Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój murowany kibelek 2016-2017

budowa i pierwsze wędzenie :)

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 krab65

krab65

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćpuławy

Napisano 19 kwi 2017 - 08:42

Załączony plik  1.1fundament.jpg   55,17 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  1.4palenisko3.jpg   120,28 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  1.5komora1.jpg   157,18 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  1.8komora4.jpg   114,78 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  2.2środek1.jpg   107,83 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  2.4zadaszenie.jpg   125,62 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  2.5zadaszenie1.jpg   128,18 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  2.8drzwi.jpg   122,65 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  3.1komora-got1.jpg   75,24 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  3.3term.jpg   102,97 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  wedzenie.jpg   112,49 KB   11 Ilość pobrań

i smacznego :)



#2 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 437 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 19 kwi 2017 - 08:45

Brawo! bardzo ładny wykon

#3 wróbel75

wróbel75

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 679 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 kwi 2017 - 09:29

krab65 :thumbsup: :clap:



#4 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 838 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 19 kwi 2017 - 12:18

Wędzarnia ładna, lecz na pierwszy rzut oka wypatrzyłem dwa błędy :D Nóżki deflektora zatopione w strop, co utrudni czyszczenie wewnątrz komory oraz nacięte drążki do wieszania wyrobów, co powoduje ich osłabienie (czyżbyś spodziewał się trzęsienia ziemi?) :D Szpilki deflektora zawsze można ciachnąć szlifierką, a drążki wymienić, więc ogólnie brawo za wykon  :clap: Czekamy na fotki gotowych wyrobów :) 



#5 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3958 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 19 kwi 2017 - 15:48

Z fotki wynika, że regulujesz temperaturę szybrem. Efekt jest taki, że wędzisz "spalinami" nie dymem ponieważ składniki dymu potrzebne do wędzenia są dopalone. Stąd kolor jest inny i bardziej bordowy i siny.  Szyber używaj tylko podczas wkładania lub wyciągania wędzonek, a temperaturę reguluj umiejętnym opalaniem. Wielkość otworu i szybra jest chyba 15 cm. Jeżeli tak, to zbyt mało i musisz dostarczać o wyższej temperaturze nagrzane gazy żeby pokryć straty i zapotrzebowanie wędzarni. Przede wszystkim  wędzimy dymem pozyskanym w przedziale 400 st  do  max 470 st.  

Otwory dymne pod zadaszeniem muszą być regulowane do ustawienia ciągu wędzarni. Czytać i pytać, pytać i czytać wtedy wszystko będzie bez poprawek. Potrenuj opalanie bez wędzonek i poznaj pracę wędzarni przy temperaturze w komorze 57 st. oczywiście bez udziału szybra. :)       



#6 krab65

krab65

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćpuławy

Napisano 19 kwi 2017 - 18:40

wielkość otworu 21cm. kolor - opalanie śliwką i ciut dębiną, szyber używany do zamykania przy sprawdzaniu i przekładaniu wędzonek, i oczywiście tydzień opalania wędzarni bez wsadu przed pierwszym wędzeniem. :) :rolleyes:



#7 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 838 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 19 kwi 2017 - 19:05

szyber używany do zamykania przy sprawdzaniu i przekładaniu wędzonek
U mnie za odcięcie dopływu dymu odpowiada kawałek deski położonej na otworze w stropie :) Bez kołowrotków, szybrów i innych udziwnień :) 

#8 gosman

gosman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 19 kwi 2017 - 19:07

Wędzarnia ładna, lecz na pierwszy rzut oka wypatrzyłem dwa błędy :D Nóżki deflektora zatopione w strop, co utrudni czyszczenie wewnątrz komory oraz nacięte drążki do wieszania wyrobów, co powoduje ich osłabienie (czyżbyś spodziewał się trzęsienia ziemi?) :D Szpilki deflektora zawsze można ciachnąć szlifierką, a drążki wymienić, więc ogólnie brawo za wykon  :clap: Czekamy na fotki gotowych wyrobów :)

Odnośnie szpilek od deflektora to ja błędu nie widze muszą być wmurowane bo na deflektorze jest rolka na linke która podnośi szyber

#9 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 838 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 19 kwi 2017 - 19:10

muszą być wmurowane bo na deflektorze jest rolka na linke która podnośi szyber
 

U mnie za odcięcie dopływu dymu odpowiada kawałek deski położonej na otworze w stropie Bez kołowrotków, szybrów i innych udziwnień  
Po co sobie życie utrudniać wymyślnymi konstrukcjami? :D 

#10 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3958 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 19 kwi 2017 - 20:31

wielkość otworu 21cm. kolor - opalanie śliwką i ciut dębiną, szyber używany do zamykania przy sprawdzaniu i przekładaniu wędzonek, i oczywiście tydzień opalania wędzarni bez wsadu przed pierwszym wędzeniem.
A otwory dymne  regulowane funkcjonują ?  

