Maxell Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Marca 2017 (edytowane) SPIS TREŚCI PRZEDMOWAWIADOMOŚCI OGÓLNEWSTĘPNA KONSERWACJA DZICZYZNYPostępowanie ze zwierzyną grubąPostępowanie ze zwierzyną drobnąPostępowanie z ptactwem łownymZASTOSOWANIE KULINARNE DZICZYZNYŁośDzikSarna, daniel, jeleńZając i dziki królikKuropatwyDzikie kaczkiBażantyGłuszce i cietrzewieDOJRZEWANIE DZICZYZNYSposoby zaprawiania dziczyznyDojrzewanie dziczyzny na suchoWYWARY I GALARETYPRZYRZĄDZANIE POTRAW Z DZICZYZNYZWIERZYNA GRUBA I DROBNAPotrawy z niedźwiedziaPieczeń z niedźwiedzia I (z San Francisco)Pieczeń z niedźwiedzia II (z kuchni rosyjskiej)Udziec z niedźwiedzia (z kuchni hiszpańskiej)Łapy z niedźwiedzia (z kuchni hiszpańskiej)Łapy niedźwiedzie (z kuchni polskiej)Łapy niedźwiedzie duszone (z kuchni rosyjskiej)Wątroba niedźwiedziaPotrawy z łosiaPieczeń z łosiaChrapy łosiowe w galareciePotrawy z jeleniaComber jeleni (z kuchni staroczeskiej)Udziec jeleni po góralskuUdziec jeleni z chrzanem cytrynowymUdziec jeleni w zaprawie z wina (z kuchni staroczeskiej)Udziec jeleni z pikantnym sosem (z kuchni austriackiej)Pieczeń z jelenia z pieczarkami (z kuchni francuskiej)Comber lub udziec jeleni z sosem śmietanowymPieczeń z jeleniej łopatki z szynkąZrazy z jelenia (z kuchni bułgarskiej)Zrazy mielone z jelenia (z kuchni jugosłowiańskiej) Zrazy zawijane z jeleniaSteki z jelenia (z kuchni angielskiej)Polędwica z jeleniaPieczeń z jeleniej łopatki (z kuchni niemieckiej) Mięso z jelenia duszone w sosieMięso z jelenia duszone (z kuchni amerykańskiej) Klopsiki z mięsa jeleniaZrazy mielone (z kuchni niemieckiej)Medaliony jelenie (z kuchni niemieckiej)Mięso z jelenia w galarecieRagout z jeleniaRagout z resztek pieczeni jeleniej (z kuchni niemieckiej)Gulasz z jeleniaSiekanka z jeleniaMóżdżek z jeleniaPłuca jelenie smażone (z kuchni niemieckiej) Ozór jeleni IOzór jeleni IIWątroba jelenia duszonaWątroba jelenia opiekana lub smażonaSerce jelenia w sosie tatarskimPasta Gameburger (z kuchni amerykańskiej) Potrawy z danielaComber z danielaPieczeń z daniela z kaparamiDuszony udziec z danielaRagout z daniela z pieczarkamiSznycle z daniela z sosem kaparowymDaniel w galarecieWątroba z daniela Sałatka z mięsa daniela (z kuchni chorwackiej) Szaszłyk z daniela (z kuchni kaukaskiej). Potrawy z sarnyUdziec sarni IUdziec sarni IIPieczeń z sarniego combra (z kuchni amerykańskiej) Pieczeń z sarniego udźca lub combra (z kuchni staroczeskiej)Pieczeń sarnia duszona (z kuchni amerykańskiej) Pieczeń sarnia (z kuchni amerykańskiej)Udziec sarni w śmietanie (z kuchni polskiej) Pieczeń sarnia duszona z parówkami (z kuchni niemieckiej)Pieczeń sarnia naturalnaPieczeń sarnia (z kuchni francuskiej)Pieczeń sarnia (z kuchni węgierskiej)Pieczeń sarnia z sosem (z kuchni francuskiej) Pieczeń z sarniej łopatkiStek sarni (z kuchni angielskiej)Comber sarni ze śmietanąComber sarni (z kuchni francuskiej)Medaliony samie po praskuKotlety z sarniny (z kuchni francuskiej)Kotlety z sarniny z cebulą (z kuchni francuskiej)Zrazy z sarniny duszone ze skórką cytrynową i nacią pietruszkiZrazy z sarniny po myśliwsku (z kuchni staroczeskiej)Zrazy z sarniny z cebuląZrazy z sarniny z winem (z kuchni francuskiej)Zrazy z sarniny po karpackuZrazy z udźca sarniego na grzankach z pieczarkamiZrazy zawijane z udźca sarniegoZrazy zawijane z sarniny z kwaśną śmietanąZrazy zawijane z sarniny - mieloneZrazy z sarniny mieloneZrazy zawijane z sarniny z grzybamiZrazy zawijane z sarniny z warzywamiZrazy z sarniny duszoneZrazy z sarniny naturalne z sosem grzybowymSarnina po węgierskuRagout z sarninySarnina po myśliwsku (z kuchni amerykańskiej)Sarnina duszona z warzywami — paprykarz (z kuchni duńskiej)Paprykarz z sarniny I (z kuchni węgierskiej)Paprykarz z sarniny II (z kuchni węgierskiej)Paprykarz z sarniny na ostro (z kuchni węgierskiej)Przekąska z okrawków sarninyKlops z sarninyMóżdżek sarniŻeberka sarnie w szarym sosieŻeberka sarnie na zimnoŻeberka sarnie (z kuchni włoskiej)Podroby sarnie (z kuchni staroczeskiej)Serce sarnie pieczone (z kuchni amerykańskiej)Wątroba sarnia (z kuchni niemieckiej)Wątrobą sarnia z rożna (z kuchni amerykańskiej)Pasztet z sarniny IPasztet z sarniny IIPasztet z sarniej wątroby IPasztet z sarniej wątroby IIPasztet myśliwski z sarnyPotrawy z muflonaPieczeń z muflona w śmietanieDuszony udziec z muflona (z kuchni staroczeskiej)Comber z muflona z winemComber z muflona z czosnkiemZrazy mielone z muflonaZrazy zawijane z muflonaZrazy z muflonaZrazy z muflona z grzybami, pomidorami i paprykąPieczeń duszona z muflona z jałowcem (z kuchni staroczeskiej)Rolada z muflonaSzaszłyk z udźca muflona (z kuchni gruzińskiej)Szaszłyk z muflona w kiszce (z kuchni rosyjskiej)Gulasz z muflonaPotrawy z dzikaPieczeń z dzika z czosnkiem (z kuchni staroczeskiej)Dzik w cukrzePieczeń z dzika (z kuchni staroczeskiej)Pieczeń z dzika z suszonym chlebemPieczeń z dzika z migdałamiPieczeń z dzika duszona z pikantnym sosemPieczeń z dzika po marynarsku (z kuchni francuskiej)Warchlak z rożnaWarchlak z rożna z nadzieniem mięsnym (z kuchni francuskiej)Warchlak z rożna z nadzieniem z kaszy gryczanej (z kuchni polskiej)Warchlak z rożna z nadzieniem z bułki (z kuchni polskiej)Warchlak gotowany (z kuchni rosyjskiej)Mięso z dzika duszone w sosie własnymMięso z dzika duszone w winie (z kuchni francuskiej)Mięso z dzika gotowane w sosie wiśniowymDzik gotowany z majonezemDuszony udziec z dzika w sosie z dzikiej różyGłowa dzika gotowana (z kuchni staroczeskiej) Głowa dzika w galarecieUdziec lub comber z dzika w sosie śmietanowym (z kuchni niemieckiej)Udziec lub comber z dzika w pikantnym sosie (z kuchni niemieckiej)Gotowane żeberka z dzika (z kuchni niemieckiej)Pieczone żeberka z dzika (z kuchni niemieckiej)Żeberka z dzika z migdałami (z kuchni francuskiej)Mostek gotowany z dzikaMostek z dzika nadziewany (z kuchni niemieckiej)Sznycle z dzikaSznycle z dzika