Bagno Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Marca 2017 Solanka 10% , 5 dni w lodówce na 8kg polędwiczek dałem około 4 litry wody i 400g peklosoli. Mam wrażenie, że ktoś pomylił peklosól z solą lub zdjęcia zostały wykonane po kilku dniach po wędzeniu.Mam nadzieje, że z czasem sam udzielisz odpowiedzi dlaczego uzyskałeś słaby kolor przekroju. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baster321 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 To mięso jest stare zepsute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 To mięso jest stare zepsute....uzasadnij tak poważny zarzut.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Może mięso było mrożone i rozmrażane (o czym nie wie założyciel tematu) Możliwe wówczas, że nadpsuło się od zewnątrz - a w środku nie bo było może zimniejsze , może zamrożone i częściowo po wierzchu rozmarzło - trudno powiedzieć. Załóżmy, że tak było , na potwierdzenie tej teorii jest to, że mięso nie zepsute (w środku) zapeklowało się właściwie i jest różowe, zewnętrzne warstwy już nadpsute, nie zapeklowały (zakonserwowały) się prawidłowo i mają kolor jaki mają. Parzenie w wysokiej temp. ścięło białko bardzo od zewnątrz i zrobiło się jasne - potem nijakie - a w środku różowe - bo właściwie zapeklowane, ale nie osiągnęło temp i się nie ścięło. Gdybym był biegłym sądowym postawiłbym taką opinię - Mięso częściowo nadpsute, właściwie peklowane, niewłaściwie parzone Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ze swojej strony dodam, że warto kontrolować temperaturę w lodówce podczas peklowania. Kiedyś moja polędwica wyglądała bardzo podobnie - taka niedopeklowana w środku - okazało się że miałem za niską temperaturę. Teraz codzienna kontrola i zmiana miejsc przy masowania mięsa - to co było na górnych półkach idzie na dół, a to co na dole idzie na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 W grę mogą wchodzić jeszcze: tzw. przepeklowanie oraz wada mięsa, która powoduje, że mięso "nie przyjmuje" związków azotu (brak pełnej reakcji z mioglobiną). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Kiedyś moja polędwica wyglądała bardzo podobnie - taka niedopeklowana w środkuTa o której mowa w temacie jest dopeklowana w środku. Jest nieprzeparzona, ale w środku upeklowana Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) specjalistą nie jestem i nie wypowiem sie czy za malo parzenia czy czegoś tam , ale niestety mam powiązania z handlem - i w sklepie przedłuża sie trwałość mięsa za pomocą solanki na pektosoli - oczywiscie nikt nie sprawdza stezenia - wali sie szklanke pektosoli na 2 litry wody i na noc kąpie takie miąsko w solance - rano delikatne płukanko pod kranem i do lady - a noż sie sprzeda - bywa ze taki schabik czy poledwiczka trafia klika razy na taki nocny basen - i tu rodzi sie pytanko - jezeli kupimy takie mieso ,(wiadomo ze nie koniecznie swieze -a zapewne juz troche zapeklowane ) i pełni wiary ze to swiezutkie-zaczniemy peklowac i wedzic . co nam wtedy wyjdzie ?? czy nie cos podobnego do tego ?? - to tak apropo wypowiedzi kolegi binio1111 . Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez eleizis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zadałeś pytanie na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi.Jak nie wiadomo co z mięsem było robione, to cholera wie co może się z nim stać.Ostatnio tez był temat, kisielu w zalewie po paru dniach....i można się jedynie domyślać, że był to efekt nastrzyku kulinarnego mięsa. Kto smaży, gotuje ten wie jakie cuda dzieją się z mięsem na patelni......szkoda gadać do czego to zmierza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Wiadomo gdzie zmierza... ale w glownej mierze to wina braku $$ w spoleczenstwie. Ida teraz swieta i biala kielbasa znow bedzie hitem... tylko popatrzcie na cene tej kielbasy. Kazdy tutaj robi swoje i wiemy ile kosztuje zrobienie bialej. A ludki za prawie bezcen chca kupic dobry produkt. Cena miesa, praca i marże a za kg w sklepie wychodzi mniej niz za kg wieprzowiny.. T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.