Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Galaretka z nóżek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marko

Marko

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 264 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 kwi 2008 - 16:10

Witam,
Zrobiłem galaretkę z nóżek wg przepisu Maxella ze strony głównej (dwie nóżki i golonka powyżej 1 kg). Dołączona grafika Bardzo dobry przepis i pewnie nic w tym nadzwyczajnego ale wprowadziłem małą modyfikację a mianowicie do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek. Wyszło naprawdę pycha. Wszystkim gorąco polecam.
Pozdrawiam

#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4656 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 kwi 2008 - 17:16

do gotowania dodałem wywaru z parzenia wędzonek.

Dobrze kombinujesz Marko.
Wywar z wędzonek (naszych domowych) to cenna rzecz. Można go przechować w butelkach po wodzie w zamrażarce i dodawać do różnych wyrobów. Polecam pasztety z mięs gotowanych (parzonych) na wodzie z wędzonek. Nabierają charakteru. Wyobrażam sobie, że Twoja galaretka jest przepyszna; z tą nutką wędzonego...

#3 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 14 kwi 2008 - 17:27

Można go przechować w butelkach po wodzie


Świetny pomysł!
Do tej pory jedynie przygotowywałem solankę do oscypków na bazie wody po parzeniu wędzonek.

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7953 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 kwi 2008 - 20:55

Witam

Jednak człowiek cały czas się uczy . Ja wodę po parzeniu szynek wykorzystywałem tylko do robienia czerwonego barszczu .

Dziękuję i pozdrawiam

#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4656 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 kwi 2008 - 21:05

Możnaby ułożyć dość długą listę potraw i wyrobów do których można wykorzystać wodę z parzenia wędzonek.
I tak:
- kapusta, kapuśniak, bigos
- barszcz czerwony, żurek, krupnik, pomidorowa
- kaszanka
- nóżki w galarecie
- pasztety
- solanka do oscypków

Zapraszam do uzupełniania tej listy.

#6 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7953 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 kwi 2008 - 22:36

Witam

EAnna Dzięki :smile:

#7 Marko

Marko

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 264 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 15 kwi 2008 - 11:34

Witam,
Ja właśnie przelałem ten wywar z wędzonek do butelki po wodzie mineralnej i trzymam w lodówce. W niedzielę dodałem go do zupy jarzynowej i miałem pyszną zupę na wędzonce :lol:
Pozdrawiam

#8 Aniaandy'ego

Aniaandy'ego

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 219 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 15 kwi 2008 - 16:43

Można jeszcze do:
-grochówki,
-zalewajki,
-polewki,
-barszczu białego.

#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4656 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 kwi 2008 - 21:26

Można jeszcze do:
-grochówki,
-zalewajki,
-polewki,
-barszczu białego.

Aniu,
zapomniałam o sztandarowej grochówce!!!
Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?
Co to jest "zalewajka" i "polewka"? Nazwy, jakby znane, ale nie mogę pokojarzyć treści.
Dzięki za uzupełnienie listy. Myślę, że ani kropla rosołku z naszych wędzonek się nie zmarnuje. Oczywiscie powinna to byc woda z parzenia NIE OSMOLONYCH wedzonek.

#10 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 15 kwi 2008 - 22:29

Barszcz biały? Czy to nie to samo co żurek?

Oczywiście że nie barszcz biały jest tylko zabielany, a prawdziwy żurek jest robiony na zakwasie.
EAnno oczywiście masz racje że rosół z parzenia, powinien pochodzić z obróbki termicznej wędzonek nie okopconych. Gdyż dodatek rosołu o brązowej barwie nie jest wskazane.
Pozdrawiam!

#11 Aniaandy'ego

Aniaandy'ego

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 219 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 16 kwi 2008 - 17:47

EAnno, polewka jest tu:

http://wedlinydomowe...ghlight=polewka

a, zalewajka, to taka "cienka" zupka z ziemniakami zakwaszana żurkiem.
Pozdrawiam.

#12 Marko

Marko

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 264 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 maj 2008 - 13:40

Witam,
Właśnie wykonałem kolejny eksperyment z zastosowaniem wywaru z parzenia wędzonek. Zrobiłem boczek prasowany z szynkowara. Boczek był peklowany na sucho ale dodałem około 100 ml wywaru z wędzonek, który w trakcie peklowania i masowania prawie całkowicie został wchłonięty w mięso. W rezultacie boczek ma wyraźny posmak wędzonki. Polecam. Napewno wywar można dodawać do mielonek.
PS Nie wiem czy tego postu nie powinienem zamieścić w "Wyrobach z szynkowara" ale tu pisaliśmy o wykorzystaniu wywaru z wędzonek.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 973 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 08 maj 2008 - 06:30

Witam
Ja wywar z parzenia wędzonek użyłem do parzenia mięsa na salceson, mięso nie było peklowane ale zaróżowiło się w wywarze. Wywar dodałem do mięsa pokrojonego i wyszedł wspaniały salcesonik.
Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych