Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Badanie mięsa.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 06 lip 2008 - 20:05

Ostatnio na forum było sporo o badaniu po ubojowym mięsa. Sam tego , przy uboju gospodarczym nigdy nie robiłem. Swoimi postami trochę mnie wystraszyliście. Mam więc pytanie. Czy można takie badanie przeprowadzić samemu i co jest do niego (badania) potrzebne? Dysponuję mikroskopem o max. powiększeniu 200, preparaty potrafię wykonać. Czy badanie to tylko szukanie włośnia w mięśniach przepony?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. :grin:
Pzdr.

#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3191 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 lip 2008 - 21:00

Czy badanie to tylko szukanie włośnia w mięśniach przepony?

Jeśli badamy w kierunki włośni to, tak.
Badanie weterynaryjne sprowadza się do obejrzenia całości tuszy, gruczołów, narządów wewnętrznych i wcześniej wspomnianego.
Więcej interesujących informacji znajdziesz na skanie.
Dołączona grafika

#3 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 07 lip 2008 - 14:01

Dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli mamy trochę wiedzy i dysponujemy mikroskopem możemy takie badanie wykonać samemu.
Pzdr.

#4 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 07 lip 2008 - 14:26

Wnuczek,pierwej muszisz zrobić kurs oglądacza mięsa.
Taż Ty chyba nie Centuś?Daleko masz do lecznicy vet.?

pozdrawiam

ps.przy odpowiedniej wiedzy dobrze zrobiony preparat w każdym mikroskopie pozwoli na wykrycie włośni.

#5 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5042 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 07 lip 2008 - 14:45

Zaświadczenie o badaniu mięsa ile kosztuje badanie nie wiem ale na pewno 10-20zł. temat badania poruszany był w innym temacie .To co napiszę może wywołać zdziwienie mój znajomy mówi że w 90% ubojów gospodarczych dla siebie nie są prowadzone badania na obecność włośni .Przykre to . Pozdrawiam Dołączona grafika

#6 majchal

majchal

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 331 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 08 lip 2008 - 10:08

To co napiszę może wywołać zdziwienie mój znajomy mówi że w 90% ubojów gospodarczych dla siebie nie są prowadzone badania na obecność włośni .Przykre to .


Włośnica/włosień u zwierząt gospodarskich zdarza się bardzo rzadko i dlatego ludzie nie badają, jednak jak się już wydarzy to skutki są straszne. Naprawdę apeluję - warto wydać te parę złotych i mieć pewność, niż częstować pięknie uwędzoną kiełbasą własnej roboty nasze dzieci i rodzinę i ryzykować włosień.
U zwierząt leśnych typu dzik, są to przypadki dość częste i nie wykonanie badań tego rodzaju mięsa to już czysta głupota, której nie da się wytłumaczyć niczym

#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7867 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 08 lip 2008 - 12:23

Witam

Właśnie dawno temu jak była świnka w każdej prawie zagrodzie słyszało się takie powiedzenie .

Ja mięsa nie daję do badania bo my czysto chowamy świnie - czym to można wytłumaczyć ???

Pozdrawiam

#8 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 19 lip 2008 - 22:00

To jako humoreska.
Na Warmii praktykowany jest sposób badania mięsa tzw.na kota.
Kawałek mięsa rzucany jest kotu i jeśli zje to dobre a jak zostawi to z włośnicą.
Kolega myśliwy skrupulatnie bada mięso z pozyskanego dzika i bardzo się zdziwił,że kot nie zjadł kawałka podanego mu mięsa,po badaniu w lecznicy okazało się,że mięso jest porażone włośnicą.
Nikogo nie namawiam na ten sposób badania ale być może instynkty zwierzęce są jak zawodowi oglądacze mięsa.

Pozdrawiam serdecznie

#9 fentel

fentel

    Weteran

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 19 lip 2008 - 22:18

jest sposób badania mięsa tzw.na kota.

...qrde ...a teściowa przeżyła :devil:

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7867 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 lis 2008 - 10:31

Witam

Jeżeli to prawda to to jest polski obraz .


http://wiadomosci.on...97,11,item.html

Pozdrawiam

#11 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 880 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 14 lis 2008 - 10:57

Ja zawsze badam mięso.Nawet jeśli to moje "czysto chowane świnki"
Kosztuje u nas 15 zł. Teraz bada się metodą wytrawiania.
Uważam,że to bardzo ważne badanie.

#12 kempes

kempes

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1733 postów
  • MiejscowośćKonstantynów Łódzki

Napisano 14 lis 2008 - 11:29

Ja zawsze badam mięso.Nawet jeśli to moje "czysto chowane świnki"
Kosztuje u nas 15 zł. Teraz bada się metodą wytrawiania.
Uważam,że to bardzo ważne badanie.

Elu możesz przybliżyć to wytrawianie :question:
Zainteresuje to może też innych forumowiczów, a wiadomości będą z pewnego źródła :wink:
Przypomina mi się opowieść (fakt autentyczny) jak lekarz wykonujący badania mięsa (komuna) przychodził systematycznie do masarni z wiadrem próbek i w takich samych kg chciał b. dobrej kiełbasy.

