odcięta w taki sposób, aby kości nadgarstka pozostały przy niej.

Główne kości to: nasada dolna kości ramiennej i kości podramienia (łokciowa i promieniowa) bez części wyrostka łokciowego kości łokciowej, pozostałego przy łopatce.

Główne mięśnie stanowią prostowniki i zginacze palców.

 

post-39694-0-89634600-1487185565_thumb.jpg

 

1.2.10  Łopatka bez golonki (4)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 11,7-13,9%.

Charakterystyka: łopatka jest odcięta od półtuszy bez fałdu skóry i bez tłuszczu pachowego, a linie cięć przebiegają następująco:

- od dołu cięcie na wysokości stawu łokciowego tak, by kości podramienia i nasada dolna kości ramiennej pozostały przy golonce, a część wyrostka łokciowego kości łokciowej pozostała przy łopatce,

- od góry cięcie półkoliste od podgardla przez płat słoniny do przedniej linii odcięcia boczku z żeberkami, bez naruszania mięśni łopatki.

Kości: łopatkowa wraz z chrząstką, kość ramienia bez nasady dolnej, część wyrostka łokciowego kości łokciowej.

Główne mięśnie: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, zespół mięśni ramiennych.

 

post-39694-0-44812300-1487185575_thumb.jpg

 

1.2.11  Boczek z żeberkami (10)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 7,0-8,0%.

Charakterystyka: boczek z żeberkami jest odcięty od półtuszy wraz z dolnymi końcami żeber (od piątego do ostatniego) i częścią przepołowionego mostka łącznie z chrząstkami żebrowymi, a linie cięć przebiegają następująco:

- od góry w połowie długości wszystkich żeber,

- od przodu po linii odcięcia łopatki i pachwiny,

- od dołu po linii odcięcia pasa tłuszczu łączącego boczek z pachwiną.

Kości: środkowe i dolne odcinki żeber od piątego do ostatniego wraz z połową kości mostka.

Główne mięśnie: skośny, zewnętrzny i wewnętrzny, poprzeczny oraz międzyżebrowe zewnętrzne i wewnętrzne.

 

post-39694-0-54229000-1487185588_thumb.jpg

 

1.2.12  Boczek bez żeberek (10)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 5,7-6,5%.

Charakterystyka: linie cięć boczku bez żeberek są następujące:

- od góry po linii odcięcia płata słoninowego,

- od tyłu po linii odcięcia pachwiny,

- od przodu po linii odcięcia łopatki i pachwiny,

- od dołu po linii odcięcia pasa tłuszczu łączącego boczek z pachwiną,

- boczek powinien być sprofilowany do kształtu prostokąta.

Główne mięśnie: skośny zewnętrzny i wewnętrzny oraz poprzeczny. Zarówno boczek bez żeberek, jak i boczek z żeberkami mogą być elementami ze skórą lub bez skóry.

 

post-39694-0-72229000-1487185597_thumb.jpg

Rysunek 2.14. Boczek bez żeberek ©, d) za zgodą ESS FODD. Catalogue Denmark): a) na tle ogólnego schematu układu kostnego półtuszy wieprzowej, b) jako element odcięty od półtuszy, c) widok w naturze boczku ze skórą bez żeber – żebra wyłuskane, d) widok w naturze boczku bez żeber i skóry - żebra odcięte nożem

 

1.2.13  Żeberka (9)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 2,3-2,7%.

Charakterystyka: żeberka są odcięte z odcinka piersiowego półtuszy, a linie cięć przebiegają następująco:

- od dołu po linii biegnącej poniżej dolnej krawędzi mostka i żeber chrząstkowych,

- od przodu po przedniej krawędzi pierwszego żebra,

- od tyłu po tylnej krawędzi ostatniego żebra,

- od góry po linii oddzielenia schabu,

- przy odcinaniu od półtuszy boczku z żeberkami, żeberka stanowią cztery pierwsze żebra łącznie z częścią chrząstkową oraz odcinkiem przepołowionego mostka, a także żebra pozostałe pomiędzy odcięciem od półtuszy boczku z żeberkami i schabu,

- żeberka powinny być pokryte cienką warstwą mięśni i tłuszczu.

Główne kości: kości żeber bez części pozostawionych przy schabie i karkówce oraz połowa kości mostka.

Główne mięśnie: międzyżebrowe wewnętrzne i zewnętrzne.

 

post-39694-0-97055400-1487185606_thumb.jpg

 

1.2.14  Płat słoninowy (7)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 3,0-6,8%.

Charakterystyka: płat słoninowy jest zewnętrzną warstwą tłuszczu podskórnego ze skórą lub bez skóry. Granice piata określające jego powierzchnię:

- od góry (od strony grzbietu) - linia rozcięcia tuszy na półtusze,

- od tyłu - linia odcięcia szynki,

- od dołu - linia odcięcia boczku i pachwiny (w zależności od grubości boczku linia odcięcia słoniny przesuwa się z zachowaniem co najmniej 1,5 cm grubości słoniny bez skóry i 2 cm dla słoniny ze skórą),

- od przodu - linia odcięcia łopatki i podgardla,

- płat słoniny zalicza się do tłuszczów i nie zawiera kości.

 

post-39694-0-57926000-1487185616_thumb.jpg

 

1.2.15  Podgardle (3)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 3,5-4,2%.

Charakterystyka: podgardle jest częścią tłuszczowo-mięśniową policzka i szyi świni. Linie cięć przebiegają następująco:

- od dołu po linii podziału tuszy na półtusze,

- od przodu po linii odcięcia głowy,

- od tyłu i od góry po linii odcięcia płata słoninowego i łopatki,

W podgardlu nie ma kości.

 

post-39694-0-47121100-1487185626_thumb.jpg

 

2.2.16  Pachwina (12)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 3,4-4,0%.

Charakterystyka: pachwina jest elementem odciętym z podbrzusza wzdłuż linii rozdziału półtusz wieprzowych wraz z obrzeżem fałdu tłuszczu pachowego oddzielonego od łopatki. Linie cięć przebiegają następująco:

- od przodu po linii odcięcia podgardla,

- od góry po linii odcięcia łopatki i boczku,

- od tyłu po linii odcięcia szynki,

- od dołu po linii podziału tusz na półtusze.

Główny mięsień: prosty brzucha.

 

post-39694-0-79639400-1487185636_thumb.jpg

 

1.2.17  Nogi (6 i 16)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy wynosi: dla nogi przedniej 1,0-1,2%, dla nogi tylnej 1,7-1,9%.

Charakterystyka:

- noga przednia jest odcięta w stawie podramienno-nadgarstkowym z pozostawieniem kości nadgarstka przy nodze; występują tu kości nadgarstka, śródręcza i palców,

- noga tylna odcięta powyżej stawu skokowego w ten sposób, by guz piętowy kości piętowej pozostał przy nodze, nie odsłaniając szpiku kostnego. Są w niej kości: nasada dolnej kości goleni, kości stępu wraz z guzem piętowym kości piętowej, kości śródstopia i kości palców.

 

post-39694-0-02095300-1487185646_thumb.jpg

 

1.2.18  Ogon (14)

 

Średni wskaźnik uzysku w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 0,3-0,5%.

Charakterystyka: ogon powinien zawierać trzy ostatnie przepołowione kręgi kości krzyżowej i wszystkie kręgi ogonowe okryte tkanką mięśniowo- -tłuszczową. Ogon odcina się od szynki nożem razem z przepołowionymi kręgami kości krzyżowej, zwracając jednak uwagę, by przy nasadzie pozostało jak najmniej mięśni i tłuszczu.

 

post-39694-0-08351200-1487185655_thumb.jpg

 

Na podstawie:  A. Olszewski: "Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych", dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.