Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pierwsze pytania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2209 odpowiedzi w tym temacie

#2201 eleizis

eleizis

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowośćpoznan

Napisano 19 mar 2017 - 23:58

wybacz, specjalistą nie jestem - wędzarnie zbudowalem miesiąc temu , odpalałem 3 razy :blush:

ale z tego co tutaj wyczytałem - to drób raczej nalezy najpierw sparzyc potem wedzic w gestym dymie , a sarnine to chyba lepiej najpierw wedzic w żadkim dymie a potem parzyc lub nie .

ale sorki , jestem laikiem i zapewne wyrazam sie haotycznie :(

- wujek google wywalil mi cos takiego "

"Cała tuszke trzymam w solance przez conajmniej dobe. Przygotowuje w miseczce drobno posiekany, lub starkowany czosnek( ok 4 sabki) Do tego wyciskam sok z 2 cytryn. W mikrofalowce rozgrzewam 4 lyzki stolowe masła i wlewam do miseczki. Dosypuje przyprawy, pieprz,sol, papryka. Po wymieszaniu nacieram cała tuszke sporzadzona mikstura.Odstawiam na 4-5 h w szczelnym naczyniu, potem tuszke  zlewam solanka tak by z wierzchu nie bylo nadmiaru czosnku i przypraw, nastepnie pakuje ja w wedzarke na temperature do 60 stopni i pale najczesciej jablonka.Po 1.5 h masz smacznego wedzonego krolika:D Takie przygotowanie miesa nadaje sie rowniez na grilla, mieso wychodzi naprawde smaczne o nie powtarzalnym smaku."

 

- czy ktos z szanownego grona mógłby sie na ten temat wypowiedziec ???

oczywiscie nie na temat przypraw czy solanki (chociaz i tu podpowiedz mile widziana ) ale o wytlumaczenie i rozwiniecie skrotu myśwlowego " nastepnie pakuje ja w wedzarke na temperature do 60 stopni......" hmmm.. co autor mógł miec na mysli ?? czy wczesniej osuszal np: godzine w temp 50stopni bez dymu ? czy od razu w gesty dym i 60 stopni ?? powtarzam jestem laikiem :blush: - z tego co tutaj wyczytalem to chyba mokrego miesa raczej nie nalezy wedzic ??



#2202 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6487 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 20 mar 2017 - 09:37

Poniżej masz dwa ciekawe linki ;)

 

http://forum.hodowla...msg8693#msg8693

 

http://krolikarzpols...0dd74bd4ae3cad5



#2203 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1900 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 20 mar 2017 - 12:28

co autor mógł miec na mysli ??
... Raczej był pijany... :D

czy wczesniej osuszal
  Jak mógł ''osuszyć'' , jeśli natarł rozpuszczonym masłem... :facepalm:

Takie przygotowanie miesa nadaje sie rowniez na grilla,
... i możliwe, że do piekarnika... to już wiem po kiego sok z cytryny... bo ''KWAS''... :cool:

o nie powtarzalnym smaku."
  A... no to z pewnością... :yes:

#2204 Mesch

Mesch

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 20 mar 2017 - 19:31

Dobrywieczor, mam pytanie; wedze pierwszy raz kielbase Polska i poledwiczki zimnym dymem i kielbasa zlocieje u gory i na dole a w srodkowej czesciej kielbasy jest duzo bladsza, Co jest nie tak?
Za duzy cug?

#2205 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1900 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 20 mar 2017 - 23:50

A dobrze osuszył...? :rolleyes:



#2206 Mesch

Mesch

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 21 mar 2017 - 00:06

Tak, tylko pierwszej wedzenie bylo bez ogrzewania. Po dzisiejszym wedzeniu wszystko wyglada leiej z ogrzewaniem (max 23C) ale widac ze gorna czesc dym chwycil lepiej. Chyba to zle zrobilem ze wedzilem bez ogrzewania w 8C

#2207 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1900 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 21 mar 2017 - 00:16

Jest to do ogarnięcia... :cool:  Możliwe ,że powiesiłeś ''za wysoko'' i przepływ dymu w komorze też był za duży... :rolleyes: Opanujesz z czasem...  :thumbsup:  Powodzonka życzę i pozdrawiam :)



#2208 Mesch

Mesch

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 21 mar 2017 - 00:40

Jest silny wiatr i to tez mozliwe ze zaszybko jest dym wysany z wedzarni.
Pozdowienia 👍🏻

#2209 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 752 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 21 mar 2017 - 03:14

To prawda, a po za tym babcia powinna ubrać ciepłe skarpety i nie otwierać piekarnika kiedy piecze. Przeciągi niekorzystnie wpływają na zmiany strukturalne białka i machnięcia pędzlem. Do tego ta nieszczęsna panierka... Przecież w takiej konfiguracji to nie ma szansy bytu.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#2210 Mesch

Mesch

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 146 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 21 mar 2017 - 07:20

No to bedzie trzeba zrobic dach do mojej wendzarni 🙄
Dzieki i pozdrowienia




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych