jac007 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Marca 2016 Można zrobić świnię I to od razu z młodymi prosiakami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Marca 2016 U mnie śniadanie wielkanocne to :Jajko na twardo ze święconki plus chrzan a następnie czerwony barszcz zabielany- podstawa to buraki zakiszone tak jak ogórki,- wywar z mięsa różnego z kością i warzyw- potem kiełbasa biała , jajka na twardo, chrzan i typowe przyprawy Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Marca 2016 http://bronislawa70....801/swinka.html widzę,że nie tylko ja śledzę Broni blog Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Marca 2016 W mojej rodzinie na Wielkanoc kroluje zupa chrzanowa na wedzonce i maslance , z jajkiem i biala kielbasa , a do tego drozdzowe ciasto , pycha nikt wiecej nic innego nie szuka :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Marca 2016 W mojej rodzinie na Wielkanoc kroluje zupa chrzanowa na wedzonce i maslance , z jajkiem i biala kielbasa , Ta zupa jest pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Marca 2016 Tak, niegdyś była tu moja żona, sympatyczna i niegłupia blondynka, ale po zderzeniu czołowym z takimi osobami jak pis67 stwierdziła, że inne fora hobbystyczne są jednak bardziej sympatyczne i oddała mnie pałeczkę. To jednak nie było deja vu, czułem, że blondynka, nie pamiętam bym się zderzał, cieszę się, że odnalazła sympatyczne fora hobbystyczne, a tak na marginesie - zastanawiam się, czy jestem sympatyczny - trzeba zrobić będzie ankietę? Na pewno jestem niespotykanie spokojny.... pozdrowienia dla małżonki .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Marca 2016 @gazda, napisał: "12 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo , jest tu trochę roboty z obieraniem jajek."Ja jajka przepiórcze, po ugotowaniu przelewam lodowatą woda wyjętą z zamrażarki, następnie roluję jajka na blacie tak, żeby skorupka popękała na drobne kawałki. Wtedy skorupkę obiera się całymi płatami.A potem robię coś takiego:Biorę 25 jajek przepiórczych, 3/4 szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka keczupu, 10 plasterków kiełbasy jałowcowej, 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką pokrojonych w plasterki, 1 i 1/2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki konserwowej, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki przyprawy do zupy, szczypta ostrej papryki. Z majonezu, śmietany, musztardy i keczupu mieszamy sos, dodajemy przyprawy i wrzucamy jajka i pozostałe składniki, wszystko mieszamy, można posypać rzeżuchą lup szczypiorem z dymki.Nie wiem czy jest to wielkanocny hit. Ja ten przepis dostałem w 2002 roku i od tej pory co roku robię takie jajeczka na Wielkanoc, wszystkim bardzo smakuje.PSPrzepis podałem dokładnie taki, jaki otrzymałem w 2002 roku, teraz lecę już na oko i robię różne modyfikacje składników. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Marca 2016 Tak, niegdyś była tu moja żona, sympatyczna i niegłupia blondynka, ale po zderzeniu czołowym z takimi osobami jak pis67 stwierdziła, że inne fora hobbystyczne są jednak bardziej sympatyczne i oddała mnie pałeczkę. To jednak nie było deja vu, czułem, że blondynka, nie pamiętam bym się zderzał, cieszę się, że odnalazła sympatyczne fora hobbystyczne, a tak na marginesie - zastanawiam się, czy jestem sympatyczny - trzeba zrobić będzie ankietę? Na pewno jestem niespotykanie spokojny.... pozdrowienia dla małżonki .... Pis67 - "deja vu" to coś innego, Ty wciąż masz kłopoty z trudnymi wyrazami, a tak bardzo lubisz ich używać... Już kiedyś ktoś śmiał się z Twojej specyficznej definicji słowa "adwersarz". Siedź spokojnie w tym mięsie, ok? . Mizdra, warkocz, saletra, więcej Cię nie zaskoczy. @gazda, napisał: "12 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo , jest tu trochę roboty z obieraniem jajek."Ja jajka przepiórcze, po ugotowaniu przelewam lodowatą woda wyjętą z zamrażarki, następnie roluję jajka na blacie tak, żeby skorupka popękała na drobne kawałki. Wtedy skorupkę obiera się całymi płatami.A potem robię coś takiego:Biorę 25 jajek przepiórczych, 3/4 szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka keczupu, 10 plasterków kiełbasy jałowcowej, 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką pokrojonych w plasterki, 1 i 1/2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki konserwowej, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki przyprawy do zupy, szczypta ostrej papryki. Z majonezu, śmietany, musztardy i keczupu mieszamy sos, dodajemy przyprawy i wrzucamy jajka i pozostałe składniki, wszystko mieszamy, można posypać rzeżuchą lup szczypiorem z dymki.Nie wiem czy jest to wielkanocny hit. Ja ten przepis dostałem w 2002 roku i od tej pory co roku robię takie jajeczka na Wielkanoc, wszystkim bardzo smakuje.PSPrzepis podałem dokładnie taki, jaki otrzymałem w 2002 roku, teraz lecę już na oko i robię różne modyfikacje składników. A mnie się bardzo podoba i już sobie wydrukowałem. Jakoś jajka przepiórcze mi nie zeszły, a to świetna okazja, żeby jeszcze wykorzystać. Dziękuję miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Marca 2016 Z trudnymi wyrazami nie mam kłopotu i używam ich jak i kiedy chcę , z pacjentami czasem, blondynka nie była tak narowista, znajdziemy lekarstwo, nie bój. Ktoś kiedyś się śmiał i przestał...A odnośnie siedzenia spokojnego, jestem spokojny i na spokojnie zrobię ..