Skocz do zawartości

Hity na Wielkanoc!


maggie123

Rekomendowane odpowiedzi

Na szczęście ja nie mam takich problemów o których piszecie, po prostu robię tylko tyle żeby starczyło w święta, a po świętach zawsze mogę zrobić to na co mamy smaka :tongue::)

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Marek z Bielska, My tez mamy, z racji ze moge wedzic tylko gdy jest wmiare cieplo zeby moc przesiedziec na podworku ok 6-7 h

zrobilam tylko kielbaske " biala" ,ciut wiecej ( 4kg) zamrozona czeka na swieta reszta pojdzie do wedzenia gdy zrobi sie cieplej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

reszta pojdzie do wedzenia gdy zrobi sie cieplej.

A nam oprócz parzonej b. smakuje kiełbasa biała grillowana w piekarniku, tak że nie koniecznie trzeba czekać na odpowiednią pogodę do wędzenia. 

 

Wesołych i smacznych Świąt WN.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie ostatnio byla biala w kapuscie kiszonej ..ja lubie biala na zimno w plasterkach z musztarda ale bez chleba :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy to hit ale u nas w tym roku między innymi będą jajka faszerowane.

 

Ilości nie są określone dokładnie ale robi się je następująco:

Gotujemy jaja na twardo, przecinamy na pół wzdłuż i wyciągamy łyżeczką białko i żółtko.

Do tego potrzeba kilka pieczarek wcześniej ugotowanych około 10 minut oraz natkę pietruszki. 

Wszystko należy posiekać, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Następnie taki farsz wkładamy z powrotem do skorupek.

Przed podaniem panierujemy jajko w bułce tartej od strony farszu i podsmażamy kilka minut na maśle.

Bułka ma się zrumienić, w tym czasie farsz się podgrzewa i takie na ciepło należy podać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

białą zapiekam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym
surową czy już parzoną ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@paweljack,piszesz ze gotujesz pieczarki ,u nas w domu robi sie takie jajka tylko nie w skorupkach a w bialku ( tak zostalo bo ponoc w zamierzchlych czasach salmonella i strach nastal na skorupki) z tym ze my podsmazamy posiekane pieczarki po odparowaniu ,przesmazamy na masle ,tylko tyle zeby stracily surowosc nie do koloru ..przetestuj i porownaj smakowo :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

białą zapiekam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym
surową czy już parzoną ?

 

Surową. Cebulę kroję w talarki  jabłka można zetrzeć na grubej tarce lub tez w cienkie talarki,troszkę soli ,wegety[niestety] i majeranek .Można dodać żuawiny.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

 

 

Zawsze przed świętami człowiek narobił dobroci których nie bardzo miał kto jeść, trzeba było rozdawać rodzinie i znajomym lub mrozić. Dość tego. Zrobię k. białą uwędzę jedną szynkę, żona zrobi żur, upiecze babę drożdżową oraz mazurek i to będzie wszystko - dosyć tego jedzenia na siłę - bo się zmarnuje. Trzeba przeżywać święta duchowo, a nie przy stole .
Jako ,że przed nami te piękne święta - Małgo zadała mi tylko 2 tematy - ma być pyszna szyneczka i biała kiełbaska jak zawsze  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@sajmon0609, az musialam sobie wygooglowac co to jest  :)   bo skojazenie murzyn z "lopatka " jakos mi nijak nie pasowalo :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz moze jakis sprawdzony przepis ?  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz moze jakis sprawdzony przepis ?  :)

Nie jestem teraz w domu ale opisze ci po krotce jak się robi. Ciasto drożdżowe takie jak na pączki  ,my robimy go w tortownicy daje pierwsze ciasto na spod, potem układam kiełbasę trochę szynki i boczek  przykrywam ciastem czekam aż wyrośnie i do piekarnika je się po przestudzeniu , mój wygląda podobnie  znalazłem zdjęcie na internecie tak .Tu mam jeszcze link do filmiku rączka gotuje który też robi szołdre ale on kroi szynkę w kostkę i daje polską surową kiełbase ja daje wędzoną podpiekaną lub parzoną .http://katowice.tvp.pl/19442566/28032015.

post-45364-0-48005900-1521030256_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje , raczej na swieta nie zdaze bo mam sporo roboty ale kiedys postaram sie zrobic bo lubie czasem cos innego , a to moze byc takie picknikowe do koszyka ..kanapka 2 w jednym :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 gruszka pokrojona w drobna kosteczke mieaszamy z 100 ml majonezu. Dodajemy 2 lyzki soku z limonki i lyzeczke startej skorki . 1 lyzeczke posiekanej miety .mieszamy i nakladamy na polowki jajek .starcza na ca 10 polowek.

 

Skickat från min SM-J320FN via Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.