paweljack Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Marca 2017 A może bułeczki z własną ricottą ? Przestanę tu zaglądać. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Marca 2017 No dobra Paweł dla Ciebie precelki na słono i słodko z ciasta drożdżowego parzonego .... i drożdżowe z rabarbarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Marca 2017 Tomku ale zasuwasz niczym Perszing z tymi wyrobami Wszystko pięknie i smacznie się prezentuje, sudżuk mam nadzieje jeszcze nie zjedzony bo wygląda cudownie. Nie wiedziałem, że z Ciebie taki uzdolniony piekarz/cukiernik, bułki z serem wyglądają wspaniale. Jeszcze tylko coś z wyrobów podrobowych i będzie git majonez! Skąd ty masz tyle czasu na te wszystkie wspaniałości? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Marca 2017 dla Ciebie precelki na słono i słodko Orzeszku... Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) SIVON - mówisz i masz Pasztet z wątróbek kurzych z szynkowaru z czerwonym winem i rozmarynem - miód malina A w planie mam LEBERKĘ - dlatego Cie prosiłem o przepis [Dodano: 17 mar 2017 - 11:05]Tomku ale zasuwasz niczym Perszing z tymi wyrobami Wszystko pięknie i smacznie się prezentuje, sudżuk mam nadzieje jeszcze nie zjedzony bo wygląda cudownie. Nie wiedziałem, że z Ciebie taki uzdolniony piekarz/cukiernik, bułki z serem wyglądają wspaniale. Jeszcze tylko coś z wyrobów podrobowych i będzie git majonez! Skąd ty masz tyle czasu na te wszystkie wspaniałości? Pozdrawiam serdecznie.No właśnie też nie wiem skąd czas.......jakoś się potrafię zorganizować ostatnimi czasy......poza tym wkrętka na maxa wpadłem po uszy Dzięki za dobre słowo DOBRY CZŁOWIEKU Edytowane 17 Marca 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Marca 2017 Tomek odejdź! Za 23 godziny minie dzień jak jestem na diecie a tu takie smakołyki! Harpagan jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Marca 2017 A w planie mam LEBERKĘ - dlatego Cie prosiłem o przepis Skąd wy Wraclawiaki możecie mieć przepis na leberkę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Marca 2017 Skąd wy Wraclawiaki możecie mieć przepis na leberkę? :D Pawełku no kto jak nie my Wrocławianie mogą mieć przepis na Leberwurts ? Przepis wykopany z czasów Breslau spod iglicy obok Hali Ludowej, tfu Hali Stuelcia Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Marca 2017 Zrób Pawełku wg tego przepisu. To zawsze był HIT. KarKan : ja też się zbieram na dietę ale jakoś nie mogę jej rozpocząć hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Marca 2017 Pawełku no kto jak nie my Wrocławianie mogą mieć przepis na Leberwurts Możecie mieć ale przywieziony z Wielkopolski. http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-wielkopolskie/Leberka-wielkopolska Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Marca 2017 A Wy za to nam zajumaliście KLUSKI ŚLĄSKIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Marca 2017 A Wy za to nam zajumaliście KLUSKI ŚLĄSKIE U nas nie ma klusek śląskich. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Marca 2017 Robicie robicie - popularne są w całej PL......Zresztą jak można ich nie kochać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Marca 2017 Deska rozmaitości. 2,5 miesięczna GOUDA z chilli (Paweljack daj jej jeszcze z 3-4 tygodnie) - fajnie kremowa jak gouda holenderska.Ale dla mnie hitem jest schab wędzony na zimno 20h i łosoś z tejże samej partii. Schab sobie dochodził ponad tydzień w próżni i jest mega. A solenie łososia na sucho opanowane : 20g soli morskiej + 5g cukru brązowego i 3 dni solenia bez odlewania płynów.....smak w punkt.