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Marca 2016 maggie123, miałem już nic nie pisać, ale dwa tematy które obserwowałem, a Ty w każdym z nich "mieszasz".Masz coś do Pis67, od tego jest PW. Mając taki nick i tak odpisując, nie badź zdziwiony, że takie masz odpowiedzi.Na żadnym forum nikt na siłę nie trzyma. Nie podoba się Tobie i Twojej LP, to po co piszesz, chyba, że lubisz robić "zadymę". P.S. pis67 zawsze jest i był bardzo życzliwy, a jeśli brak Ci wiedzy lub tolerancji, a się "rzucasz", to... Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Marca 2016 maggi123, życzę smacznego. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 29 Marca 2016 No to mamy hity na Wielkanoc Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Marca 2017 witamczy macie sprawdzone przepisy, na wykonanie wędlin na Wielkanocposzukuje i co wykonujecie w swoich regionach,czy tylko typowe szynki schaby i itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) Zrob biala kielbaske.. Edytowane 18 Marca 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Marca 2017 to podstawa w mojej liście do zrobienia, planuję jeszcze jak zawsze zrobić szynkę tradycyjną wędzoną, schab wędzony i boczek, troche kiełbasy wędzonej.. do tego robię pasztetya wy co jeszcze wedzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 18 Marca 2017 co jeszcze wedzicie?? Baleron, boczek rolowany faszerowany, polędwiczki, polską, kabanosy, myśliwską, jałowcową, chorizo, litewską, leśną, podwawelską, parówkową, chłopską, swojską.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Marca 2017 Pisu, dal bys przepis na ta Lesna? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Marca 2017 a wy co jeszcze wedzicie?? Roast beef Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Marca 2017 co jeszcze wedzicie?? Baleron, boczek rolowany faszerowany, polędwiczki, polską, kabanosy, myśliwską, jałowcową, chorizo, litewską, leśną, podwawelską, parówkową, chłopską, swojską.... Czy można podac przepis na lesna i litewską??chętnie bym je wyprobowałbo z kiełbas to jak robie białą tylko to co na białą jest peklowane sama sola i a do wędzenia to 50/50 sól z peklosolą i reszta przypraw jak do białejja ją nazywam swojska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pebek Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 31 Marca 2017 Jest kilka potraw , które obowiazkowo muszą stanąć na naszym stole w święta wielkanocne:tradycyjny barszcz biały na zakwasiejajka we wszelkich rodzajachpascha wielkanocna ( deser nieco trudny jednak warto ponieważ jest jednym ze smaczniejszych jakie jadłem)pieczona kielbasa Ze słodkości pewnie mazurek i babka ucierana. Swoja drogą to świetne pisanki ma teraz Wedel ( 4 w opakowaniu z nadzieniem): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 31 Marca 2017 Kiedyś widziałem w gazecie dwa rysunki, na jednym z nich : długi stół na środku stołu kandelabr ze świecami, z jednej strony siedzi pani przed nią na talerzyku ciastko obok filiżanka kawy z drugiej strony siedzi pan, przed nim filiżanka kawy i kieliszek koniaku - podpis - święta u bogatych. Na drugim obrazku, stół a na nim: szynka z kością, baleron, polędwica, pasztety, kiełbasy w zwojach, kiełbasy grube, jaja, sałatki, lukrowana baba, oraz inne ciasta, no i duża flaszka - podpis - święta u biednych .W tym roku zapowiedziałem, żadnych świątecznych wędlin. Zawsze przed świętami człowiek narobił dobroci których nie bardzo miał kto jeść, trzeba było rozdawać rodzinie i znajomym lub mrozić. Dość tego. Zrobię k. białą uwędzę jedną szynkę, żona zrobi żur, upiecze babę drożdżową oraz mazurek i to będzie wszystko - dosyć tego jedzenia na siłę - bo się zmarnuje. Trzeba przeżywać święta duchowo, a nie przy stole . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 31 Marca 2017 @PePe, my to sobie obiecujemy co Świeta Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 31 Marca 2017 Dokladnie ..czlowiek sie narobi pozniej je tygodniami ..a juz nie wspomne ze w czasie swiat to od stolu prawie sie nie odchodzi ...A jaki moral? ze caly czas sie popelnia ten sam blad ..i tylko mowi w tym roku bedzie mniej zarcia...moze i mniej jest tylko ze czlowiek czym starszy tym i mniej je Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Dokladnie ..czlowiek sie narobi pozniej je tygodniami ..a juz nie wspomne ze w czasie swiat to od stolu prawie sie nie odchodzi ...A jaki moral? ze caly czas sie popelnia ten sam blad ..i tylko mowi w tym roku bedzie mniej zarcia...moze i mniej jest tylko ze czlowiek czym starszy tym i mniej je Electra my mamy jeszcze wędzonki od zeszłych świąt porobione jakoś tak się nie je ,a i tak zrobię białą, kabanosy no chyba że zastrajkuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Jak zwykle walka dwóch żywiołów. Rozum mówi mniej, zwyczaj więcej bo zabraknie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.