Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbas wędzona w słoikach, czy ktoś ptaktykował.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 kalisz1

kalisz1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 19 lip 2008 - 14:15

Witam wszystkich smakoszy.
Pytanie jak w temacie.
Widziałem w sklepach parówki w słoikach, ale to nie wyrób dla mnie.
Od lat spożywam własne wyroby, bo te ze sklepów wywołują u mnie odruch wymiotny.
Ponieważ są wakacje, wybieram się na Mazury, zrobiłem trochę konserw w słoikach, ale nie wiem jak się zabrać do zakonserwowania pysznej wędzonej kiełbasy.
Na forum które dość często służy mi pomocą nie znalazłem odpowiedzi.
Proszę o wypróbowany przepis.

#2 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1470 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 19 lip 2008 - 14:36

podsuszane i suche :question: :idea: , zalezy od tego jak bedziesz przechowywal na miejscu.

#3 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 19 lip 2008 - 16:20

Skutecznym sposobem przechowywania wędzonej kiełbasy w słoiku jest jej zalanie smalcem. Po otwarciu słoika smalec można wykorzystać np. do smażenia, a kiełbaskę skonsumować wedle upodobań.

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7827 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 lip 2008 - 17:14

Witam .

Myślę że taki smalczyk z zalanej w słoiku wędzonej kiełbaski może być wspaniały na kanapce i kiszony ogórek do tego .

Szkoda że nie jadam chleba :blush:

Pozdrawiam serdecznie

#5 Roman

Roman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 19 lip 2008 - 17:20

Witam kiedys czytalem ze mozna do sloika i zalac olejem wydaje mi sie dobry sposöb na przechowanie kielbaski. Pozdr. Roman

#6 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1470 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 19 lip 2008 - 17:30

Oświećcie mnie jak to zrobic?
Do słoika np.0,9l wkładamy 4-5 kawałków kiełbasy i wszystko to zalewamy roztopionym smalcem? :shock:
Jeśli tak to jak tę kiełbase potem wyciągnąć :???:
a jeśli się to robi inaczej to jak?
Sam teraz podsuszałem na wyjazd,może to byłby szybszy sposób zabezpieczenia
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5733 postów

Napisano 19 lip 2008 - 18:00

Jasiu, zalewanie wędzonek smalcem to bardzo stary sposób,
wystarczy że taki wyrób będzie w temp "pokojowej" a smalec jest konsystencji która pozwala na swobodne wyjęcie wędzonki

#8 kalisz1

kalisz1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 19 lip 2008 - 19:51

A jak z trwałością takiej konserwy? i czy inne wędzonki szynka, baleron wytrzymają wysokie temperatury 20-30 st C.
Myślałem o zalaniu solanką i poddaniu tyndalizacji ale nie wiem jaki efekt końcowy z tego wyjdzie.
Zależy mi też by kiełbasa nie była suszona.

#9 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3184 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 19 lip 2008 - 20:18

Ogólnie, tyndalizacja to, dwu lub trzykrotna pasteryzacja. Zmienia się struktura gotowego wyrobu na bardziej gotowany i trochę mniej soczysty.
Uważam, że możesz spokojnie zabrać swoje tyndalizowane wędzonki na dwutygodniowe wczasy na Mazurach w dodatku pod namiotem. Nie musisz mieć lodówki.

#10 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 593 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 19 lip 2008 - 20:34

odpowiedź dla Jasia! Problemu z wyjęciem niema wystarczy tylko troszkę podgrzać do roztopienia smalcu i gotowe. Z trwałością to jest tak od Świąt Bożego Narodzenia do Wielkanocy spokojnie w temperaturze pokojowej wytrzymuje, moja babcia tak zawsze zalewa kiełbaskę w garnkach tylko jeden warunek wszystko musi być zalane smalcem :cool: Pozdrawiam.

#11 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5014 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 19 lip 2008 - 21:00

W zarządzeniu PN-52/76 Nacz. dyr CPMs można znaleźć trzy receptury na kiełbasy konserwy O procesie produkcji nie będę pisał, tylko to że wielkość batonów powinna być dostosowana do wysokości słoików .Batony układane pionowo dość ściśle w słoiki zalane solanką o składzie 2% sól 98% woda. 1 gotowanie 10 min w 100st c następnie 70 min w 90 st c łącznie 80min
2 gotowanie po schłodzeniu przez 18 w godz w temp. 5-8 st c
10min w temp 100st i dalej 35 min w temp 90 st c razem 45 min dotyczy to puszek o wym 158x146mm. wsad w te puszki 1870g kiełbasek. Dodam tylko że w słoje czy puszki kiełbasa wkładana jest wędzona. parzenie w słojach podczas pasteryzacji Pozdrawiam

#12 grzes855

grzes855

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 219 postów
  • MiejscowośćZabrze G/Śląsk

Napisano 19 lip 2008 - 21:19

Pamiętam kiełbasę w słoikach mojej babci niestety, wtedy kiedy żyła nie interesowałem się przepisami a teraz jej już nie ma. Z moich wspomnień to było kilka parek krótkich kiełbasek około 10cm w słoikach wecka 1l ułożonych na ściankach w środku pustka na dnie było około 3 cm tłuszczu z galaretką , niestety ile razy to pasteryzowała i jak ,to jej tajemnica ale wiem że słoiki stały w chłodnej piwnicy od świniobicia do świniobicia a było to parę miesięcy, była to kiełbasa biała i wędzona w jelitach, smak pamiętam do dzisiaj i cały czas noszę się z zamiarem podjęcia próby skopiowania tego sposobu przechowywania kiedy jeszcze nie słyszano o zamrażarkach a lodówka to była u "bogaczy"

P.S Kiełbasa zalana smalcem w glinianym garnku też była w piwnicy.

#13 kalisz1

kalisz1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 20 lip 2008 - 09:07

Przy następnym wędzeniu skorzystam z przepisu podanego przez "Dziadka", a o efektach napiszę.
Oczywiści potrwa to trochę bo chce przeprowadzić próbę czasową około 1 miesiąca.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 kalisz1

kalisz1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 11 wrz 2008 - 10:14

Próba przeprowadzona, okres 3 tygodnie w słoiku w temperaturze 20-25 st C.
Robiłem według przepisu "Dziadka". Pasteryzowałem tylko raz, bo drugi mi się nie chciało.
Do sporządzenia zalewy użyłem pelklosoli.
Surowcem do konserwy była kiełbasa wędzona pieczona w wędzarni.
Efekt zadawalający, kiełbasa nie straciła smaku i smakuje jak zimna kiełbasa parzona.
Polecam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych