Skocz do zawartości

[Powinieneś wiedzieć][Część I] Rozbiór uzupełniający elementów wieprzowych. Wstęp.


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Rozbiór uzupełniający elementów wieprzowych

 

Wstęp

 

Podstawowym celem rozbioru uzupełniającego półtusz wieprzowych jest uzyskanie elementów będących surowcem podstawowym do produkcji wędzonek, konserw lub też stanowiących elementy przygotowane do obrotu krajowego (dystrybucji) czy też na eksport. Elementy handlowe mogą występować w dwojakiej postaci: jako elementy zasadnicze półtusz wieprzowych, niewymagające dodatkowej obróbki (uzyskane z rozbioru zasadniczego - nieobrabiane dodatkowo) oraz części zasadnicze poddane dodatkowej obróbce.

 

Części zasadnicze nieobrabiane dodatkowo to:

 

- golonka,

 

post-39694-0-20987400-1487336579_thumb.jpg

Golonka przednia z kością

 

post-39694-0-98272300-1487336599_thumb.jpg

Golonka przednia bez kości

 

post-39694-0-59809000-1487336589_thumb.jpg

Golonka tylna z kością

 

post-39694-0-18070700-1487336610_thumb.jpg

Golonka tylna bez kości

 

 

- żeberka,

 

post-39694-0-82292500-1487336628_thumb.jpg

post-39694-0-16321800-1487336639_thumb.jpg

 

- biodrówka,

 

post-39694-0-78838100-1487336654_thumb.jpg

 

- noga przednia i tylna,

 

post-39694-0-23983800-1487336677_thumb.jpg

 

- ogon wieprzowy.

 

post-39694-0-79405600-1487336740_thumb.jpg

 

 

Części zasadnicze obrabiane dodatkowo to:

 

- głowa,

- karkówka,

- schab,

- polędwiczka (uzyskiwana przy obróbce schabu),

- szynka z golonką,

- szynka bez golonki,

- łopatka z golonką,

- łopatka bez golonki,

- boczek z żeberkami,

- boczek bez żeberek,

- podgardle,

- pachwina,

- słonina.

 

Zakres czynności rozbioru uzupełniającego i charakterystyka elementów uzyskanych po dodatkowej obróbce, zostaną omówione w poszczególnych tematach, poświęconych poszczególnym częściom zasadniczym.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak zapewne zauważyliście, od kilku dni wklejam tematy z serii "Powinieneś wiedzieć" przedstawiające wyniki rozbioru uzupełniającego poszczególnych elementów półtuszy wieprzowej. Długo rozważałem wybór koncepcji i sposób przedstawienia, głównie początkującym, zagadnienia, które wzbudza na naszym forum sporo emocji i szereg pytań.

Wybrałem wariant, jaki Państwo maja okazję widzieć w poszczególnych tematach. Pytanie: czy taki sposób przedstawienia efektów rozbioru uzupełniającego elementów wieprzowych jest wystarczająco jasny i przejrzysty?  Czy trzeba coś poprawić lub dodać? Bardzo proszę o konstruktywne wypowiedzi, gdyż opracowanie każdego takiego tematu pochłania bardzo dużo czasu, który można by poświęcić na inne sprawy. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sądzę że po wnikliwym zapoznaniu się czytaj - wielokrotnym czytaniu odważę się kiedyś na zakup mięsa nie porcjowanego ale np. półtuszy.

 

A ja sądzę, że mimo iż ta akcja jest jak najbardziej potrzebna to sobie nie poradzisz, ale trzymam kciuki.Moim skromnym zdaniem, żeby dobrze zapoznać się z rozbiorem i umieć prawidłowo sklasyfikować mięso niezbędne jest zapoznanie się z tym problemem poprzez kurs lub wielokrotne obejrzenie filmu technologicznego.To co zamieszcza w tej chwili Maxell jest wstępem do prawidłowego rozbioru i klasyfikacji.Lekcja poglądowa jest drugim i moim zdaniem ważniejszym etapem kształcenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może faktycznie tracę czas na opracowywanie materiału bez którego można się obejść? Pisze zupełnie poważnie. Każdy temat - z wyszukiwaniem i obróbka zdjęć - to kilka ładnych godzin siedzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdę powiedziawszy podzielam zdanie przedmowcy ... 95% z nas to wzrokowcy jak zobaczymy a najlepiej dotkniemy to wtedy wiemy ;)

Ale trzymam kciuki ... na początek zamiast półtuszy proponuję całą łopatkę albo szynkę ;)

 

Ps

Czasu nie tracisz bo tego tu brakowało w postaci usystematyzowanej ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może faktycznie tracę czas na opracowywanie materiału bez którego można się obejść?

 

Pytałeś czy coś poprawić czy dodać to napisałem jak ja to widzę.Dla mnie nie tracisz czasu, ale jeśli koledzy  bez jakiegokolwiek doświadczenia po obejrzeniu kilku zdjęć rzucają się na rozbiór półtuszy to jest jakieś nieporozumienie.Ja to piszę z własnego doświadczenia, ale może są zdolniejsi ode mnie i sobie poradzą.To co wklejasz jest potrzebne, ale potrzebne jest  połączenia tego z prezentacją poglądową.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli  uwaga - "ale jeśli koledzy  bez jakiegokolwiek doświadczenia po obejrzeniu kilku zdjęć rzucają się na rozbiór półtuszy to jest jakieś nieporozumienie", dotyczy mojego postu,to napisałem że - " odważę się kiedyś", a nie rzucę sie na rozbiór pótuszy a to jest dość duża różnica w wykorzystaniu zamieszczonego materiału, "Powinieneś wiedzieć". 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to jest to bardzo pomocne chociazby z powodu ze u nas jest mieso inaczej rozbierane i idac na zakupy nie bardzo wiem co jest co.

Jesli chodzi o podzal calej poltuszy to nawet nie mysle gdzyz nie mam ani warunkow ani na tyle sily zeby sie zmierzyc z czyms takim. Mam natomiast mozliwosc kupna np calego schabu z koscia czy szynki.

Weic  to jak dla mnie, jestem jak najbardziej na Tak :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sound ja Ci życzę jak najlepiej, ale wiem z doświadczenia, że nie wszystko da się pokazać na zdjęciach.Choćby miejsca cięć,  i dlatego polecam do tych obrazków popatrzenie sobie na żywo lub na filmie.Najlepiej będzie jak przykleisz się do kogoś kto ma o tym pojecie i Ci wszystko zaprezentuje, albo pozostaje kurs lub zakup filmu technologicznego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz , "chętnie się przykleję" :tongue: do kogoś kto ma pojęcie o rozbiorze mięsa,bo sądzę że o takiej osobie myślisz, ale nie wiem do kogo mam się zwrócić  :hmm: . Jeżeli chodzi o inne pomoce to do czerwca 2018r. mam dostęp do wykupionego szkolenia-Wyrób wędlin sposobem domowym Cz.I, innych materiałów oprócz dostępnych na forum nie posiadam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba stworzyć na forum plik niezbędnych nowicjuszowi informacji i wskazówek. Zacząłem to robić od jakiegoś czasu, ale dokąd będzie coś takiego:

 

post-39694-0-91726500-1487609141.jpg

 

będzie to trwało latami. Sam niestety, nie zrobię wszystkiego, a ostatnio jest praktycznie tak, jak pokazałem na zrzucie. :(

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.