GeneG Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2017 Najprostsz sposób jednak szasochlonny. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2017 Tak, masz rację. To jest pieczona golonka A przedstawisz się i napiszesz ewentualnie coś więcej (jakiś przepis)? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Żeby nie zakładać nowego tematu napisałem tutaj.Chodzi mi o taką rzecz. Na pewno wielu z Was jadło taką golonkę konserwową, w słoiku. Jest ona bardzo miękka, soczysta, praktycznie się rozpada.Ja robiłem golonkę wg receptury z 19. Golonka Wp. w galarecie Golonka 100 % Przyprawy:- gorczyca – 0.5 g/kg- liść laurowy – 0.2 g/kg- maggi – 5 g/kg- żelatyna 5 g/kg Golonki bez kości peklujemy w zalewie – 14 Be (157 – 166 g peklosoli na 1 litr wody), przez 24-36 h.Dajemy 600 ml zalewy na 1 kg golonki.Ociekanie 6-8 h.Parzenie w wodzie 100 C przez 30 min.Kroimy na kawałki po 100 – 200 g. Zalewa żelatynowa 12 %, tj. 13 g żelatyny na 100 ml wody. ( 130 g żelatyny na 1 l wody).Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, dodajemy liść i gotujemy przez 30 min, dodajemy maggi.Golonkę wkładamy do słoików, dajemy po kilka ziarenek gorczycy ( na 400 g golonki 5-6 ziarenek), zalewamy gorącą 80 C zalewą i odpowietrzamy, dolewamy zal. do pełna. Sterylizacja: słoiki z 400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 C, a słoiki z 800 g golonki przez 15 + 75 +15 min w temp. 121 C.I moja nie wyszła taka miękka i soczysta jak ta ze sklepu.Nie mówię, że była niedobra, była dobra, bo już jej nie ma. Ale była nie tak miękka i mniej soczysta.I moje pytanie co zrobić żeby to poprawić?Czy dłuższy czas gotowania/sterylizacji w szybkowarze to poprawi?A może ktoś ma inny przepis na taką golonkę? Edytowane 27 Października 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2018 Czy dłuższy czas gotowania/sterylizacji w szybkowarze to poprawi? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Sterylizacja: słoiki z 400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 CGotowałem słoiki z około 260 gramami wsadu wg tego zalecenia.Ale jak czytam na stronach rosyjskojęzycznych to Oni tam robiąc tuszonkę gotują słoiki o pojemności 0.5 l przez 4 do 5 godzin. Edytowane 27 Października 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) 0.5 l przez 4 do 5 godzin Szczególnie golonka potrzebuje tego żeby być miękkaA przy niższych temp. np SV to nawet i 18 godzin Edytowane 27 Października 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2018 Pewnie tak, tylko dlaczego w 19 jest podane 10+60+10? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Października 2018 Bo oni robią w autoklawie a to nie to samo co szybkowar. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Pewnie tak, tylko dlaczego w 19 jest podane 10+60+10? Bo 19 tka jest Polska, a Тушеное мясо Rosyjskie A tak na poważnie, to tak samo jak z Polskim bigosemWszyscy go robią ale każdy inaczej i każdy jest najlepszy i ten "prawdziwy, tradycyjny itd "Bo to jest bardziej technologia *sposób przygotowania) a nie konkretny wyrób I czy tam wsadzisz golonkę, czy co innego to i tak Rosjanin nazwie to wpierw tuszonka, a potem z czego Edytowane 27 Października 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Października 2018 Bo 19 tka jest Polska, a Тушеное мясо Rosyjskie Tak, tak, ja wiem, ale mi chodziło o golonkę w polskim wykonaniu, np. przez ZM Łuków SA, To o takiej mówiłem w swoim pierwszym poście. http://www.zmlukow.pl/wp-content/uploads/2017/07/Golonka-w-galarecie-600x350.jpg Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Października 2018 Tak, tak, ja wiem, ale mi chodziło o golonkę w polskim wykonaniu, np. przez ZM Łuków SA, A myślisz,że Łuków to robi w szybkowarach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Października 2018 A myślisz,że Łuków to robi w szybkowarach. No takich małych, domowych, to na pewno nie. Ale w urządzeniach które działają w podobny sposób, temperatura i ciśnienie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2018 Przed włożeniem do słoików golonkę trzeba sparzyć i jak będziesz dłużej parzyć to będzie mięciutka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Października 2018 Jeżeli chodzi o golonkę, to w normalnych ciśnieniach potrzebuje dłuższego czasu, autoklaw na pewno przyspieszy ale to nie moja działka (lub chemii zmieszczaniej)A dlaczego w 19 jest inaczej, na to pytanie musiał by odpowiedzieć twórca 19 (może czegoś nie napisali do końca, zachowali jako tajemnice służbową ? ) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Parzenie w wodzie 100 