Skocz do zawartości

Moja pierwsza wędzarka z grillem


luce11

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Palenisko na metr , drzwiczki duże- wygodne :clap: nieco za wysokie w stosunku do paleniska. (dymek będzie miał tendencje do uciekania przez drzwiczki a nie przez komorę - no nie cały oczywiście ;) - dałeś po prostu wysokie drzwi i niskie nadproże - jak będzie przeszkadzać zawsze możesz nadproże opuścić o 10cm jakąś blachą od środka (na pewno dorobisz blachę - zobaczysz :);) )  Podaj jeszcze wymiary rury w stropie (czyżby 16x16?)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rura w stropie 20x20, co do drzwiczek to robione na szybko w tzw "wolnej chwili" w pracy i powiem szczerze że najpierw je zrobiłem a później dopiero znałem wymiary- blacha już jest przygotowana jakby dymek spierniczał górą. Szyber z regulacją. Od strony paleniska wspawany do rury deflektor z blachy 12mm drugi będzie od strony komory tylko nie wiedziałem ile będę ją musiał przyciąć po zalaniu deki.

Edytowane przez luce11
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20x20 to :thumbsup::clap: . Teraz jeszcze "dobrze" wykonana komora i ''bedzie Pan zadowolony" :) .  Deflektor w palenisku pod spodem nie jest konieczny , co do górnego (w komorze) to daj na początek 20cm większy niż średnica  otworu (zawsze można przyciąć) i postaw go na szpilkach 15cm nad stropem - szpilek nie obcinaj (daj dłuższe) będziesz mógł regulować jak będzie trzeba.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myślałem jeszcze nad czymś takim żeby nad górnym deflektorem zrobić prowadnicę na wsuwaną blachę nierdzewną z rantem (na kapiący tłuszcz) blacha musiałaby być węższa z każdej strony o (tak myślę) 5cm aby dym spokojnie mógł przedostać się do górnej części komory. Ktoś ma takie rozwiązanie i podpowie jak to działa w praktyce?


[Dodano: 04 cze 2017 - 09:54]

Może na tle jednak dużej komory te 20cm robią takie małe wrażenie. Ale płyciszcze jak do schronu atomowego :) fajne, wygodne drzwi, tylko dym chyba może uznać, że prościej będzie wyjść przez drzwiczki przy tej wysokości ;).

 

najpierw spróbuję uszczelnić sznurem ognioodpornym tak jak jest w piecach C.O a jak to nie wypali to wstawię szeroki płaskownik pod nadprożem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co chcesz sznurem uszczelniać :facepalm: . Chłopie będziesz się musiał tak nauczyć palić ,żeby drzwiczki  były stale otwarte. (no uchylone) Jak je zamkniesz w czasie wędzenia to kaplica z wędzonek. (spalanie beztlenowe).  Z blachą nie kombinuj , szkoda Twojej roboty - przerost formy nad treścią - w sumie to byś dołożył jeszcze jeden wielki deflektor - jak wtedy nastąpi rozkład temperatury ? - no właśnie nie wiadomo. Nie wywarzaj otwartych drzwi - stosuj sprawdzone rozwiązania . Deflektor z podwójnej blachy bez kombinacji. Poza tym tłuszcz praktycznie kapnie przy dopiekaniu wędzonek (temp 85-100) - nie pieczesz jak w piekarniku 200 i więcej. W czasie "normalnego" wędzenia nie leje się jak olej z "pierwszego tłoczenia" :laugh:;). Praktycznie kapnie Ci woda z osuszanych szynek

Co do drzwiczek to zobaczysz po wędzeniu -  Dasz 6 -10cm nadproże z blachy i będzie git

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Deflektor z podwójnej blachy bez kombinacji.
 

Radzę słuchać doświadczonych :) Sam mam właśnie tak :) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11739-projekt-w%C4%99dzarni-z-grillem-qba-69/page-3?do=findComment&comment=441598

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

efekty z dnia dzisiejszego- sklejką proszę się nie sugerować, nie będzie jej, docelowo wnętrze wyłożone będzie blachą stalową 1.2 czarną, ocieplenie 4cm watą niepalną rockwool, a na zewnątrz deska podłogówka na pióro-wpust. Drzwiczki (widoczne na zdjęciu) pójdą do piaskowania, wewnątrz wata i obicie deską. 

Kantówki z prawej strony wędzarni planuję ładnie wmurować w klinkier tak aby były widoczne z zewnątrz. Powstanie zamykany grill z ujściem dymu do komory wędzarni ( przelot zamykany na czas wędzenia a otwierany podczas grilla) i kilka półeczek na przybory. Dach celowo nie wystaje z przodu całej konstrukcji ponieważ będzie dostawiona altana w niedalekiej przyszłości. Komin standardowy, z profila stalowego, z szybrem, będzie ocieplony i wykończony drewnem.

post-86606-0-74381000-1496689886_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

palenisko jest szerokości i długości takiej samej jak komora, ponieważ jest dodatkowo wyłożone w środku białą cegłą silikatową, poza tym tak wygląda estetyczniej a ja nie mam zamiaru robić konkurencji Heńkowi Kani tylko przydymić od czasu do czasu i tylko dla siebie i żony :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

ponieważ jest dodatkowo wyłożone w środku białą cegłą silikatową,

Zamiast szamotu dałeś cegłę silikatową wewnątrz paleniska. A po co? Żeby zmniejszyć to co powinno być duże, czy z jakiegoś innego powodu? Kombinujesz i po prostu przekombinowałeś. A co do wielkości komory , to jakbyś doczytał ,to byś wiedział, że czym większa tym lepsza (nie chodzi o wędzenie 3 świń na raz, ale w dużej komorze "łatwiej" się wędzi , bo jest stabilniejsza temperaturowo  i lepsza do osuszania, Poza tym jak zaczniesz robić smaczne wyroby, to chętnych na nie przybywa momentalnie)

 

 

Komin standardowy, z profila stalowego

Czytałeś o wadach takiego rozwiązania? Dlaczego nie otwory dymowe? Start miałeś fajny, ale przed metą "zwalniasz" :(

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

binio- po twojej komorze widzę że też pod koniec zwolniłeś bo nie masz otworów dymowych a zwykły komin :) nie mam otworów dymowych bo do wędzarni doklejona będzie altana, jak zawieje wiatr to cały dym z wędzarni lub grilla będzie wdychać moja rodzina, wiem jakie są wady zwykłego komina i liczę się z nimi (liczę że solidne ocieplenie komina zminimalizuje skraplanie się wody na jego ściankach).

 

Staram się trzymać projektu maxella, silikatka jest dobrym zamiennikiem betonu ognioodpornego, a ja mam jej pod dostatkiem, wymiary mojego paleniska są nawet większe niż tego z projektu, komora może faktycznie mogłaby byś szersza, ale najpierw były drzwi a później wędzarnia nie zamierzam teraz zmieniać jej wymiarów.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

binio- po twojej komorze widzę że też pod koniec zwolniłeś bo nie masz otworów dymowych a zwykły komin :) nie mam otworów dymowych bo do wędzarni doklejona będzie altana, jak zawieje wiatr to cały dym z wędzarni lub grilla będzie wdychać moja rodzina, wiem jakie są wady zwykłego komina i liczę się z nimi (liczę że solidne ocieplenie komina zminimalizuje skraplanie się wody na jego ściankach).

 

Staram się trzymać projektu maxella, silikatka jest dobrym zamiennikiem betonu ognioodpornego, a ja mam jej pod dostatkiem, wymiary mojego paleniska są nawet większe niż tego z projektu, komora może faktycznie mogłaby byś szersza, ale najpierw były drzwi a później wędzarnia nie zamierzam teraz zmieniać jej wymiarów.

 

post-86606-0-88750600-1496776118_thumb.jpg

post-86606-0-67189500-1496776124_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

binio- po twojej komorze widzę że też pod koniec zwolniłeś bo nie masz otworów dymowych a zwykły komin

luce11, ale ja mam jeszcze dach uchylany :)  i korzystam z tego patentu  :devil: . A ty ? Uchylenie dachu i zrobienie szczeliny , to tak jakbyś miał otwory na bocznej ściance  :thumbsup: . Poza tym komin mam krótki, ciepły i duży (w sensie proporcji powierzchni komory w stosunku do pow.komina :devil: )

 

 

silikatka jest dobrym zamiennikiem betonu ognioodpornego

Skoro chcesz tam palić jak w hutniczym to dobrze , że dałeś materiał ognioodporny :facepalm:

 

nie zamierzam teraz zmieniać jej wymiarów.

Twój cyrk , Twoje małpy :) (Ja następną komorę - a na pewno ją zrobię większą) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dawno mnie tu nie było... wędzarnia jest już na ukończeniu- dzisiaj przepaliłem ją pierwszy raz na sucho ponieważ mięsko już się pekluje :) trochę obawiam się pierwszego wędzenia, ale myślę, że jakoś to będzie. Temperaturę bez problemów da się opanować- pobawiłem się trochę temperaturą w zakresie 40-70st. Zapomniałem przed próbnym dymieniem nasmarować wnętrza olejem. Komin został tak jak zamierzałem jednak ociepliłem do wełną mineralną a na to poszła deska. Przy okazji wrzucę więcej zdjęć a na razie tylko jedno bo zaczęło padać, pozdro

 

post-86606-0-85718500-1505408995_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.