Skocz do zawartości

Parówki - gdzie popełniłem błędy?


elte

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem dwa razy parówki wg dwu różnych przepisów.W porównaniu do "sklepowych" wspaniałe, ALE :

mimo że dodałem 2x więcej rosołu są zbyt zwarte i tu przypominają "sklepowe"

Napełniałem niezbyt mocno.

Co srobić aby były soczyste i niezbyt zwarte- jak dawniej?

Dziękuję za pomoc. elte

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam.

Moje pierwsze podejście do parówek.

Skorzystałem z przepisu "Ekspresowe sobotnie parówki BonAir'a".

Dałem mniej gałki muszkatołowej bo autor napisał że smak tej przyprawy dominował.

Nadziewałem przy pomocy maszynki zelmera....straszna zabawa. Zeszło mi ze 3 godziny na niecałe dwa kg farszu.

Dałem osłonki celulozowe - według mnie jelita naturalne są w porównaniu do nich rewelacyjne.

Później podwędzanie i parzenie.

 

Parówki w mojej pseudo :) wędzarni.

I gotowe na talerzu.

 

Przepis prosty i skuteczny :) Polecam.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pawelgdynia, parówki wyglądają super!

 

Dałem osłonki celulozowe - według mnie jelita naturalne są w porównaniu do nich rewelacyjne

zdecydowanie tak!

jelita naturalne "więcej wybaczają"

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 

 

przepraszam ze podpialem sie pod ten temat ale nie moge znalezc tematu z parowkami to moje pierwsze parówki zrobilem tym razem w folii ktora sam zwinalem i zgrzalem a po parzeniu i odwinieciu wygladaja tak jak na zdjeciu nastepnym razem chce zrobic we flaku naturalnym podoba mi sie to ze sa ladne rozowe bo myslalem ze wyjda szare pewnie to zasluga tej soli peklujacej co o tym sadzicie? pozdrawiam serdecznie

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pawcioneptun, Otrzymałeś bardzo ładną konsystencję wyrobu.

Kolor różowy uzyskałeś dzięki dodatkowi peklosoli. Jeszcze tylko nadziać do jelita cienkiego wieprzowego, uwędzić i masz parówkową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje pierwsze parówki zrobilem tym razem w folii ktora sam zwinalem i zgrzalem

 

Tego na Naszym forum jeszcze nikt nie robił :clap: :clap: :clap:

 

 

a po parzeniu i odwinieciu wygladaja tak jak na zdjeciu

 

Super :!:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego na Naszym forum jeszcze nikt nie robił

 

Polak potrafi, również :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziekuje bardzo za tak miłe słowa uznania teraz to juz na maxa sie zmobilizowałem do nastepnych wyrobów, oj się teraz zacznie :) teraz zrobie w jelitach naturalnych a przed świetami mam zamiar zamowić dwie pół tusze i zrobić dla rodzinki jak co roku pasztecik kaszaneczke salcesonik watrobianke i tym razem również paroweczki :) mniam mniam juz jestem głodny hehe :) pozdrawiam bardzo serdecznie cała Wedzarniczą Brać :)
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pozdrawiam bardzo serdecznie cała Wedzarniczą Brać :)

 

I my pozdrawiamy . Widać że wypływasz na głębokie wody . Jak jesteś na maxa zmobilizowany to dasz radę , chociaż przy dwóch półtuszach jest troszkę dreptania . :D W razie co to śmiało pytaj .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
wczoraj zrobiłem paróweczki razem z moją żoną ale tym razem w naturalnym flaku smakowo sa takie same jak te poprzednie tylko może troche mniej mniej różowe choc też dałem peklosoli 20g/kg miesa ale sie tym nie przejmuje sa przepyszne jak na moj i żony gust :) a jak się wam podobają :) pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj zrobiłem paróweczki razem z moją żoną

 

:clap: :clap: . Z jakiej receptury robiłeś :question:

 

 

Pozdrawiam

robiłem według takiego przepisu:

 

Surowiec na 10kg wyrobu:

 

- podgardle, pachwina 50/50 -3,5kg

- wp.IIkl. - 2kg(łopatka)

- wp. III.kl - 2,8kg

 

Przyprawy:

do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa

 

Dodane w czasie kutrowania.

pieprz biały -10g

gorczyca mielona - 24g

cukier -12g

papryka słodka -10g

papryka ostra - 8g

kolendra - 2g

gałka - 4g

mleko w proszku - 100g

woda - 1,7

sól - 30g

Kiełbaśnice 26-28mm

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry temacik a pytanko co masz za keter fajna parówkowa ci wyszła

Podpinam się pod pytanie. Jak i CZYM kutrowałeś? Osobiście szukam kutra na moje potrzeby i nie wiem co wybrać. Podeślij jakieś zdjęcie i opisz proces. Parówki wyszły ładne - pozazdrościć tylko :grin:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wczoraj zrobiłem paróweczki razem z moją żoną

 

Pewnie nie przypuszczała, że będzie tak wisieć :)

 

Hmmm.... Ja bym dodał jeszcze wściekłego psa sąsiada, hahahahaha.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry temacik a pytanko co masz za keter fajna parówkowa ci wyszła

przyznam szczerze że nie mam zadnego dobrego kutra ani profesjonalnego sprzetu, mam zwykłą maszynke do mielenia miesa zelmer Dorota 686.5 i mielilem dwa razy na najdrobniejszym sitku chyba 3 mm po wczesniejszym wychlodzeniu miesa a potem dodalem lodowatej wody z zamrazarki i ucieralem blenderem braun muliquick 600W i jakos tak samo wyszlo :) z czego bardzo bardzo sie cieszymy :) pozdrawiam

 

[ Dodano: Pią 15 Mar, 2013 00:02 ]

Dobry temacik a pytanko co masz za keter fajna parówkowa ci wyszła

Podpinam się pod pytanie. Jak i CZYM kutrowałeś? Osobiście szukam kutra na moje potrzeby i nie wiem co wybrać. Podeślij jakieś zdjęcie i opisz proces. Parówki wyszły ładne - pozazdrościć tylko :grin:
taki to jest moj sprzet zwykly jak widac bez cudów :)
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mój narazie jeszcze chodzi póki co :) mam nadzieje ze nie padnie :) a czy są jakieś lepsze za w miare rozsadną cene?

 

[ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 13:11 ]

faktycznie popełniłem błędy w tym wygaszonym poście za co serdecznie przepraszam.

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.