Gregtom Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Dziekuje Halusiu..Bo kupilem maly sloiczek kieleckiego i rewelacji jakos nie bylo a w TV caly czas trombia jak smaczny jest ten majo...???????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Ja wolę "Winiary" Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Kielecki Grzesiu jest specyficzny nie kazdemu pasuje jest ostry ale mało kwaskowy w porównaniu z dekoracyjnym Winiary np.Ten Halinki będzie bardzo delikatny ... u mnie do tych proporcji daję 1/2 łyżeczki soli, dwie łyżeczki soku z cytryny lub octu 10% i łyżeczkę cukru pudru ... zapomniałemo odrobinie pieprzu ... też wolę coś ala Winiary Gęstość regulujesz ciepłą wodą a mleka nigdy nie dawałem muszę spróbować Tapniete z Tapatalk Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Mówcie co chcecie ,ale mnie smakuje tylko kielecki....o wiele bardziej niż mój... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 - 1 jajko należy wyparzyć - 1 szkl oleju - 1/3 łyżeczka soli - łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 3 łyżki mleka - pieprz czy wszystko schłodzone ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Pewnie w tem.pokojowej. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Powiem tak kiedyś na to aby wszystko miało taką samą temperaturę zwracałem uwagę ... teraz uważam że nie ma to najmniejszego znaczenia Ważną rzeczą jest dobranie słoika aby pasował do niego blender Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 JA robie majonez lagodny, tylko na samych zoltkach. Doprawiam sola, octen i cukrem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Czy do majonezu Halusi dajemy całe jajko,czy tylko żółtko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Całe Nestorze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Dziękuję Sverige i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 A jakiego rodzaju pieprzu uzywacie Kochani.?Albo Jaki pieprz proponujecie.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Grzesiu albo biały albo czarny,byle zmielony Pozdrowionka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Andrzej, juz bym stawial na ziolowy albo kolorowy bo aromatyczniejszy..☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Gregtom, wszystko zależy od twego smaku i preferencji. Osobiście lubię np. czasami, wersję z dodatkiem "vegety" własnej produkcji, w której to zawsze jest spory dodatek lubczyku, bo taka lubię najbardziej. Ten domowy majonez to fantastyczny "wynalazek" właśnie dla tego że dowolność smaków i posmaków jest praktycznie nieograniczona, oraz że tak jak pisze Roger, ważna jest tylko korelacja rozmiarów blendera ze słoikiem . Majonez przygotowywany w malakserze potrafi czasami nie "wypalić", wykonywany blenderem nigdy . Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) czy wszystko schłodzone ? Temperatura pokojowa Waldku . . Czy do majonezu Halusi dajemy całe jajko,czy tylko żółtko? Oczywiście że całe jajko. Ważną rzeczą jest dobranie słoika aby pasował do niego blender Robercie w zestawie blendera w wyposażeniu jest dopasowany pojemniki do do końcówki blendującej. Ten Halinki będzie bardzo delikatny Zawsze można dosmaczyć na samym końcu. Co do gęstości proponuję jednak mleko . Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Z mlekim nie próbowałem ale spróbuję Halinko Ja leniwy jestem i mam taki pasowny słoiczek typu dz taki bez rantu specjalnie kupiłem jakiś paskudny gulasz angielski (piesa była zachwycona ) bo słoik mi pasował na tą porcję i do blendera Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ja leniwy jestem i mam taki pasowny słoiczek Oj Robcio.. toć i słoiczek może być Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Podziele sie moim niepowodzeniem w wyrobie domowego majonezu, w nadzieji otrzymania podpowiedzi i wskazowek.Z Waszych relacji wynika, iz jego produkcja jest banalnie prostaa mnie niestety majonez zawsze sie zwarza.Przyczyn tego dopatrywalem sie w temperaturach polproduktow, jakosci i rodzajow olejow, poczatkowej ilosci wyrabianej masy, obslugi samego miksera.Nim zaczne wlaczac do kregu podejrzen fazy ksiezycalub niekorzystne uklady planet, zamieszczam fotografie blendera, ktorym wspomagam sie przy majonezowych kleskach gdyz to w nim, lub w posiadanym, jedynym przylaczu dopatruje sie przyczyn.. (blendowanie odbywa sie w oryginalnym pojemniku) Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez robimhuk Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Hmmm powiem Ci że jeszcze nigdy nie miałem przypadku żeby cokolwiek nie wyszło poza smakiem jak czasem z czymś przesadziłem ... Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt duża średnica oryginalnego naczynia Najprościej słoik dobrany możliwie najlepiej do srednicy blendera (Twój jak każdy inny )do słoika daje :- całe jajko- pół łyżeczki soli- łyżeczkę cukru pudru- łyżeczkę czubatą musztardy- pieprzu małą szczyptę- dwie łyżeczki octu 10%- 2-4 łyżeczki ciepłej wody (w zależności od tego jak ma być gęsty) - Halinka daje mleko ja nie próbowałem ale spróbuje - szklanka oleju Walę to w słoik dokładnie w takiej kolejności , blender do dna i włączasz, trzymasz chwilkę na dnie aż masa zacznie emulgować i wolno podnosisz końcówkę do góry, na koniec parę ruchów dół góra i gotowe , można dokładnie przemieszać łyżeczką i ewentualnie dosmaczyć Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Walę to w słoik dokładnie w takiej kolejności , blender do dna i włączasz, trzymasz chwilkę na dnie aż masa zacznie emulgować i wolno podnosisz końcówkę do góry, na koniec parę ruchów dół góra i gotowe , można dokładnie przemieszać łyżeczką i ewentualnie dosmaczyć musi się udać - gdyz to w nim, lub w posiadanym, jedynym przylaczu dopatruje sie przyczyn.. (blendowanie odbywa sie w oryginalnym pojemniku) może różne temperatury składników - w oryginalnych wychodzi perfekto - daj wszystko po kolei jak to robi Roger lub Halusia - musi wyjść Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja robię z tego przepisu2 jajka1/2 łyzeczki soli+ pieprz1 łyzeczka musztardy3 Łyżki soku z cytryny250 ml oleju słonecznikowego1-2 łyzki goracej wody na koniecDobrze jest robić w takim słoiku w którym miesci się twój blender.Musi wyjść Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Podam rewelacyjny majonez wegański -praktykowany próbowany osobiście; przepis ze strony:http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-majonez-doskonaly/dodajemy łyżeczke więcej musztardy wklejam cały przepis Wegański majonez doskonałyCzas przygotowania: 10 minut 10MSkładniki na dwa słoiki:½ szklanki aquafaby / 125 ml, czyli trochę mniej niż z reguły jest w jednej puszce ciecierzycy1 łyżka płatków drożdżowych, do kupienia tutaj2 łyżeczki octu lub soku z cytryny¾ łyżeczki musztardy½ łyżeczki czarnej soli lub zwykłej soli¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera jak na zdjęciu i miksować przez 2 – 3 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią. Następnie wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem. Gotowy majonez przełożyć do słoika, postarać się nie jeść go do każdego posiłku. Przechowywać w lodówce do 10 dni.Porady:Do przygotowania wegańskiego majonezu najlepiej sprawdzi się wysokie naczynie i ręczny blender, ewentualnie blender kielichowy. W przypadku tego drugiego dobrze jest ubijać aquafabę dwa razy dłużej.Wysokie naczynie blendera widoczne na zdjęciu jest równie ważne. Jeśli majonez będziecie przygotowywać nie w wysokim naczyniu ze zdjęcia, a w misce, musicie wydłużyć miksowanie aqyafaby trzykrotnie, a olej lać powoli.Czarna sól dodaje jajecznego posmaku. W tym przepisie nie jest niezbędna, ponieważ majonez ma bardzo pełny i okrągły smak. Jeśli jednak akurat macie ją pod ręką, skorzystajcie z niej.Płatki drożdżowe ewentualnie można zastąpić ½ łyżeczki pasty miso. Dodają serowego, wyrazistego smaku umami, do kupienia na przykład tutaj.Majonez po wstawieniu do lodówki znacząco gęstnieje.Do majonezu użyjcie delikatnego oleju bez wyraźnego smaku – rzepakowego, ryżowego lub z pestek winogron.Śmiało eksperymentujcie i róbcie smakowe majonezy – na przykład z pieczonym czosnkiem, rozmarynem lub suszonymi pomidorami. polecam Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Walę to w słoik dokładnie w takiej kolejności , blender do dna i włączasz, trzymasz chwilkę na dnie aż masa zacznie emulgować i wolno podnosisz końcówkę do góry, na koniec parę ruchów dół góra i gotowe , można dokładnie przemieszać łyżeczką i ewentualnie dosmaczyćmusi się udać - gdyz to w nim, lub w posiadanym, jedynym przylaczu dopatruje sie przyczyn.. (blendowanie odbywa sie w oryginalnym pojemniku)może różne temperatury składników - w oryginalnych wychodzi perfekto - daj wszystko po kolei jak to robi Roger lub Halusia - musi wyjść Probowalem zrobic majonez wg. przepisu @beatag, gdyz cyt," musi wyjsc", z zachowaniem wszelkich, zalecanych powyzej procedur.I kolejna majononezowatoporazka. Olej sie nie emulguje, choc staje sie bialy, z czasem rozwarstwia i po krotkiej chwili warzy. Winny jest wiec uklad planet, lub przynajmniej ksiezycowa kwadra. Dziekuje Wam za porady. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 No kurcze -nie wierzę...ja osobiście nie przepadam za tym robionym majonezem ,bo jak gdzieś wyzej pisałam najbardziej mi pasuje kielecki -czasami łącze go z winiary ,ale wracajac do majonezu -słoiczek musi być dopasowany do rozmiarów blendera -ostatnio robiłam w takim co robie konserwy mielonki [taki sam na całej wysokosci] Ubijam zaczynając od dna i powoli do góry.Olej wlewam powoli cienkim strumieniem No nie ma bata -musi wyjść !! Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.