Skocz do zawartości

Parówki - gdzie popełniłem błędy?


elte

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie są, ja w poniedziałek w Lidlu zakupię 600W, 80zł chyba....

 

mój blender ma własnie 600W może dlatego jeszcze się nie spalił :D jak sie spali to bedę szukał nowego, ale to nie dużo 80zł a ja dałem za mojego 200zł ponad

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

robiłem według takiego przepisu:

 

Surowiec na 10kg wyrobu:

 

- podgardle, pachwina 50/50 -3,5kg

- wp.IIkl. - 2kg(łopatka)

- wp. III.kl - 2,8kg

 

Przyprawy:

do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa

 

Dodane w czasie kutrowania.

pieprz biały -10g

gorczyca mielona - 24g

cukier -12g

papryka słodka -10g

papryka ostra - 8g

kolendra - 2g

gałka - 4g

mleko w proszku - 100g

woda - 1,7

sól - 30g

Kiełbaśnice 26-28mm

Czy te wspaniałe parówki są wędzone? Niestety nie mam wędzarni, a czytałem w innym poście o parówkach że można zrobić bez dymu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam wędzarni, a czytałem w innym poście o parówkach że można zrobić bez dymu

Można zrobić. Wykonujesz tylko parzone albo zakupujesz sól z aromatem dymu wędzarniczego i otrzymujesz a`la parówki wędzone.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam wszystkich! Jestem tutaj nowy taki świeżak przy zadymieniu. W sobotę robiliśmy pierwszy raz parówki drobiowe w osłonce sztucznej w smaku wyszły bardzo dobre tylko po zdjęciu osłonki była jeszcze taka jedna warstwa trochę twardawa bardziej gumowata. Zastanawiam się dlaczego tak wyszło. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem albo szukałem za słabo. Przepis dał mi znajomy.
2 kg kurczaka
2 kg indyka
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Wędzidłem około 2 godz w tep 60stopni  
Parzyłem 20 min w tem. 80 stopni
Może ktoś doradzić co powinienem poprawić żeby było tak jak powinno być?

Edytowane przez EAnna
ort
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D Najpierw sprawdź swój termometr w wędzarni i ten od parzenia.

Takim parówkom wystarczy godzina w ciepłym dymie i 10 min parzenia.

Ta podwójna skórka jest dowodem na popełnienie błędów podczas wędzenia lub obróbki termicznej, albo podczas obu tych czynności. To na początek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdzie w przepisie tłuszcz?

Jeśli chcesz uzyskać tutaj konkretne odpowiedzi na swoje pytania, to podawaj bardzo dokładnie skład kiełbasy, jak ją robiłeś (wszystkie etapy po kolei, łącznie z czasami i temperaturami). I oczywiście zdjęcia. Wtedy łatwiej jest dać Ci odpowiedź.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jak chcesz uzyskać dobry wyrób i to jeszcze parówkę?

Nie rób nigdy z tego typu przepisów. Poszukaj u nas na forum i zrób zgodnie z wymogami technologii i przede wszystkim, wg sprawdzonego już wielokrotnie przepisu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parówka bez tłuszczu.....?

To raczej taka kiełbasa bardzo drobno rozdrobniona.

 

Bez przepisu ....niewiele można powiedzieć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzidłem około 2 godz w tep 60stopni

 

Za długo i w za wysokiej temperaturze.

 

 

 

Parzyłem 20 min w tem. 80 stopni

 

Za długo i w za wysokiej temperaturze.

 

To są przyczyny tej skórki tylko, że to nie są parówki.Parówki to emulsja mięsno -tłuszczowo - wodna.Tu tłuszczu nie widzę a i wody też brak to nie można tego nazwać parówką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.