z sadzonymi jajamiSznycle z dzika na ruszcieKotlety z dzika (z kuchni niemieckiej)Mielone zrazy z dzikaKrólewskie ragout z dzikaGulasz z dzika (z kuchni góralskiej)Mieszanka z dzikaWątroba z dzika duszona (z kuchni niemieckiej)Potrawy z zającaPieczeń z zającaPieczeń z młodego zająca z kminkiemComber z zająca z wątrobą (z kuchni francuskiej)Zając z sosem maślanymZając po mediolańsku (z kuchni włoskiej)Pieczeń z zająca po myśliwsku (z kuchni staroczeskiej)Comber zajęczy (z kuchni niemieckiej)Comber po prowansalsku (z kuchni francuskiej)Zając z pomidoramiPieczeń z zająca z cebulą (z kuchni staroczeskiej)Comber z zająca pieczony na rożnieZając pieczony na rożnieZając po chorwacku (z kuchni jugosłowiańskiej)Zając nadziewany I (z kuchni angielskiej)Zając nadziewany II (z kuchni staroczeskiej)Comber zajęczy z sosem porzeczkowymPieczeń z zająca nadziewana pieczarkami (z kuchni francuskiejZając duszony z sosem I (z kuchni angielskiej)Zając duszony z sosem II (z kuchni austriackiej)Zając duszony z sosem III (z kuchni staroczeskiej)Zając duszony z sosem IVZając duszony z sosem V (z kuchni francuskiej)Zając po węgierskuZając z ryżem (z kuchni hiszpańskiej)Zając z pomidorem (z kuchni hiszpańskiej)Zając po bawarsku (z kuchni niemieckiej)Zając na dzikoZając po francuskuZając w krwawym sosie (z kuchni hiszpańskiej)Ragout z zająca (z kuchni francuskiej)Zając w pikantnym sosieZając w śmietanie (z kuchni staroczeskiej)Duszony przodek z zającaPikantny przodek z zająca (z kuchni francuskiej)Zrazy z zająca z nadzieniemZrazy z zająca szpikowane sardelamiZrazy z zająca zawijane IZrazy z zająca zawijane IIZrazy z zająca z winemZrazy z zająca z sosem pieczarkowymZrazy duszone z zająca z pieczarkamiSznycle z zająca ISznycle z zająca IIFilety z zająca (z kuchni angielskiej)Stek z zająca (z kuchni duńskiej)Befsztyk zajęczy po myśliwskuZając z szynkąCivet z zająca (z kuchni hiszpańskiej)Civet z zająca (z kuchni francuskiej)GulaszMielona masa z zającaZrazy mielone z zającaZając mielony - klops I (z kuchni staroczeskiej)Zając mielony - klops IIZając mielony - klops IIIZając mielony - klops IVKlopsiki z podrobów zajęczychZapiekanka z zająca, ziemniaków i pomidorówZając na zimnoKiełbasa z zająca (z kuchni staroczeskiej)Pasta z resztek pieczeni z zająca (z kuchni niemieckiej)Mieszanka z zająca (z kuchni francuskiej)Zając w galarecieZimna krajanka z zająca (z kuchni hiszpańskiej)Sałatka z zająca (z kuchni morawskiej)Wątróbka zajęcza smażonaWątróbka zajęcza duszona (z kuchni staroczeskiej)Pasztet z zająca na gorącoPasztet z zająca popularnyPasztet z zajęczego przodka (z kuchni staroczeskiej)Paszteciki z zającaPasztet z zająca I (z kuchni francuskiej)Pasztet z zająca IIPasztet z zająca IIIPasztet z zająca IVPotrawy z królikaDziki królik pieczony IDziki królik pieczony IIPieczeń z dzikiego królika I (z kuchni słowackiej)Pieczeń z dzikiego królika IIPieczeń z dzikiego królika III (z kuchni chorwackiej)Pieczeń z dzikiego królika z pieczarkamiDziki królik z sardelamiDziki królik z sosem musztardowym (z kuchni niemieckiej)Dziki królik nadziewany IDziki królik nadziewany IIDziki królik po góralsku (z kuchni staroczeskiej)Dziki królik z czosnkiem (z kuchni włoskiej)Dziki królik duszony I (z kuchni austriackiej)Dziki królik duszony IIPilaw (z kuchni amerykańskiej)Dziki królik po hiszpańskuDziki królik po śląskuDziki królik po czesku (z kuchni staroczeskiej)Dziki królik z musztardą (z kuchni francuskiej)Dziki królik ze śmietanąDziki królik opiekany (z kuchni amerykańskiej)Dziki królik duszony w sosieDziki królik z papryką IDziki królik z papryką IIDziki królik z węgierkami (z kuchni niemieckiej)Dziki królik po myśliwskuDziki królik z soczewicą (z kuchni niemieckiej)Dziki królik z pieprzemRagout z dzikiego królika (z kuchni niemieckiej)Zrazy zawijane z dzikiego królikaZrazy z dzikiego królika z warzywami (z kuchni włoskiej)Dziki królik smażony IDziki królik smażony II (z kuchni angielskiej)Sałatka z dzikiego królikaFrykando z królika IFrykando z królika IIKlopsiki z dzikiego królikaPasta z dzikiego królika Pasztet z dzikiego królikaDziki królik w galareciePotrawy z borsukaBorsuk pieczony I (z kuchni hiszpańskiej)Borsuk pieczony IIDZIKIE PTACTWOPotrawy z głuszcaGłuszec pieczony IGłuszec pieczony IIGłuszec pieczony IIIGłuszec pieczony IVGłuszec po morawskuGłuszec duszonyGłuszec pieczony z winemPieczone piersi z głuszcaGłuszec marynowanyPasta z głuszcaPotrawy z cietrzewiaCietrzew pieczony ICietrzew pieczony IICietrzew duszony ICietrzew duszony IICietrzew z pikantnym zimnym sosemCietrzew marynowanyCietrzew z nadzieniemSałatka z cietrzewiaPotrawy z jarząbkaJarząbek pieczony I (z kuchni włoskiej)Jarząbek pieczony IIJarząbek duszony I (z kuchni angielskiej)Jarząbek duszony II (z kuchni francuskiej)Jarząbek duszony z pieczarkamiPotrawy z bażantaBażant pieczony I (z kuchni angielskiej)Bażant pieczony IIBażant z pieczarkamiBażant gotowany w parzeBażant duszonyBażant z kapustą (z kuchni niemieckiej)Bażant duszony z jabłkamiKluski z bażanta IKluski z bażanta II (z kuchni francuskiej)Bażant po morawskuBażant z nadzieniemBażant z rożnaBażant z oliwkami (z kuchni francuskiej)Bażant z bekasami (z kuchni francuskiej)Bażant z soczewicąBażant po myśliwskuBażant zapiekany z serem (z kuchni amerykańskiej)Bażant z marchwią (z kuchni amerykańskiej)Bażant pieczony w folii aluminiowej (z kuchni amerykańskiej)Gulasz segedyński z bażantów (z kuchni węgierskiej)Pasztet z bażanta (z kuchni czeskiej)Potrawy z kuropatwyKuropatwy duszone IKuropatwy duszone II (z kuchni włoskiej)Kuropatwy duszone III (z kuchni francuskiej)Kuropatwy duszone IV (z kuchni angielskiej)Kuropatwy duszone VKuropatwy duszone VI (z kuchni włoskiej)Kuropatwy duszone VIIKuropatwy duszone z winemKuropatwy z kwaszoną kapustąKuropatwy po morawskuKuropatwy po myśliwskuKuropatwy a’la Bearnoise (z kuchni francuskiej)Kuropatwy z paprykąKuropatwy