Skocz do zawartości

[Powinieneś wiedzieć][Cześć VI] Rozbiór uzupełniający łopatki z golonką


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Rozbiór uzupełniający łopatki z golonką

 

post-39694-0-16357200-1487524655_thumb.jpg

Łopatka z golonką, kością i skórą (wygląd z przodu)

 

post-39694-0-05893000-1487524674_thumb.jpg

Łopatka z golonką, kością i skórą (wygląd z tyłu)

 

Głównym zadaniem rozbioru uzupełniającego łopatki z golonką jest uzyskanie elementu przeznaczonego do obrotu handlowego oraz do produkcji wędzonek.

 

post-39694-0-53710600-1487525116_thumb.jpg

Łopatka z kością, skórą bez golonki (widok z przodu)

 

post-39694-0-80315900-1487525128_thumb.jpg

Łopatka z kością, skórą bez golonki (widok z tyłu)

 

Łopatkę bez golonki przeznaczoną do handlu uzyskuje się z elementu zasadniczego górnej części kończyny przedniej wraz z chrząstką łopatkową, tj. łopatki z golonką. Rozbiór uzupełniający tego elementu obejmuje:

- oddzielenie golonki na wysokości stawu łokciowego i pozostawienie przy golonce kości podramienia oraz nasady dolnej kości ramiennej, a przy łopatce - części wyrostka łokciowego kości łokciowej, bez uszkodzenia powięzi otaczających element,

- zdjęcie zewnętrznej pokrywy tłuszczowej tak, by pozostawić jej warstwę grubości do 1,5 cm i część skóry.

Kości łopatki bez golonki to: łopatka wraz z chrząstką łopatkową, kość ramienna bez nasady dolnej i części wyrostka łokciowego kości łokciowej.

 

post-39694-0-61230800-1487537502_thumb.jpg

 

Ważniejsze mięśnie łopatki bez golonki: nadgrzbietowy, podgrzbietowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, zespół mięśni ramienia.

 

post-39694-0-13039200-1487525601_thumb.jpg

Łopatka bez kości, skóry i okrywy tłuszczowej (widok z przodu)

 

post-39694-0-25968700-1487525642_thumb.jpg

Łopatka bez kości, skóry i okrywy tłuszczowej (widok z tyłu)

 

Łopatka bez golonki i bez kości łopatkowej przeznaczona do produkcji wędzonek jest elementem uzyskiwanym w wyniku rozbioru uzupełniającego łopatki z golonką. Aby taki element uzyskać, należy:

- oddzielić golonkę na wysokości stawu łokciowego,wyjąć kość łopatkową w ten sposób, aby oddzielony mięsień podłopatkowy pozostał związany z mięśniem trójgłowym ramienia,

- ściąć okrywę tłuszczową, pozostawiając warstwę tłuszczu grubości do 1,5 cm.

Orientacyjne wskaźniki uzysku elementów z rozbioru uzupełniającego łopatki z golonką podano w tabeli:

 

post-39694-0-47576100-1487526007_thumb.jpg

 

Poza wymienionymi elementami, z rozbioru łopatki z kością i z golonką uzyskujemy:

 

1. Golonka przednia - z rozbioru łopatki do dystrybucji i z łopatki na wędzonki bez golonki i bez kości łopatkowej:

 

post-39694-0-53040500-1487528003_thumb.jpg

Golonka przednia

 

2. Mięso drobne klasy II - z rozbioru wszystkich rodzajów łopatek:

 

post-39694-0-92625700-1487528094_thumb.jpg

Mięso drobne klasa II (tłuste)

 

3. Mięso drobne klasy III - z rozbioru łopatki na wędzonki z częścią golonki, bez kości łopatkowej:

 

post-39694-0-83617600-1487528203_thumb.jpg

Mięso drobne klasa III (ścięgniste)

 

4. Mięso drobne klasy IV - z rozbioru wszystkich rodzajów łopatek:

 

post-39694-0-99174900-1487528286_thumb.jpg

Mięso drobne klasa IV (tzw. krwawe)

 

5. Tłuszcz drobny - z rozbioru wszystkich rodzajów łopatek:

 

post-39694-0-99255700-1487529241_thumb.jpg

Tłuszcz drobny

 

6. Kości - z rozbioru łopatki na wędzonki z częścią golonki bez kości łopatkowej i łopatki na wędzonki bez golonki i bez kości łopatkowej:

 

post-39694-0-70413700-1487531643_thumb.jpg

Kości łopatkowe wieprzowe

 

post-39694-0-68925900-1487608467_thumb.jpg

Kości łopatkowe wieprzowe

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.