Towoja Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2017 Cześć. Posiadam małe gospodarstwo rolne (4 krowy mleczne). Od niedawna zajmuję się ekologiczną produkcją serów. Zbieram mleko z całego tygodnia i w piątek ogrzewam, ale sery wychodzą kwaśne i nie wiem gdzie popełniam błąd. Przetrzymywanie: Codziennie doję krowy i cedzę przez ściereczkę do osobnych wiaderek. Potem te wiaderka wkładam do zimnego miejsca, żeby mleko ostygło. Po 2-3 dniach mleko się kwasi i pojawia się śmietana. Wtedy przenoszę wiaderka do ciepłego miejsca i zbieram śmietanę. Później to mleko siedzi do piątku w temperaturze pokojowej. Ogrzewanie: Zalewam skwaszone mleko gorącą (wrzącą) wodą. Około 1 litr wody na 8 litrów skwaszonego mleka. Mleko to podgrzewam na palniku i dolewam świeżego słodkiego mleka (około pół litra). Gdy ser się ogrzeje to przelewam do gazy i formuję ser. Czekam, aż się odcieknie serwatka i gotowe. Niestety ser wychodzi kwaśny a nie słodki. Może ktoś coś doradzi? Gdzie popełniam błąd? P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zawartość tłuszczu w mleku od moich krów oscyluje wokół 3,2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2017 kwaśne mleko -kwaśny twaróg. Popatrz na sery podpuszczkowe - ja robię ser typu koryciński - tylko ze świeżego mleka. Popatrz na działy z serami ..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Towoja Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Źle się wyraziłam. Nie chcę zrobić sera całkowicie słodkiego na podpuszczce bo taki akurat umiem robić. Chodzi mi o zwykły twaróg, tylko że nie taki kwaśny jak mi wychodzi, tylko bardziej obojętny. Bo teraz wychodzi mi taki, że ciężko to przełknąć bez grymasu na twarzy. Edytowane 25 Marca 2017 przez Towoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2017 Robisz tak: mleko z rannego i wieczornego udoju łączymy i jeśli nie masz centryfugi to odstawiamy w chłodne miejsce i zbieramy rano śmietanę. Mleko po odstojowe najlepiej zakwasić bakteriami albo kefirowymi albo szczepem Alfa z Agrovisu lub kwaśna śmietana . Dlaczego nie polecam samoistnego kwaszenia? Bo w powietrzu i mleku może być milion różnych rzeczy. Można też przed kwaszeniem mleko pasteryzować, ale mi zawsze szkoda czasu jak i tracimy na jakości. Potem to już po dobie, dwóch robimy jak w każdym przepisie na twaróg. Jest jeszcze druga metoda na twaróg słodki- robisz wg przepisu na ricotte tylko zamiast serwatki bierzesz mleko odstałe. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Towoja Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Problem w tym, że zdojone mleko np. z niedzieli muszę jakoś przetrzymać do piątku, bo wtedy robię wszystkie sery na sobotę na sprzedaż, żeby były świeże. Jak mam to zrobić? I jeszcze wspomniałeś o chłodnym miejscu. Ile stopni Celsjusza powinno być? Edit. Potem to już po dobie, dwóch robimy jak w każdym przepisie na twaróg. Widziałam wiele różnych przepisów Doradzisz, który byłby najlepszy? Edytowane 25 Marca 2017 przez Towoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2017 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Towoja Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Dzięki Wirus za przepis. Trzeba koniecznie ogrzewać w piekarniku? Nie wystarczy po prostu na palniku? Ponawiam pytanie co do przetrzymywania mleka, aby mogło posiedzieć dłużej i żebym dopiero po kilku dniach mogła robić twaróg. Czy jest taka możliwość? Edit. Jeszcze jedno pytanie. W tamtym przepisie twaróg od początku jest robiony w garnku. Ja trzymam mleko w plastikowych wiaderkach. Czy można po ściągnięciu śmietany przelać kwaszone mleko do garnka i dopiero wtedy podgrzewać czy od początku trzeba robić w metalowym? Edytowane 25 Marca 2017 przez Towoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2017 Na forum specjalistką od serów jest EAnna - ja tylko wstawiłem "linkę" do jej tematu.Jeśli nie odpisze tutaj to wyślij do niej pytanie na PW . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Towoja Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2017 Chyba napiszę na PW. Dziękuję za pomoc Dałabym plusa ale nie widzę tu nigdzie takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2017 Trzeba koniecznie ogrzewać w piekarniku? Nie wystarczy po prostu na palniku? Tutaj trochę "rozjasnienia" na to pytanie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/?p=352512 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Towoja Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Trzeba koniecznie ogrzewać w piekarniku? Nie wystarczy po prostu na palniku? Tutaj trochę "rozjasnienia" na to pytanie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/?p=352512 Oooo właśnie U mnie piekarnik nie wchodzi w grę, bo jeden piekarnik na tylko towaru po prostu nie wyrobi. Na czym polega ta kąpiel wodna jeśli chodzi o twaróg bo szukała na internecie, ale wyskakują mi tylko przepisy na sernik. Edit. Już znalazłam informację Bardzo interesuje mnie kwestia tego przetrzymania mleka z niedzieli do piątku. Edytowane 25 Marca 2017 przez Towoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2017 Na czym polega ta kąpiel wodna Ogrzewamy skrzep w garnku nie bezpośrednio na ogniu tylko w drugim garnku z wodą . Czyli garnek w garnek . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2017 Po prostu https://www.google.pl/search?q=k%C4%85piel+wodna&rlz=1C1AOHY_plPL708PL708&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjymOC6mfLSAhXCXRQKHZXTDrQQ_AUIBigB&biw=1440&bih=785&dpr=1#imgrc=D63wWZF-rUzCxM: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Towoja Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Marca 2017 Mialem ten sam problem co Ty, zrob twarog z tego przepisu i bedziesz na pewno zadowolona. Wykonanie jest bardzo proste a efekt murowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2017 Nie przytrzymasz tyle czasu mleka. Rób ser na bieżąco. Mleko czym świeższe tym lepsze na ser. Serowarstwo to higiena do kwadratu. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Bardzo interesuje mnie kwestia tego przetrzymania mleka z niedzieli do piątku. Odpowiedziałam Ci na PW ale nie czytasz korespondencji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.