Skocz do zawartości

PROSZĘ O POMOC! dodatki skórek do kiełbas drobiowych


Rekomendowane odpowiedzi

To jej w południe podałem na pocztę + str. 316 i 317, gdzie sa przepisy na parówki i pasztetową z dodatkiem skórek. Ma tą książkę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Głównym zadaniem skórek czy to wieprzowych, czy drobiowych, jest działanie jako masa wiążąca dla wyrobów, dostarczanie tłuszczu, poprawienie soczystości i smaku szczególnie kiełbas i to własnie drobnorozdrobnionych, pasztetów, bryłek (nuggets), konserw. Na zamieszczonym wyżej skanie, po prawej w tabelce, jest taka własnie masa. Ze skórek drobiowych robi się bardzo popularne flaczki drobiowe

Tutaj znajdziesz sposób domowej produkcji emulsji ze skórek wieprzowych, na której możesz się wzorować.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1362

Potem podam więcej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja osobiście mam inne zdanie na temat dodawaniu skórek do kiełbas.

Głównym czynnikiem dodawania emulsji jest tylko obniżanie kosztów danej wędliny.

Skóry mają zastosowanie w wędlinach podrobowych i konserwach.

Natomiast dodawanie skórek do kiełbas na pewno nie polepszają smaku kiełbasy a na pewno je tylko pogarszają.

Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest Twoje osobiste zdanie, ja mam także swoje, ale studentka musi sie trzymac zasad obowiązujących w przemysle i dlatego tak nalezy przedstawic ten temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już podałem strony, na których znajdziesz m.in. sposób obróbki skórek. Tak, jest on podobny, a cele, także są, chyba dwa posty wyżej.

Mam jeszcze róznego rodzaju materiały, ale dla Ciebie będą nieprzydatne, gdyż nijak się mają do technologii nowoczesnej produkcji i ich użycie w projekcie, może Ci raczej zaszkodzić.

Jestem pewien, że materiały z posiadanej przez Cibie ksiązki będą wystarczające, zwłaszcza, że wmożesz jeszcze dodać informacje dot. samych skórek, w dziale o budowie lementów drobiowych. Znajdziesz tam informację np. o tym iż skóra drobiu nie posiada gruczołów potowych - to Cie naprowadzi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.