pawcioneptun Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Marca 2013 pewnie są, ja w poniedziałek w Lidlu zakupię 600W, 80zł chyba.... mój blender ma własnie 600W może dlatego jeszcze się nie spalił jak sie spali to bedę szukał nowego, ale to nie dużo 80zł a ja dałem za mojego 200zł ponad Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Lipca 2013 robiłem według takiego przepisu: Surowiec na 10kg wyrobu: - podgardle, pachwina 50/50 -3,5kg - wp.IIkl. - 2kg(łopatka) - wp. III.kl - 2,8kg Przyprawy: do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa Dodane w czasie kutrowania. pieprz biały -10g gorczyca mielona - 24g cukier -12g papryka słodka -10g papryka ostra - 8g kolendra - 2g gałka - 4g mleko w proszku - 100g woda - 1,7 sól - 30g Kiełbaśnice 26-28mm Czy te wspaniałe parówki są wędzone? Niestety nie mam wędzarni, a czytałem w innym poście o parówkach że można zrobić bez dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Lipca 2013 Niestety nie mam wędzarni, a czytałem w innym poście o parówkach że można zrobić bez dymuMożna zrobić. Wykonujesz tylko parzone albo zakupujesz sól z aromatem dymu wędzarniczego i otrzymujesz a`la parówki wędzone. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Witam wszystkich! Jestem tutaj nowy taki świeżak przy zadymieniu. W sobotę robiliśmy pierwszy raz parówki drobiowe w osłonce sztucznej w smaku wyszły bardzo dobre tylko po zdjęciu osłonki była jeszcze taka jedna warstwa trochę twardawa bardziej gumowata. Zastanawiam się dlaczego tak wyszło. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem albo szukałem za słabo. Przepis dał mi znajomy.2 kg kurczaka2 kg indykaSólPieprzGałka muszkatołowaWędzidłem około 2 godz w tep 60stopni Parzyłem 20 min w tem. 80 stopniMoże ktoś doradzić co powinienem poprawić żeby było tak jak powinno być? Edytowane 2 Marca 2017 przez EAnna ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Marca 2017 Szukałem na forum ale nic nie znalazłem albo szukałem za słabo. Szukałeś za słabo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Marca 2017 Czyli mam sie bardziej postarać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Marca 2017 Najpierw sprawdź swój termometr w wędzarni i ten od parzenia.Takim parówkom wystarczy godzina w ciepłym dymie i 10 min parzenia.Ta podwójna skórka jest dowodem na popełnienie błędów podczas wędzenia lub obróbki termicznej, albo podczas obu tych czynności. To na początek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Marca 2017 Dzięki! następnym razem skrócę o polowe czas wędzenia i parzenia i dam znać jak mi poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) A gdzie w przepisie tłuszcz?Jeśli chcesz uzyskać tutaj konkretne odpowiedzi na swoje pytania, to podawaj bardzo dokładnie skład kiełbasy, jak ją robiłeś (wszystkie etapy po kolei, łącznie z czasami i temperaturami). I oczywiście zdjęcia. Wtedy łatwiej jest dać Ci odpowiedź. Edytowane 2 Marca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Nie miałem, tylko drób i to sam indyk był podany a myśmy zmieszali z kurczakiem. Edytowane 2 Marca 2017 przez Arki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Marca 2017 No to jak chcesz uzyskać dobry wyrób i to jeszcze parówkę?Nie rób nigdy z tego typu przepisów. Poszukaj u nas na forum i zrób zgodnie z wymogami technologii i przede wszystkim, wg sprawdzonego już wielokrotnie przepisu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arki Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Marca 2017 W sumie to nawet ten znajomy nie potrafił pomoc i tu juz powinna zapalić mi sie lampka ze coś z tym przepisem jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Marca 2017 Parówka bez tłuszczu.....?To raczej taka kiełbasa bardzo drobno rozdrobniona. Bez przepisu ....niewiele można powiedzieć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Marca 2017 Wędzidłem około 2 godz w tep 60stopni Za długo i w za wysokiej temperaturze. Parzyłem 20 min w tem. 80 stopni Za długo i w za wysokiej temperaturze. To są przyczyny tej skórki tylko, że to nie są parówki.Parówki to emulsja mięsno -tłuszczowo - wodna.Tu tłuszczu nie widzę a i wody też brak to nie można tego nazwać parówką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.