Skocz do zawartości

[Powinieneś wiedzieć][Część II] Rozbiór uzupełniający głów wieprzowych


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Rozbiór uzupełniający głów wieprzowych

 

post-39694-0-96664000-1487347688_thumb.jpg

 

W wyniku rozbioru uzupełniającego głów wieprzowych dokonywanego w celu pozyskania surowca do produkcji wędlin podrobowych i konserw uzyskuje się:

  • maski z głów wieprzowych bez mięśni żuchwy,

post-39694-0-02601100-1487346212_thumb.jpg

  • maski z głów z mięśniami żuchwy,

post-39694-0-55194900-1487346254_thumb.jpg

  • kości.

Maski z głów wieprzowych są tkanką mięsno-tłuszczową oddzieloną od kości trzewioczaszki i mózgoczaszki, bez mięśni żuchwy (lub z mięśniami żuchwy) oraz uszu. Maska powinna być dokładnie oczyszczona, a zwłaszcza jej oczodoły (rzęsy należy odkroić).

Uszy są elementem, który odcina się od głów tuż przy nasadzie w ten sposób, by pozostał przy nich kołnierz z tkanki mięsno-tłuszczowej szerokości 2 cm.

 

post-39694-0-52398300-1487346320_thumb.jpg

Ucho wieprzowe z uchem środkowym

 

Uszy powinny być dokładnie oczyszczone z ewentualnej pozostałości naskórka i pozbawione wewnętrznej chrząstkowej części, tzw. ucha środkowego.

 

post-39694-0-70985100-1487346369_thumb.jpg

Uszy wieprzowe bez ucha środkowego

 

Orientacyjne wskaźniki uzysku elementów w wyniku rozbioru uzupełniającego głów wieprzowych podano w tabeli

 

post-39694-0-18372000-1487346421_thumb.jpg

 

Dodatkowe zdjęcia:

 

post-39694-0-80884200-1487347209_thumb.jpg

Kompletna maska wieprzowa

 

PS.

Jeśli ktoś z Państwa posiada zdjęcia głowy wieprzowej po zdjęciu maski, oraz inne zdjęcia nawiązujące do tego tematu, proszę o podesłanie ich na moja pocztę.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.