duszone z kapustąKuropatwy duszone „a’la Monfortone" (z kuchni hiszpańskiej)Kuropatwy a’la Guardesa (z kuchni hiszpańskiej)Kuropatwy w sosie z warzywami (z kuchni hiszpańskiej)Kuropatwy w sosie śmietanowymKuropatwy w sosie „exabechea" (z kuchni hiszpańskiej)Risotto z kuropatwKuropatwy w wekachPodroby z kuropatw z grzankamiKuropatwy smażoneKuropatwa pieczonaKuropatwy pieczone ze słoniną IKuropatwy pieczone ze słoniną IIKuropatwy pieczone z przyprawamiKuropatwy z nadzieniemKuropatwy z nadzieniem po parysku (z kuchni francuskiej)Budyń z kuropatwKuropatwy z porzeczkamiKuropatwy ze śmietanąSiekana mieszanka z kuropatw po morawskuKluseczki z piersi kuropatw (z kuchni francuskiej)Kuropatwy z pieczarkamiKuropatwy na zimnoKuropatwy na zimno po parysku (z kuchni francuskiej)Kuropatwy dla smakoszów (z kuchni francuskiej)Kuropatwy z majonezemMieszanka z kuropatw IMieszanka z kuropatw IIMieszanka z kuropatw IIIMieszanka z kuropatw IVKuropatwy w galareciePasztet z kuropatw IPasztet z kuropatw IIPotrawy z przepiórekPrzepiórki pieczone (z kuchni francuskiej)Przepiórki duszone (z kuchni staroczeskiej)Przepiórki z rożna (z kuchni staroczeskiej)Przepiórki w gniazdkach (z kuchni staroczeskiej)Przepiórki po myśliwsku (z kuchni staroczeskiej)Przepiórki po pilzneńsku (z kuchni staroczeskiej)Przepiórki po włoskuPrzepiórki po rumuńskuPrzepiórki na słoninie (z kuchni austriackiej)Potrawa z przepiórek (z kuchni włoskiej)Potrawy z dzikiego gołębiaDzikie gołębie pieczone (z kuchni bułgarskiej)Dziki gołąb pieczonyDziki gołąb z paprykąDziki gołąb duszony IDziki gołąb duszony II (z kuchni serbskiej)Dzikie gołębie z zielonym groszkiemDzikie gołębie duszone z ryżemDzikie gołębie w brunatnym sosieDziki gołąb w śmietanieDziki gołąb z winemDzikie gołębie z sosem tatarskim (z kuchni francuskiej)Dziki gołąb nadziewany Sznycle z dzikich gołębiPasztet z dzikich gołębi IPasztet z dzikich gołębi IIPotrawy z dzikiej gęsiDzika gęś pieczona I (z kuchni staroczeskiej)Dzika gęś pieczona II (z kuchni francuskiej)Dzika gęś pieczona IIIDzika gęś pieczona IVDzika gęś pieczona V (z kuchni chorwackiej)Dzika gęś pieczona VI (z kuchni morawskiej)Dzika gęś po morawskuOkrawki z pieczonej gęsi w sosieDzika gęś nadziewana (z kuchni jugosłowiańskiej)Pieczona wątróbka z dzikiej gęsi (z kuchni jugosłowiańskiej)Pasztet z gęsich wątróbekPotrawy z dzikiej kaczkiDzika kaczka pieczona (z kuchni amerykańskiej)Dzika kaczka pieczona II (z kuchni staroczeskiej)Dzika kaczka pieczona IIIDzika kaczka pieczona IVDzika kaczka pieczona VDzika kaczka pieczona VIDzika kaczka pieczona VIIDzika kaczka duszona I (z kuchni austriackiej)Dzika kaczka duszona IIDzika kaczka z nadzieniem (z kuchni staroczeskiej)Dzika kaczka z sosem tatarskim (z kuchni francuskiej) Dzika kaczka z papryką (z kuchni węgierskiej)Dzika kaczka z jarzynamiDzika kaczka z rożnaDzika kaczka pieczona z grzybami (z kuchni niemieckiej)Dzika kaczka z bananami (z kuchni duńskiej)Dzika