Tsosna Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Marca 2017 Uzbierało mi się okolo 10 kg warkoczy z polędwicy.Macie jakiś ciekawy przepis na kiełbasę, żeby to wykorzystać?Najbardziej interesowałoby mnie coś w rodzaju krakowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Marca 2017 interesowałoby mnie coś w rodzaju krakowskiej Warkocz to III-a a w Krakowskiej dodatek III-i jest na poziomie 5-10% więc raczej będzie ciężko bez grubszych zakupów Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Marca 2017 Pisząc „coś w rodzaju krakowskiej" miałem na myśli średnicę. Mój błąd że nie sprecyzowałem. Ale nie będę się przy śdernicy upierał.Dajcie jakiś przepis żeby było smacznie i bez grubszych zakupów. Muszę się pozbyć tych warkoczy, bo nie mam miejsca w zamrażalniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Marca 2017 Pomyśl o parówkowej raczej i pasztetowej lub pasztecie jakimś albo o konserwach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Marca 2017 Parówkowa - to już brzmi nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Najbardziej pod takie mięso i na takie jelita a'la krakowska pasuje serwolatka. Z parówkową więcej roboty jest. ...i paprania się.... Edytowane 14 Marca 2017 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca 2017 Serwolatka to raczej z wołowiny - chyba. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2017 Polecam Parówkowa parzona (16-ka str.220) lub Mortadela parzona (16-a str.230) tu będziesz miał przewagę III-i Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2017 Kilka kilo bym przeznaczył na dojrzewającą. #2; #6-8; trochę na szarpaka.Można poświrować z czosnkiem, pieprzem, papryką, etc Na Wielkanoc jak znalazł 10 kilo parówowej/parówowopodobnej, to moim zdaniem, letka przeginka Mrozić to jak nie ma miejsca w zamrażarce?Jak mrozić to jeszcze wariant jest na "chamburgery". Również zróżnicuj sitka, zrób masę, fantazyjnie przypraw i podziel na takie placki, oddziel je papierem do pieczenia w folię i do zamrażarki- na sezon grilowy jak i również na patelnię będzie. Kiełtlety bądź kotbasa to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2017 ak mrozić to jeszcze wariant jest na "chamburgery". Polecasz dwa razy surowe mięso mrozić? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) #2; #6-8; trochę na szarpaka.Warkocz warkoczowi nierówny jak byś trochę w nich "porzeźbił" i poklasyfikował chude, tłuste, ściągniste ewentualnie dokupił jedynki Edytowane 14 Marca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Marca 2017 ups Babol , przepraszam- dzięki Paweł za czujność i refleks Zasugerowałem się tą parówkową... nie pomyślałem To mniej "chamburgerów", tak na dwa posiłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Marca 2017 Zrobic klopsy i do sloikow ..bedzie jak znalazl gdy nie bedzie s ie chcialo obiadow robic a ja bym zamiast tych "chamburgerow" zrobila swinski kebab z blachy a pozniej zamrozila Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Marca 2017 Serwolatka to raczej z wołowiny - chyba.Za PRL -u była , bo tania wołowina była.Robiłem wariację , gdzie zamiast 50% wołowego dałem 25% i 25% właśnie warkocza.tu przepis z 16 - który zmodyfikowałem tym 25% na 25% Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Marca 2017 Polecam Parówkowa parzona (16-ka str.220) lub Mortadela parzona (16-a str.230) tu będziesz miał przewagę III-i Mortadela !!!! to jest toIlość będzie powalająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Marca 2017 Haha no tak mortadela przyjmie każdy dodatek od pieczarki po oliwki a z grubego plastra panierowanego zrobisz kotleta jak w PRL-u, parę jajek, troszkę musztardy i majonezu i masz pastę kanapkową - jednym słowem wędlina uniwersalna Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Warkocz warkoczowi nierówny jak byś trochę w nich "porzeźbił" i poklasyfikował chude, tłuste, ściągniste Klasyfikacja warkocza.Czekam na fotorelację. Uzbierało mi się okolo 10 kg warkoczy z polędwicy. Macie jakiś ciekawy przepis na kiełbasę, żeby to wykorzystać? O krakowskiej to zapomnij.Parówkowa i mortadela to dość dużo roboty i moim zdaniem nie ten surowiec, ale serdelki o ile warkocze nie są za chude to bym zaryzykował.Jedno mielenie na sitku 3 mm. Edytowane 14 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Warkocz warkoczowi nierówny jak byś trochę w nich "porzeźbił" i poklasyfikował chude, tłuste, ściągniste Klasyfikacja warkocza. Czekam na fotorelację........Rzeźbienie to nie klasyfikacja to sztuka to magia :D Edytowane 14 Marca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Marca 2017 arkadiusz masz dobry pomysł,jak taką ilosć przechować , 10 kg zje naraz spore przedszkole , ale gdyby chcieć przechować , to parzyć przed mrożeniem czy mrozić i parzyć po rozmrożeniu przed konsumpcją .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Marca 2017 Serdelki też nieźle brzmią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Marca 2017 Witam, po mojemu to zrobiłbym ala "żywiecką" oraz mortadelęCzęść żywieckiej po parzeniu miałbyś do bieżącego spożycia,a część mogła by poleżeć do dojrzanianatomiast mortadelę polecam na obiad jako kotlet panierowanyPozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Rozmrażam 3 kg warkoczyZARYZYKUJĘ. Będzie test - zrobię serdelki.Jak Arkadiusz pisał, przepuszczę wszystko raz przez sitko 3 mm.Zastanawiam się tylko, czy jakiegoś tłuszczu jeszcze nie dodać. Jak się uda, to już będę wiedział co z resztą warkoczy zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Dodałbym do tego boczku 0,5-0,7kg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Pytanie czy to prawdziwe warkocze, czy te wymyślone przez handel - chodzi mi o część mięśni i tłuszczu pozostawianego przy polędwicy od strony boczku. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 tak, to jest część mięśni i tłuszczu pozostawianego przy polędwicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.