Skocz do zawartości

Kiełbasa warkoczowa :)


Tsosna

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest warkocz, to jest część słoniny z małą lub większą ilością mięsa, pozostawiona specjalnie przy polędwicy dla osób którzy lubią taniej kupować  To może służyć jako dodatek do serdelek lub innych kiełbas zamiast tłuszczu. I tak  nie prawidłowe nazewnictwo zwiodło wszystkich odpowiadających .

Poczytaj.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page-3

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co pokazujesz to jest tzw . warkocz . Jeżeli to posiadasz, to zmienia postać rzeczy. Serdelki będą ekstra jak dołożysz ze 20% tłustej wp. kl II .lub pachwiny .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

serdelki warkoczowe

 

Ładna kiełbasa ale wygląda jak parówkowa jednak. :D  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warkoczowe coś


 


5 kg warkocze


0,6 kg pachwiny


 


Przyprawy.


peklosól - 20 g/kg


Użyte do produkcji:


pieprz czarny - 2 g/kg


gałka - 0,4 - g/kg


czosnek - 0,5 g/kg


 


Peklowanie 48 godzin. Kiełbaśnice o średnicy do 32


Całość rozdrobniona na sitku 3 mm - 1 raz


 


Mieszanie z dodatkiem 20% wody


 


Wędzenie gorącym dymem około 90 minut.


 


Parzenie w temperaturze 70-75° do osiągnięcia wewnatrz kiełbasy 68° C


 


Studzenie zimną wodą przez 5 minut. 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaka jest różnica między parówką a serdelkiem?

Parówka jest w jelicie baranim, więc jest cienka, serdelek w wieprzowym, więc jest grubszy ale długość batonu to 6-8 cm. A ja w zdaniu, które zacytowałeś pisałem o parówkowej, długość batonu 12-14 cm.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serdelki też się kutruje, więc zmielenie raz bez kutra nie wystarcza, ze dwa wypadałoby.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak nazwac kielbaske ktora ma 6-8 cm i jest w jelicie baranim? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak nazwac kielbaske ktora ma 6-8 cm i jest w jelicie baranim? :D

Trzeba wymyślić nazwę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serdelki też się kutruje, więc zmielenie raz bez kutra nie wystarcza, ze dwa wypadałoby.  :D

A tutaj pozwolę się do końca nie zgodzić, ponieważ w recepturze kutrowana jest tylko wołowina, a w recepturze zastępczej bez kutrowania.

A na zastępczej się wzorowałem - PW 16 str. 216-217

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@PePe,  szwedzka nazwe juz maja  :) , mam nadzieje ze uda mi sie je zrobic wtedy pochwale sie nimi na forum ,jak na razie czekam na cieplo ..bo teraz wedzic to za zadne pieniadze nawet by mi sie nie chcialo :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na zastępczej się wzorowałem

 

Szkoda, że wybiórczo.  :tongue:  :D   Ważne, że wyszło smacznie i zagospodarowałeś towar.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na skład lepiej byłoby gdybyś farsz przepuścił dwa razy ... wszystkie te receptury czy podstawowe czy zastępcza mówią o wieprzowinie kl.II-ej i wołowinie kl. I i kl..II Ty miałeś tam sporo kl.III ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A możesz mi wyjaśnić dlaczego wybiórczo

Bo rozmiaru batonów nie wziąłeś pod uwagę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na skład lepiej byłoby gdybyś farsz przepuścił dwa razy ... wszystkie te receptury czy podstawowe czy zastępcza mówią o wieprzowinie kl.II-ej i wołowinie kl. I i kl..II Ty miałeś tam sporo kl.III ;)

Może i tak, ale podczas dyskusji w tym wątku chodziło też o to, żeby mniej roboty było. :):)

 

 

A możesz mi wyjaśnić dlaczego wybiórczo

Bo rozmiaru batonów nie wziąłeś pod uwagę.  :)

 

Prawda. Zakręcałem na pałę, myśląc o tym że ta większa dla mnie, a mniejsza dla innych :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.