#11 krab65

krab65

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćpuławy

Napisano 23 kwi 2017 - 18:14

nie mogłem wcześniej odp. oczywiście funkcjonują. Zastanawiam się tylko czy nie dodać wyżej po 2 sztuki jeszcze?



#12 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1723 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 23 kwi 2017 - 18:41

Czytając niektóre wypowiedzi zastanawiam się jak nasi dziadkowie, wędząc w beczkach przykrytych zmoczonym workiem jutowym, paląc w kanale dożyli sędziwego wieku :tongue: :)  ..... nie dajcie się zwariować ciągle nowymi pomysłami niby które to polepszają wędzenie.



#13 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 838 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 23 kwi 2017 - 18:45

jak nasi dziadkowie, wędząc w beczkach przykrytych zmoczonym workiem jutowym, paląc w kanale dożyli sędziwego wieku
 Podobnie jak pracownicy zakładów płyt azbestowych ;) 

#14 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1723 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 23 kwi 2017 - 19:10

Kiepsko... i sam o tym wiesz, postaraj się o lepsze porównanie ;) :)



#15 Darek 71

Darek 71

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 kwi 2017 - 09:59

Wszystko fajnie,tylko powiedz mi jak zrobić otwór na drzwiczki do paleniska,dawałeś jakieś nadproże czy coś w tym stylu?



#16 krab65

krab65

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Miejscowośćpuławy

Napisano 25 kwi 2017 - 19:03

dwa kątowniki zaprawa +cegła :)Załączony plik  IMG_20161001_120010864.jpg   111,2 KB   10 Ilość pobrań



#17 Tasiemiec

Tasiemiec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 27 kwi 2017 - 14:15

Czytając niektóre wypowiedzi zastanawiam się jak nasi dziadkowie, wędząc w beczkach przykrytych zmoczonym workiem jutowym, paląc w kanale dożyli sędziwego wieku :tongue: :) ..... nie dajcie się zwariować ciągle nowymi pomysłami niby które to polepszają wędzenie.


A czy oni jedli tez to co my teraz bierzemy ze sklepów ? Mieli to szczęście ze nie jedli tej chemii.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#18 więcej_czadu

więcej_czadu

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano wczoraj, 15:40

nie mylmy pojęć, nasi dziadkowie dożyli 90 dla tego, że przetrwali wojnę, to byłą naturalna selekcja, najsilniejsze organizmy przetrwały biede i głod, w tej chwili każdy ma szanse sie rozmnożyć, nawet słaby organizm, ktory normalnie by sie nie rozmnożył (bez in vitro), tym samym mamy w puli genowej coraz słabsze organizmy, alergie, rak itp, reszte dopowiedzcie sobie sami, cywilizacja ludzka jest coraz mniej odporna...



#19 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 272 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano wczoraj, 18:04

nie mylmy pojęć, nasi dziadkowie dożyli 90 dla tego, że przetrwali wojnę, to byłą naturalna selekcja

Kolego, co Ty bajdurzysz! Wojna to naturalna selekcja? Zabijanie na froncie i nie tylko na froncie, najsilniejszych jednostek społeczeństwa, w najbardziej korzystnym wieku do rozwoju, nazywasz naturalną selekcją? Każde społeczeństwo, po każdej wojnie długo leczy swoje rany. Czy nasi dziadowie żyli długo? Obawiam się, że jesteś w błędzie. Teraz żyjemy dłużej. Zatrważające jest ile małych dzieci wtedy umierało! Wystarczy zajrzeć do ksiąg metrykalnych. Selekcja to wstrętne słowo – nie jesteśmy dzikusami....no, z niewielkimi wyjątkami.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3958 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano wczoraj, 18:26

Kolego, co Ty bajdurzysz! Wojna to naturalna selekcja?

 

 Coś się pomyliło z "Kargulami" tam świnki naturalnie od obucha ducha traciły. Och gdyby nie te zdrowotne wojny, było by nas na tym padole kilkanaście miliardów . A tak jest tyle, ale świnek.

( Na głupie odpowiedzi,  należy głupio odpowiadać - żeby zachować równowagę )  


Użytkownik Andyandy edytował ten post wczoraj, 18:27





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    alnus