elte Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Maja 2009 Zrobiłem dwa razy parówki wg dwu różnych przepisów.W porównaniu do "sklepowych" wspaniałe, ALE : mimo że dodałem 2x więcej rosołu są zbyt zwarte i tu przypominają "sklepowe" Napełniałem niezbyt mocno. Co srobić aby były soczyste i niezbyt zwarte- jak dawniej? Dziękuję za pomoc. elte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Maja 2009 Zajrzyj tu..https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1141&highlight=par%F3wki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Maja 2009 Dodałeś za mało tłuszczu, dlatego parówki wyszły Ci twarde, zwarte. Użycie zbyt dobrego (chodzi o klasę) mięsa to częst błąd osób zaczynających przygodę z domowym wyrobem wędlin.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2009 elte, podaj wg jakich przepisów robiłeś parówki Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witam. Moje pierwsze podejście do parówek. Skorzystałem z przepisu "Ekspresowe sobotnie parówki BonAir'a". Dałem mniej gałki muszkatołowej bo autor napisał że smak tej przyprawy dominował. Nadziewałem przy pomocy maszynki zelmera....straszna zabawa. Zeszło mi ze 3 godziny na niecałe dwa kg farszu. Dałem osłonki celulozowe - według mnie jelita naturalne są w porównaniu do nich rewelacyjne. Później podwędzanie i parzenie. Parówki w mojej pseudo wędzarni. I gotowe na talerzu. Przepis prosty i skuteczny Polecam. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 pawelgdynia, parówki wyglądają super! Dałem osłonki celulozowe - według mnie jelita naturalne są w porównaniu do nich rewelacyjne zdecydowanie tak! jelita naturalne "więcej wybaczają" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2012 przepraszam ze podpialem sie pod ten temat ale nie moge znalezc tematu z parowkami to moje pierwsze parówki zrobilem tym razem w folii ktora sam zwinalem i zgrzalem a po parzeniu i odwinieciu wygladaja tak jak na zdjeciu nastepnym razem chce zrobic we flaku naturalnym podoba mi sie to ze sa ladne rozowe bo myslalem ze wyjda szare pewnie to zasluga tej soli peklujacej co o tym sadzicie? pozdrawiam serdecznie Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Listopada 2012 pawcioneptun, Otrzymałeś bardzo ładną konsystencję wyrobu. Kolor różowy uzyskałeś dzięki dodatkowi peklosoli. Jeszcze tylko nadziać do jelita cienkiego wieprzowego, uwędzić i masz parówkową. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Listopada 2012 moje pierwsze parówki zrobilem tym razem w folii ktora sam zwinalem i zgrzalem Tego na Naszym forum jeszcze nikt nie robił :clap: :clap: :clap: a po parzeniu i odwinieciu wygladaja tak jak na zdjeciu Super :!: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2012 Tego na Naszym forum jeszcze nikt nie robił Polak potrafi, również :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2012 zrobilem tym razem w folii ktora sam zwinalem i zgrzalem Tego jeszcze nie widziałem,ale ;parówki; OK. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Listopada 2012 dziekuje bardzo za tak miłe słowa uznania teraz to juz na maxa sie zmobilizowałem do nastepnych wyrobów, oj się teraz zacznie teraz zrobie w jelitach naturalnych a przed świetami mam zamiar zamowić dwie pół tusze i zrobić dla rodzinki jak co roku pasztecik kaszaneczke salcesonik watrobianke i tym razem również paroweczki mniam mniam juz jestem głodny hehe pozdrawiam bardzo serdecznie cała Wedzarniczą Brać Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Listopada 2012 pozdrawiam bardzo serdecznie cała Wedzarniczą Brać I my pozdrawiamy . Widać że wypływasz na głębokie wody . Jak jesteś na maxa zmobilizowany to dasz radę , chociaż przy dwóch półtuszach jest troszkę dreptania . W razie co to śmiało pytaj . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Marca 2013 wczoraj zrobiłem paróweczki razem z moją żoną ale tym razem w naturalnym flaku smakowo sa takie same jak te poprzednie tylko może troche mniej mniej różowe choc też dałem peklosoli 20g/kg miesa ale sie tym nie przejmuje sa przepyszne jak na moj i żony gust a jak się wam podobają pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów. Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Marca 2013 wczoraj zrobiłem paróweczki razem z moją żoną :clap: :clap: . Z jakiej receptury robiłeś :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Marca 2013 ale tym razem w naturalnym flakuTeraz trafiłeś z osłonką :grin: Parówki wyglądają dobrze. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Marca 2013 wczoraj zrobiłem paróweczki razem z moją żoną :clap: :clap: . Z jakiej receptury robiłeś :question: Pozdrawiam robiłem według takiego przepisu: Surowiec na 10kg wyrobu: - podgardle, pachwina 50/50 -3,5kg - wp.IIkl. - 2kg(łopatka) - wp. III.kl - 2,8kg Przyprawy: do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa Dodane w czasie kutrowania. pieprz biały -10g gorczyca mielona - 24g cukier -12g papryka słodka -10g papryka ostra - 8g kolendra - 2g gałka - 4g mleko w proszku - 100g woda - 1,7 sól - 30g Kiełbaśnice 26-28mm Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Marca 2013 Dobry temacik a pytanko co masz za keter fajna parówkowa ci wyszła Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Marca 2013 Dobry temacik a pytanko co masz za keter fajna parówkowa ci wyszłaPodpinam się pod pytanie. Jak i CZYM kutrowałeś? Osobiście szukam kutra na moje potrzeby i nie wiem co wybrać. Podeślij jakieś zdjęcie i opisz proces. Parówki wyszły ładne - pozazdrościć tylko :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Marca 2013 wczoraj zrobiłem paróweczki razem z moją żoną Pewnie nie przypuszczała, że będzie tak wisieć Hmmm.... Ja bym dodał jeszcze wściekłego psa sąsiada, hahahahaha. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Marca 2013 Dobry temacik a pytanko co masz za keter fajna parówkowa ci wyszłaprzyznam szczerze że nie mam zadnego dobrego kutra ani profesjonalnego sprzetu, mam zwykłą maszynke do mielenia miesa zelmer Dorota 686.5 i mielilem dwa razy na najdrobniejszym sitku chyba 3 mm po wczesniejszym wychlodzeniu miesa a potem dodalem lodowatej wody z zamrazarki i ucieralem blenderem braun muliquick 600W i jakos tak samo wyszlo z czego bardzo bardzo sie cieszymy pozdrawiam [ Dodano: Pią 15 Mar, 2013 00:02 ]Dobry temacik a pytanko co masz za keter fajna parówkowa ci wyszłaPodpinam się pod pytanie. Jak i CZYM kutrowałeś? Osobiście szukam kutra na moje potrzeby i nie wiem co wybrać. Podeślij jakieś zdjęcie i opisz proces. Parówki wyszły ładne - pozazdrościć tylko :grin:taki to jest moj sprzet zwykly jak widac bez cudów Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Marca 2013 Przyznaje z zazdrością, że mi takie nigdy nie wyszły. Zawsze zwalałem to na karb nie posiadania dobrego kutra :rolleyes: Smacznego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Marca 2013 taki to jest moj sprzet zwykly jak widac bez cudówja właśnie identyczny spaliłem przy parówkach... ze dwa tygodnie temu... za słaby.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Marca 2013 mój narazie jeszcze chodzi póki co mam nadzieje ze nie padnie a czy są jakieś lepsze za w miare rozsadną cene? [ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 13:11 ]faktycznie popełniłem błędy w tym wygaszonym poście za co serdecznie przepraszam. Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Marca 2013 czy są jakieś lepsze za w miare rozsadną cene?pewnie są, ja w poniedziałek w Lidlu zakupię 600W, 80zł chyba.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.