C przez 30 min. Kroimy na kawałki po 100 – 200 g.Tak jest napisane w recepturze i tak też zrobiłem.Następnym razem wydłużę trochę czas parzenia. golonkę wrzucę do gotującej się wody i będę liczył czas od ponownego jej zagotowania się. Nie pamiętam ale ostatnio chyba tez tak robiłem. I wydłużę czas gotowania w szybkowarze, np. na 15+80+15.Właśnie wyjąłem golonkę z zamrażarki, będę eksperymentował. Edytowane 27 Października 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Października 2018 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Października 2018 Golonkę do miękkości muszę gotować przynajmniej że 3h.W szybkowarze 1,5h i też jest już dobra.Przepis podaje 10+60+10 ale w 121C, ale to się odbywa w autoklawie.Gdybym miał robić taką golonkę w domu, to bez parzenia w wodzie od razu dałbym ja do słoików i pasteryzował przynajmniej 2+1+1h. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Października 2018 Gdybym miał robić taką golonkę w domu, to bez parzenia w wodzie od razu dałbym ja do słoików i pasteryzował przynajmniej 2+1+1h. Będę powoli zwiększał czas gotowania w szybkowarze. Teraz zrobię tak jak napisałem. A jak nie uzyskam tego o co mi chodzi, to znowu wydłużę nieco czas sterylizacji. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Października 2018 Może troszkę inaksza nasza golonka ale jak dla mnie tak samo zasługuje na uznanie. Często robimy i jest to jeden z naszych przepisów flagowych w domu. Ostatnio mniej bo zacząłem dbać o linie a przy golonce sie nie da My robimy w kiszonej kapuście z piwkiem. Kapusta jest podduszana oddzielnie a potem wszystko do garnka i sie dusi na koniec do piekarnika. Tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Października 2018 Może troszkę inaksza nasza golonka ale jak dla mnie tak samo zasługuje na uznanie. Często robimy i jest to jeden z naszych przepisów flagowych w domu. Ostatnio mniej bo zacząłem dbać o linie a przy golonce sie nie da My robimy w kiszonej kapuście z piwkiem. Kapusta jest podduszana oddzielnie a potem wszystko do garnka i sie dusi na koniec do piekarnika. Tak w skrócie No tak. Wiem jaka to jest. Robiłem taką wiele razy. Ale mi chodziło o taką konserwową, w słoiku. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Października 2018 Może troszkę inaksza nasza golonka ale jak dla mnie tak samo zasługuje na uznanie. Często robimy i jest to jeden z naszych przepisów flagowych w domu. Ostatnio mniej bo zacząłem dbać o linie a przy golonce sie nie da My robimy w kiszonej kapuście z piwkiem. Kapusta jest podduszana oddzielnie a potem wszystko do garnka i sie dusi na koniec do piekarnika. Tak w skrócie No tak. Wiem jaka to jest. Robiłem taką wiele razy. Ale mi chodziło o taką konserwową, w słoiku. Dlatego się odezwałem jak nożyce naznaczając ze inaksza A ten temat mnie zainteresował a że idzie zima i będzie więcej czasu to będzie okazja sie pobawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Października 2018 No to golonka zapeklowana. Będę eksperymentował z długością czasu sterylizacji w szybkowarze, tak jak pisałem wcześniej wydłużę go i zobaczymy co wyjdzie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Listopada 2018 No to golonka zasłoikowana, gotowa do szybkowaru. I po sterylizacji w szybkowarze. Czas 15+80+15. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Listopada 2018 No Sławek ładna golonka jest (teraz lubię bardzo oglądać takie sprawy (dziś 13 dzień z 21+wyjście z postu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) No to wczoraj nastąpiła degustacja golonki ze słoika.Miękkość i soczystość zadowalająca. Czyli to jest to o co mi chodziło. Gotowanie golonki przez 30 min od chwili ponownego zawrzenia wody po włożeniu golonki do wody i sterylizacja w szybkowarze przez 15+80+15. Dotyczy słoików z wsadem około 250 g golonki.Tylko taka jakby za bardzo związana żelatyną. Następnym razem dam mniej żelatyny.Zrobiłem tak jak podają w 19.Tam podają że daje się 0.500 kg żelatyny na 100 kg golonki, czyli 5 g żelatyny na 1 kg golonki.Chyba dobrze liczę.Ale w dalszej części receptury napisane jest, że golonki ułożone w słoikach zalewa się do pełna 12% roztworem żelatyny, czyli na 100 ml wody trzeba dać 13 g żelatyny. Chyba dobrze liczę?Zrobiłem zalewę z 200 ml wody i 25 g żelatyny, tyle akurat miałem. Ta zalewa wystarczyła mi na 4 słoiki z wsadem po około 250 g golonki. Czyli tej żelatyny wyszło dużo więcej niż 5 g na kg golonki. Wyszło 5 x więcej. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Edytowane 6 Listopada 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.