Skocz do zawartości

Farsz na kełbase.


widan

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem na Święta kiełbaskę , i przemieliłem farsz troszeczkę inaczej niz robiłem do tej pory . Zawsze po pokrojeniu w kosteczkę mięsa peklowało się 3 dni w lodówce , raz na dzień przemieszałem wszystko , po 3 dniach do wilka + przyprawy i w jelita.

Tym razem ze względu na nawał prac świątecznych po pierwszym dniu peklowania zmieliłem mięso na drugi dzień i pozostawiłem zmielone zapeklowane nadal w lodówce do trzeciego dnia. W trzecim dniu peklowania rano dorzuciłem wszystkie przyprawy i odstawiłem do wieczora już przemieszane i gotowe do nabicia . Wieczorkiem po 10-12 godzinach po dodaniu przypraw w jelita. Sumując smak wyrobu gotowego dużo lepszy . Pytanie - czy ktoś też próbował tak robić,a może robiłem do tej pory żle ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Źle nie robiłeś ponieważ mięso mielone szybciej się pekluje ale trzeba uważać ponieważ bardziej rozdrobnione mięso przy peklowaniu jest bardziej narażone na zakażenie bakteriologiczne

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowanego mięsa się nie rusza bo można go zakazić. Przyprawy wg.technologii powinno się dodawać w czasie produkcji a nie wcześniej, ale jak widać są różne szkoły. Późniejsze osadzanie wyrównuje smak w całym wyrobię.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pekluję od razu z przyprawami i nic nie ruszam do czasu robienia kiełbasy

jak podprażam przyprawy na patelni - to też tak robię ;) i nie mieszam w tzw międzyczasie ;)

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To mnie wbiło z tym że się nie miesza mięska podczas peklowania, a myslałem że wszystko doczytałem na forum.
 

 Mowisz o miesie peklowanym na sucho, a mieso peklowane na wedzonki na mokro sie przeklada.  

Chyba pomyliles te dwa procesy  , a moze bardziej sie Tobie namieszalo  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.