Maad Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Do zrobienia majonezu domowego w 15 sekund potrzebujemy: - blender typu żyrafa, ja użyłem Brauna multiquick 3- słoik DZK-500(ważne jest dopasowanie średnicy słoika do końcówki blendera, musi być dość ciasno)- 1 całe jajko - 230 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego dobrej jakości - opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek, ale ostrożnie, bo mocno zmienia smak majonezu- 15 g białego octu winnego lub soku z cytryny- 3-4 g soli- opcjonalnie 2 g cukru pudru- pół łyżeczki musztardy (gatunek i ilość dobrać w zależności jak ostry smak chcemy uzyskać) Wszystkie składniki, z wyjątkiem sypkich, a także końcówkę blendera i słoik, wkładamy na 1 godz. do lodówki.Składniki dodajemy w następującej kolejności:jajko (nie uszkodzić żółtka), olej, ocet lub sok z cytryny, sól, cukier, musztarda Technika wykonania:- końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku, musi dotykać dna!- włączamy blender na max obroty na 4-6 sekund, w tym czasie nie wolno oderwać końcówki od dna!- gdy na dnie słoika składniki się wymieszają i osiągną gęstą konsystencję, zaczynamy powolutku podnosić końcówkę do góry w takim tempie, żeby świeżo zassany olej zdążył się wymieszać- w końcowej fazie mieszania trzeba parę razy dość szybko, kilka razy opuścić i podnieść końcówkę, ewentualnie przechylać ją na boki, dzięki czemu wyrówna się gęstość majonezu w całej objętości- pozostało ostrożnie wyjąć końcówkę blendera ze słoika - to jedyna rzecz którą musimy umyć po zakończeniu produkcji Łatwo, szybko, czysto i smacznie oryginalny pomysł pochodzi ze strony http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Od lat robię to samo w malakserze: 1/2 litra oleju jadalnego np. "Kujawski"2 całe jajka1 łyżka musztardy1-2 łyżki octu1-2 łyżeczki cukru pudru1/2 łyżeczki soli lub jarzynki1/2 łyżeczki pieprzu białego wg. uznania Można dodawać wszystko co się lubi do smaku, np curry, jarzynkę, maggi, paprykę w proszku itp.Wrzucamy wszystko razem do melaksera, całe jajka wraz z białkiem i pozostałą resztęUruchomiamy i miksujemy chwilę składniki.Następnie wlewamy całą oliwę wąska strużką bez przerwy.Miksujemy chwilę aż majonez zgętsnieje i gotowe. Udaje się zawsze, lecz jajka muszą być z lodówki,oraz świeży olej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Oj tam oj tam ..... samej roboty nie będzie więcej fajny patent bo się nie trzeba bawić ze stróżkami oleju i warzeniem , no i mycia mało ... potestuję Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Trwa troszkę dłużej niż 15 sek., ale nie dłużej niż 3 minuty.Myślę więc że tak, czy inaczej to niezbyt długo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udaje się zawsze, lecz jajka muszą być z lodówki,Bardzo ważne przy produkcji majonezu jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. To samo dotyczy sosów zagęszczanych olejem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2012 No trzy minutki to się zgodzę bo widziałem to w TV.Fajny temat bo "zaniedługo" wielkanocne święta i napewno szybciej taki majonez ukręcić niż gotowy z marketu kupić. No i tym sposobem Kolego, pozbawiłeś Markety o dochody ze sprzedaży majonezu. :grin: :clap: pozdr :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Kasa kasą , fajnie jak więcej zostaje w naszych kieszeniach, ale szczerze mówiąc bardziej mnie cieszy, że choć parę osób przestanie szkodzić sobie na zdrowiu jedząc majonezy produkowane przemysłowo. Przecież z majonezami jest tak samo jak wędlinami. Producenci dają kiepskie surowce, najgorszy zjełczały olej, sztuczne jajka, całą masę barwników, poprawiaczy smaku, różnych E cośtam. Jednym słowem syf i śmietnik. [ Dodano: Czw 05 Sty, 2012 15:49 ]ale nie dłużej niż 3 minuty.3 minuty? to chyba wliczając umycie i schowanie blendera :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Maad.3 minuty max. trwa cała operacja robienie tego majonezu.Mycie to zawsze osobny akapit, a ten 15 sekundowy też wymaga wstępnego przygotowania, a następnie mycia sprzętu.Chyba że blender wywalasz na śmietnik każdorazowo. Tu można obejrzeć jak się to mniej więcej robi : Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Maad, dziękuję za bardzo dobry przepis! Szybko i prosto. Na dodatek tańszy niż sklepowy a wiem z czego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Stycznia 2012 EEEEEEEEEE! Przecie tłuste i bez ziarenek! A czemu nie można więcej ? Zresztą za późno Najadłem się nim słusznie Już mi trochę ta moja głowizna bokiem wychodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Marca 2013 Idą Święta majonez się przyda więc podnoszę przepis Maad, przepis rewelacyjny - zrobiłem dziś jako test przed świętami - jajka w majonezie i takie tam majonezo-lubne potrawy Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Marca 2013 Artur Dor, pics or it didn't happen :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Marca 2013 I ja potwierdzam: szybko, miło i przyjemnie :smile:. I zdecydowanie zdrowiej niż ze ta chemia ze sklepu :thumbsup:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Marca 2013 jajko (nie uszkodzić żółtka), a jak się uszkodzi to majonez nie wyjdzie ? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Października 2013 wczoraj mojej LP zachciało się pasty jajecznej na kolację/śniadanie, majonezu oczywiście nie miałem, a przecież do sklepu leciał nie będę komp odpalony, wchodzę na stronkę WB i jest składniki też są, szybka akcja malakserem i po 3 minutach mam cały słoik majonezu, pysznego, domowego :D pytanie ile czasu moge przechowywać taki domowy majonezik w lodówce w zamkniętym słoiku ?? bo wychodzi go sporo,a w końcu to surowe jajo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Października 2013 domowy majonez :wszystko zalezy jak czesto bedziesz otwieral i czy bedzie stal na stole dluzszy czas ,tydzien to napewno a pozniej to jak ze wszystkim nos ,smak najlepszym doradzca czy jeszcze zdatne do jedzenia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Października 2013 zalezy jak czesto bedziesz otwieral i czy bedzie stal na stole dluzszy czas no własnie nie będę otwierał bo u mnie nie idzie majonez a z proporcji powyżej wychodzi spory słoik, ja obstawiałem że ze 2-3 dni ze względu na jajo dzięi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Października 2013 sadze ze tydzien napewo wytrzyma moj przynajmniej zawsze tak wytrzymuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Października 2013 z proporcji powyżej wychodzi spory słoik, Możesz sobie zrobić tak , jak ja... z samego żółtka '' jajko oczywiscie sparzone wrzątkiem... Pozdro ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Października 2013 W lodówce postoi tyle co otwarty kupny majonez oprócz jajka są tez "konserwanty" dużo oleju, sól, ocet więc bez obaw szybciej sie skończy niż zepsuje Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Witam,Dzięki Maad za podsunięcie pomysłu na super szybki i łatwy sposób robienia majonezu. Jestem ciekaw jak będzie smakował bo całkowicie użyłem oliwy z oliwek, na świeżo nie był taki zły :-), zobaczymy jak postoi w lodówce. Pozdrawiam,Wiesiekm Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Lutego 2016 Ja swój majonez robie błyskawicznie w słoiczku,w którym go później przechowuję.Do słoika wrzucam 2 całe jajka ,1łyzeczkę musztardy,1/3 łyzeczki soli, odrobinę pieprzu, 2 łyzki soku z cytryny [opcjonalnie 1 małą łyzeczkę cukru] i 250 ml oleju [słonecznikowy lub rzepakowy] Wkładam blender do samego spodu słoiczka i po 10 sek podnoszę delikatnie do góry -tak "góra-dół" ze trzy razy i gotowe.Pod koniec można dodać parę kropel wrzątku [będzie bardziej puszysty] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Nigdy nie robilem majonezu, mimo ze to bardzo proste..Znajomi mowia: "Wez Kielecki a inni, wez ten z Winiar".. Na forum mamy kilka tematow o majonezie, ale mnie interesuje Wasz sprawdzony przepis na domowy majonez..☺☺☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Dzieki.. ???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Grzesiu, mój sprawdzony :- 1 jajko należy wyparzyć- 1 szkl oleju- 1/3 łyżeczka soli- łyżka soku z cytryny- 1 łyżeczka musztardy- 3 łyżki mleka- pieprzWszystkie składniki umieszczamy w pojemniku od blendera.Końcówka blendera powinna być zanurza 0,5 cm od dna naczynia.Włączamy powoli unosimy do góry... do momentu kiedy uzyskamy jednolitą masę majonezową.Czas przygotowania zaledwie kilka min...Na koniec można jeszcze doprawić /w/g swojego smaku.Polecam , szybki w wykonaniu i bardzo smaczny. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.