Skocz do zawartości

Podgardle i golonka do kiełbasy. Co ze skórą?


savage7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Pierwszy post i potrzeba szybkiej odpowiedzi. Zakupiłem mięso jak w temacie. Teraz stoję nad tym mięsem i jestem skołowany. Nóżki i podgardle mają dość grubą skórę. Czy muszę ją oddzielić od reszty czy mogę wszystko mielić?

Kurczę ta pierwsza kiełbasa mnie chyba przerasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....co to za przepis z nóżkami....?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ale pisze dalej nóżki, co jest mylące. ;)

 

Tak powinny wyglądać mięśnie golonek po wytrybowaniu:

 

a) golonka tylna bez kości:

 

post-39694-0-36485600-1487680926_thumb.jpg

 

b) golonka przednia bez kości:

 

post-39694-0-68149600-1487680999_thumb.jpg

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skończyłem mieszanie wszystkiego. Oczywiście, że miałem na myśli golonkę. Powiedzcie mi teraz koledzy, czy wieczorem mogę nabić wszystko w jelita a wędzić jutro? Według mnie nic się nie stanie, ale być może lepiej nabijać jutro przed samym wędzeniem?

Wiecie, może zbyt naiwne pytania zadaję, ale generalicja mnie ze wszystkiego rozliczy jakby coś nie wyszło :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....nabij dzisiaj i KONIECZNIE zostaw na noc w chłodnym w celu osadzenia - a takie naiwne pytanie zadam - ROBISZ PIERWSZY RAZ ? :facepalm:

Na przyszłość na początek poczytaj akademię DZIADKA - i zacznij od chłopskiej Szczepana...... :cool:

 

Ciekawe jak postąpiłeś z golonką przygotowując kiełbasę - to trudne mięso..... ;)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy wieczorem mogę nabić wszystko w jelita a wędzić jutro? Według mnie nic się nie stanie
spokojnie poczytaj forum ....może lepiej zapeklować ,o ile nie nasypałeś już soli ;) ​i potrzymać w lodówce do czwartku - w czwartek nabić- powiesić na noc do osadzenia a wędzić w piątek :thumbsup:  Ale na dzień dobry kiełbasa z golonki :facepalm:  lepiej pewnie z samego chudego boczku :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

składniki to jest łopatka, golonka, podgardle, boczek i pręga wołowa.
AAAA to inna sprawa -myślałem że tylko z golonki :D  ;)  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świeżaka straszycie. Już się naprawdę zdenerwowałem, że coś nie tak zrobiłem bo muszę nadmienić, że teść w tamtym roku kiełbasę wędził i wyszła mu osmolona i na dodatek skwasiała. Nie dało się jeść i trzeba było Burka nią karmić. Ja mam zamiar zrobić dobrą bo jestem podbudowany pierwszą wspaniałą szynką jaką zrobiłem, ale wiem, że kiełbasa nieco trudniejsza jest produkcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj o osadzeniu - i OSUSZENIU przed puszczeniem dymu :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I opisz co robiłeś z golonką - bom ciekaw..... :devil:

 

Teściowi kwas i osmolone wyszło, bo nie osuszył (jak pisze MUSKI) i kopcił mokrym drzewem.....Burek przeżył?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

I opisz co robiłeś z golonką - bom ciekaw..... :devil:

 

 

A kolega nie zauważył, że próbuję temat golonki dyplomatycznie przemilczeć :blush:?

 

 

Dostałem dyplomatyczny ochrzań.... :D ....ja... :w00t:  .....świat się kończy.... :frantics:

 

Co z Burkiem? :cool:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.