kaczka z grzankami (z kuchni niemieckiej)Dzika kaczka z sosem wątrobianym (z kuchni staroczeskiej)Dzikie kaczki w czerwonej kapuściePotrawy z łyskiŁyska pieczonaŁyska z sardelami (z kuchni francuskiej)Łyska po myśliwskuŁyski z sosem merrymeeting (z kuchni amerykańskiej)Łyski duszone (z kuchni amerykańskiej)Pasztet z łysekPotrawy ze słonkiSłonka nadziewana (z kuchni szwajcarskiej)Słonka na grzankachSłonka po myśliwskuPotrawy z bekasów (kszyki i dubelty)Bekas pieczony IBekasy pieczone IIBekasy pieczone III (z kuchni francuskiej)Bekas pieczony z winemBekas duszonyBekas duszony z cebuląBekas pieczony na rożnie (z kuchni staroczeskiej)Bekas nadziewanyBekas z kapustą na winieBekas po wiedeńsku (z kuchni austriackiej)Piersi bekasa z pieczarkamiPasta z bekasa (z kuchni włoskiej)Pasztet z bekasów IPasztet z bekasów IIWekowanie bekasówPotrawy z kwiczoła (paszkotów)Kwiczoły z rożnaKwiczoły pieczone IKwiczoły pieczone IIKwiczoły pieczone III (z kuchni niemieckiej)Kwiczoły z gęsią wątróbkąKwiczoły duszone I (z kuchni staroczeskiej)Kwiczoły duszone II (z kuchni francuskiej)Kwiczoły duszone III (z kuchni polskiej)Pasta z kwiczołów I (z kuchni tyrolskiej)Pasta z kwiczołów IIKwiczoły duszone z piwem (z kuchni staroczeskiej)Kwiczoły pikantne (z kuchni francuskiej)Kwiczoły z ryżemKwiczoły na zimnoBigosyBigos myśliwskiBigosik myśliwski zapiekanyZUPY I DODATKI DO ZUPZupyZupa z bażantaRosół z dzikiego gołębia z kluskamiZupa z dzikiego gołębia podprawiona zasmażką (z kuchni staroczeskiej)Rosół z kuropatw IRosół z kuropatwy IIRosół z bekasa (z kuchni staroczeskiej)Rosół myśliwski (z kuchni francuskiej)Rosół z dziczyzny z soczewicą (z kuchni francuskiej)Dodatki do zupBudyń z dziczyzny do rosołuKluski z bażanta lub kuropatw do rosołuMAJONEZY, SOSY I MASŁAMajonezyMajonez IMajonez IIMajonez czerwonySosySos tatarskiSos CumberlandSos śmietanowy ISos śmietanowy IISos śmietanowy IIISos Merrymeeting (z kuchni amerykańskiej)Sos hiszpańskiSos sardelowySos czereśniowySos pomarańczowy ISos pomarańczowy II (z kuchni amerykańskiej)Sos z białego winaSos pikantnySos łagodnySos mięsnySos do potrawy z dzikaSos z dzikiej różySos szynkowySos czereśniowy na gorącoSos pieprzowy (z kuchni amerykańskiej)Sos brunatnySos pieczeniowy (z kuchni amerykańskiej)MasłaMasło tarteMasło z nacią pietruszkiMasło zieloneMasło chrzanowe (z kuchni amerykańskiej)Masło owocoweCIASTA I NADZIENIA DO DZICZYZNY CiastaCiasto maślane do wykładania form pasztetowych RogalikiNadzienia do dzikiego ptactwa Nadzienie z kapustyNadzienie „Bernegat"Nadzienie z jabłekNadzienie z kasztanówNadzienie z orzechami Edytowane 29 Marca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Marca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Marca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Marca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Marca 2017 Darz Bór! Na potrzeby portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.