Maxell Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Rozbiór uzupełniający łopatki z golonką Łopatka z golonką, kością i skórą (wygląd z przodu) Łopatka z golonką, kością i skórą (wygląd z tyłu) Głównym zadaniem rozbioru uzupełniającego łopatki z golonką jest uzyskanie elementu przeznaczonego do obrotu handlowego oraz do produkcji wędzonek. Łopatka z kością, skórą bez golonki (widok z przodu) Łopatka z kością, skórą bez golonki (widok z tyłu) Łopatkę bez golonki przeznaczoną do handlu uzyskuje się z elementu zasadniczego górnej części kończyny przedniej wraz z chrząstką łopatkową, tj. łopatki z golonką. Rozbiór uzupełniający tego elementu obejmuje:- oddzielenie golonki na wysokości stawu łokciowego i pozostawienie przy golonce kości podramienia oraz nasady dolnej kości ramiennej, a przy łopatce - części wyrostka łokciowego kości łokciowej, bez uszkodzenia powięzi otaczających element,- zdjęcie zewnętrznej pokrywy tłuszczowej tak, by pozostawić jej warstwę grubości do 1,5 cm i część skóry.Kości łopatki bez golonki to: łopatka wraz z chrząstką łopatkową, kość ramienna bez nasady dolnej i części wyrostka łokciowego kości łokciowej. Ważniejsze mięśnie łopatki bez golonki: nadgrzbietowy, podgrzbietowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, zespół mięśni ramienia. Łopatka bez kości, skóry i okrywy tłuszczowej (widok z przodu) Łopatka bez kości, skóry i okrywy tłuszczowej (widok z tyłu) Łopatka bez golonki i bez kości łopatkowej przeznaczona do produkcji wędzonek jest elementem uzyskiwanym w wyniku rozbioru uzupełniającego łopatki z golonką. Aby taki element uzyskać, należy:- oddzielić golonkę na wysokości stawu łokciowego,wyjąć kość łopatkową w ten sposób, aby oddzielony mięsień podłopatkowy pozostał związany z mięśniem trójgłowym ramienia,- ściąć okrywę tłuszczową, pozostawiając warstwę tłuszczu grubości do 1,5 cm.Orientacyjne wskaźniki uzysku elementów z rozbioru uzupełniającego łopatki z golonką podano w tabeli: Poza wymienionymi elementami, z rozbioru łopatki z kością i z golonką uzyskujemy: 1. Golonka przednia - z rozbioru łopatki do dystrybucji i z łopatki na wędzonki bez golonki i bez kości łopatkowej: Golonka przednia 2. Mięso drobne klasy II - z rozbioru wszystkich rodzajów łopatek: Mięso drobne klasa II (tłuste) 3. Mięso drobne klasy III - z rozbioru łopatki na wędzonki z częścią golonki, bez kości łopatkowej: Mięso drobne klasa III (ścięgniste) 4. Mięso drobne klasy IV - z rozbioru wszystkich rodzajów łopatek: Mięso drobne klasa IV (tzw. krwawe) 5. Tłuszcz drobny - z rozbioru wszystkich rodzajów łopatek: Tłuszcz drobny 6. Kości - z rozbioru łopatki na wędzonki z częścią golonki bez kości łopatkowej i łopatki na wędzonki bez golonki i bez kości łopatkowej: Kości łopatkowe wieprzowe Kości łopatkowe wieprzowe Edytowane 20 Lutego 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lutego 2017 Jest -Ważniejsze mięśnie łopatki bez golonki: nadgrzbietowy, podgrzbietowy - powinno być inaczej Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lutego 2017 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.