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Marca 2017 Deska rozmaitości. :clap: Ja też przestanę tu zaglądać .Perszing fotki kradnę na naszą grupę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Marca 2017 Bier. Z miłą chęcią oddam ku chwale i promocji tak pysznego jedzenia które każdy jak się postara to w domu przygotuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Marca 2017 Tomku polędwica ma fajny kolorek i widać, że jest pyszna. Mam jedno pytanie czy skórka oby nie jest twardawa przy tak długim wędzeniu? Ja polędwice dymie na zimno nieco krócej Łosoś pięknie uwędzony widać jaki jest soczysty achhhh Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Marca 2017 Hej SIVON, Nie jest. A wędziłem tak długo dla zabawy i sprawdzenia. Dość długo też osuszałem ją w garażu bo prawie 2 dni. Kiedyś robiłem jeszcze inną metodą i także było w punkt : mianowicie wstępne osuszanie z dojrzewaniem w "pończoszce" przez 5 dni a następnie podwędzanie także na zimno 12 h. I zawsze próżnia przez 7-10 dni aby mięsiwo doszło finalnie. Ale chyba ta ostatnia metoda dała delikatniejszą wędlinę. Jest tak delikatna, że następnym zakupem będzie krajalnica. Bo nawet bardzo ostrym nożem ciężko ukroić cienki kawałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Marca 2017 Nie wytrzymałem.....Sudżuk z 07.02.2017. To ten podwędzany tydzień temu na zimno przez 20h - tak eksperymentalnie. Ogień.....Pierwsza moja kiełba na dedykowanych bakteriach do mięsiwa. Fermentowana w ciepłym 48h do odpowiedniego mam nadzieję pH a potem w mojej prowizorycznej dojrzewalni. Smak taki pomiędzy kindziukiem a salami. Świetnie czuć , że mięsko odpowiednio przefermentowało. Dla mnie HIT sezonu. Wędzenie nie zdominowało - w sumie nie za mocno je czuć. Ciekawe jak będzie ten nie wędzony. Dzięki Jack Crow (Kostek) za bardzo dobry przepis. POLECAM !!!!!! tym razem moje sery to tylko ozdoba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Marca 2017 Nie wytrzymałem.....Sudżuk z 07.02.2017. Perszing jak długo przewidywałeś dojrzewanie , bo w/g mnie efekty tego wyrobu są świetne , co prawda smaku nie znam i nie poznam ale wierzę w to co piszesz Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Marca 2017 Gdzieś czytałem , że 20-21 dni to minimum i tyle chciałem. Ale coś mnie się daty pokiełbasiły i się okazało, że już można jeść. Ale 3 pętka nie wędzone dalej są w lochu i dobrze się mają bo wilgotność 75-80 %. Do weekendu posiedzą a potem próżnia. Smak naprawdę niezły - wołowina i słonina robi robotę. Oraz odpowiednie przefermentowanie.Kurde 1 taki wyrób i jestem zadowolony. Chorizo jak robiłem dwa-trzy razy to było dobre ale w porównaniu z tym smak był jednak przypadkowy. Tu jest i aromat i smak. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Marca 2017 Boczur wędzony dwa tydnie temu na zimno wyszedł na spacer - tak jak przewidywał kolega po fachu - nie do końca się skleił. Podczas krojenia się nieco rozkleja. Smaczek i konsystencja już całkiem niezła - ale brak mu jeszcze chwili w próżni. Bułeczki maślane z dziwnego przepisu. Całe szczęście że obniżyłem ilość masła o 1/4 bo inaczej byłyby strasznie ciężkie. A tak to wyszły całkiem całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Marca 2017 Tomku jestem pełen podziwu i wielkie brawa za Twoje wyroby :clap: , pojechałeś po bandzie Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Marca 2017 Dziękuję Wielosiu. Z Twoich ust to prawdziwa pochwała warto więc się starać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Marca 2017 Wczorajsza zabawa z Wojciech Błaszków - jego jeszcze nie znacie (dobry w piwach). Przegięliśmy nieco. 27 kg białej, jakieś 8-9 kg Perszingówki i jakieś 1,5 kg ala Krakowskiej. Zusamenn do kupy jakiejś 40 kg. Najzabawniejsze jest to, że ja nigdy takiej ilości nie robiłem a Wojtek pracował przy kiełbasie poraz 1 w życiu. Dziś uwędzona Perszingówka i ala Krakowska. Całkiem nieźle nam poszło mimo wszystko......oczywiście na śniadanie przed pracą był Tatterowiec by Wojtek i podzespoły do niego by Mła. Fajna praca. Biała wyszła mega. A wędzona będzie super za kilka dni jak podeschnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.