DZIADEK Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) To nie jest warkocz, to jest część słoniny z małą lub większą ilością mięsa, pozostawiona specjalnie przy polędwicy dla osób którzy lubią taniej kupować To może służyć jako dodatek do serdelek lub innych kiełbas zamiast tłuszczu. I tak nie prawidłowe nazewnictwo zwiodło wszystkich odpowiadających .Poczytaj.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page-3 Edytowane 5 Kwietnia 2017 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 a to nie są przypadkiem przyczepy mięśnia najdłuższego grzbietu do kręgów piersiowych i lędźwiowych? mi chodzi o to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 To co pokazujesz to jest tzw . warkocz . Jeżeli to posiadasz, to zmienia postać rzeczy. Serdelki będą ekstra jak dołożysz ze 20% tłustej wp. kl II .lub pachwiny . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Uff, a już się wystraszyłem że coś źle myślę Super, dziekuję Dziadku za pomoc i potwierdzenie.Będą serdelki warkoczowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Ja z tego mięsa robię tzw. parówko-parówkową - mielę na maszynce 2 razy przez siatkę 2.5 mm dodaję 20-25% wody. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 No i stało się.Popełniłem serdelki z warkoczy z dodatkiem pachwiny.Można powiedzieć że to serdelki warkoczowe.Wszyscy zadowoleni, wyszły przepyszne, jak za starych czasów.Dziękuję wszystkim za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ładne, napisz proszę na jakiej siatce mieliłeś mięso? Albo najlepiej jakbyś opisał cały proces produkcyjny. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 serdelki warkoczowe Ładna kiełbasa ale wygląda jak parówkowa jednak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Warkoczowe coś 5 kg warkocze0,6 kg pachwiny Przyprawy.peklosól - 20 g/kgUżyte do produkcji:pieprz czarny - 2 g/kggałka - 0,4 - g/kgczosnek - 0,5 g/kg Peklowanie 48 godzin. Kiełbaśnice o średnicy do 32Całość rozdrobniona na sitku 3 mm - 1 raz Mieszanie z dodatkiem 20% wody Wędzenie gorącym dymem około 90 minut. Parzenie w temperaturze 70-75° do osiągnięcia wewnatrz kiełbasy 68° C Studzenie zimną wodą przez 5 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 No i , niektóre batony mogły być krótsze .Byle smakowało. Pozdrówka. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ładna kiełbasa ale wygląda jak parówkowa jednak. Jaka jest różnica między parówką a serdelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Z tych widocznych to rozdrobnienie i długość batonu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jaka jest różnica między parówką a serdelkiem? Parówka jest w jelicie baranim, więc jest cienka, serdelek w wieprzowym, więc jest grubszy ale długość batonu to 6-8 cm. A ja w zdaniu, które zacytowałeś pisałem o parówkowej, długość batonu 12-14 cm. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Rozumiem że wyrób można nazwać „warkoczowym serdelkiem parówkowym” bo jest z warkoczy, rozdrobnienie serdelkowe, a długość parówkowa.Dobrze kombinuję ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Serdelki też się kutruje, więc zmielenie raz bez kutra nie wystarcza, ze dwa wypadałoby. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 To jak nazwac kielbaske ktora ma 6-8 cm i jest w jelicie baranim? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 To jak nazwac kielbaske ktora ma 6-8 cm i jest w jelicie baranim? Trzeba wymyślić nazwę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Szweckie cukiereczki . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Serdelki też się kutruje, więc zmielenie raz bez kutra nie wystarcza, ze dwa wypadałoby. A tutaj pozwolę się do końca nie zgodzić, ponieważ w recepturze kutrowana jest tylko wołowina, a w recepturze zastępczej bez kutrowania.A na zastępczej się wzorowałem - PW 16 str. 216-217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 @PePe, szwedzka nazwe juz maja , mam nadzieje ze uda mi sie je zrobic wtedy pochwale sie nimi na forum ,jak na razie czekam na cieplo ..bo teraz wedzic to za zadne pieniadze nawet by mi sie nie chcialo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 A na zastępczej się wzorowałem Szkoda, że wybiórczo. Ważne, że wyszło smacznie i zagospodarowałeś towar. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 A możesz mi wyjaśnić dlaczego wybiórczo? Bo to że warkocze i inna długość to wiem. Przyprawy i procedura taka sama.Fakt, wyszło super smaczne, ale może następnym razem zrobić jeszcze lepsze, dlatego się pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ze względu na skład lepiej byłoby gdybyś farsz przepuścił dwa razy ... wszystkie te receptury czy podstawowe czy zastępcza mówią o wieprzowinie kl.II-ej i wołowinie kl. I i kl..II Ty miałeś tam sporo kl.III Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 A możesz mi wyjaśnić dlaczego wybiórczo Bo rozmiaru batonów nie wziąłeś pod uwagę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ze względu na skład lepiej byłoby gdybyś farsz przepuścił dwa razy ... wszystkie te receptury czy podstawowe czy zastępcza mówią o wieprzowinie kl.II-ej i wołowinie kl. I i kl..II Ty miałeś tam sporo kl.III Może i tak, ale podczas dyskusji w tym wątku chodziło też o to, żeby mniej roboty było. :) A możesz mi wyjaśnić dlaczego wybiórczoBo rozmiaru batonów nie wziąłeś pod uwagę. Prawda. Zakręcałem na pałę, myśląc o tym że ta większa dla mnie, a mniejsza dla innych :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.