#13 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 880 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 14 lis 2008 - 11:53

Napiszę wieczorem, jak mój "doktorek" wróci z pracy.Wszystko mi dokładnie opowie.

#14 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 967 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 14 lis 2008 - 12:14

Witam
Ja kupuję tylko w ubojni po co mi później kłopoty.
Pozdrawiam

#15 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1531 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 14 lis 2008 - 12:30

Teraz bada się metodą wytrawiania.

witaj Elu
chetnie zapoznałbym się z tym badaniem

#16 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 967 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 14 lis 2008 - 12:40

Marek z Bielska, Witam
Poczytaj
http://www.lex.com.p...u/1998/1011.htm
"Metoda wytrawiania


1. Sprzęt i materiał:
1) nóż do pobierania próbek,
2) małe ponumerowane pojemniki z zamknięciem, do przechowywania próbek, w razie konieczności do powtórzenia badania,
3) cieplarka,
4) 2-3-litrowy rozdzielacz szklany ze statywem, gumowy przewód łączący, klamry do mocowania przewodu łączącego,
5) sito plastikowe (o średnicy ok. 18 cm i o średnicy otworów ok. 1 mm),
6) gaza,
7) mała, stożkowa kolba ze szczelnym zamknięciem,
8) zlewka szklana,
9) rozdrabniacz mięsa,
10) stereomikroskop (powiększenie 15-40 x) z odpowiednim źródłem światła,
11) płyn wytrawiający sporządzony w następujący sposób: 10 g pepsyny (1.200 u/g; 80 u/g FIP), 5 ml HCI (przynajmniej 37%), dopełnione do objętości 1 litra wodą.
2. Pobieranie próbek:
1) w przypadku całych tusz, należy pobrać próbkę o wadze przynajmniej 20 g z filaru przepony przy przejściu do części ścięgnistej,
2) w przypadku braku filarów przepony, należy pobrać próbki o wadze przynajmniej 20 g z części żebrowej lub mostkowej przepony, lub z mięśni okołojęzykowych czy mięśni żuchwowych, lub też z mięśni brzusznych,
3) w przypadku części tuszy, należy pobrać próbkę o wadze przynajmniej 20 g z mięśni szkieletowych, jeśli to możliwe bez tłuszczu, z miejsc położonych blisko kości lub ścięgien.
3. Metoda:
1) dla badania łącznej próbki mięsa z 10 świń należy przygotować po 10 g z każdej pojedynczej próbki 20-gramowej, a pozostałe 10 g zatrzymać na wypadek, gdyby dodatkowe badanie pojedynczej próbki okazało się konieczne,
2) 10 próbek, każda o wadze 10 g, należy połączyć w jedną próbkę; należy ją rozdrobnić w rozdrabniaczu mięsa (z otworami średnicy 2 mm) i rozmieścić luźno na sicie wyścielonym warstwą gazy, które należy następnie umieścić na lejku nałożonym na rozdzielacz połączony przewodem gumowym z małą stożkową kolbą; rozdzielacz należy napełniać do krawędzi płynem wytrawiającym do momentu, w którym materiał badany nie zostanie przykryty. Proporcje materiału poddanego badaniu do płynu wytrawiającego powinny wynosić w przybliżeniu 1 : 20 do 1 : 30,
3) po 18-20 godzinach inkubacji w temperaturze 37-39°C należy odłączyć stożkową kolbę, po czym, po ostrożnym odciągnięciu cieczy sklarowanej nad osadem, osad znajdujący się w końcówce kolby ostrożnie przenieść na płytkę, a następnie przebadać na obecność włośni za pomocą stereomikroskopu o powiększeniu 20-40-krotnym,
4) w przypadku pozytywnego lub niepewnego wyniku próbki łącznej, należy przebadać pozostałe pojedyncze próbki, każdą z osobna po dodaniu do nich dalszych 20 g próbek z mięsa każdej świni, lub w wypadku części tusz, po dodaniu 20 g próbki z mięsa każdej części, zgodnie z ust. 2."

#17 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1531 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 14 lis 2008 - 12:52

Smorodina,bardzo ciekawa metoda,dzieki
pozdrawiam Marek

#18 wiesia

wiesia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 92 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 14 lis 2008 - 14:59

Metoda wytrawania. Próbki do badania daje sie do laboratorium WIW, tylko dlaczego z 10szt, a nie z 5, jak podał SMORODINA.Wpływ na czetotliwośc badania_ tygodniowo, lub raz na cztery tygodnie ma wynik badania, dotyczy to małych zakładów.
Pozdrawiam wiesia

#19 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3191 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 14 lis 2008 - 17:31

Nie chcę wprowadzać zamieszania, lecz obecna metoda różni się od tej podanej z linku przez Smorodinę.
Różnica polega na innym czasie, tylko dwie godziny, nie używa się stereomikroskopu i jednorazowo wytrawia się 100 próbek mięsa.
Może więcej dowiemy się, gdy odpowie nam Ela.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 14 lis 2008 - 17:42

3) po 18-20 godzinach inkubacji w temperaturze 37-39°C

Nie podoba mi się ta metoda, tyle czekania. :cry:
Jak tu zrobic świeżyznę. :tongue:
Pzdr.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych