radzio Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Czerwca 2009 No właśnie, bardzo fajny sposób podania! Do środka można włożyć jakąś sałatkę albo wykonać inną dekorację. Muszę chyba się przejść po sklepach. Dzięki za podsunięcie pomysłu. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Czerwca 2009 andrzeju k, patrzę i podziwiam! Taka wersja podania "zimnych nóżek" wygląda przepięknie, oj będę musiała spróbować :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Czerwca 2009 aż mi ślinka cieknie mhmmmmmmmmm Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Pięknie wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Listopada 2009 Witam U mnie zaczyna się sezon na "galarciki " . Wczoraj zrobiłem trochę z nóżek wieprzowych . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosia1234 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam, mam pytanie, ugotowałam galaretę z mięsa wieprzowego (ze 3 godziny się gotowała) i się nie zsiadła, czy ktoś może wie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Jakiego miesa użyłaś do zrobienia tej galarety?Pewnie zbyt mało kolagenu.Jest jeszcze do uratowania. Bez żelatyny. "Podskocz" do sklepu, kup dwie nóżki wieprzowe i po przecięciu ich wzdłuż, dodaj tylko tyle wody, by były nia przykryte. Ugotuj je i wuwar, po odcedzeniu, dodaj do tamtej galarety. Wymieszaj, dopraw i podgotuj trochę.Mogła sie także nie zsiąść, jesli podczas zsiadania (stygniecia) miseczki były przenoszone lub w inny sposób wzruszone. Mozna także dodac żelatyny. Prościej, ale ja nie polecam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Grudnia 2009 , ugotowałam galaretę z mięsa wieprzowego (ze 3 godziny się gotowała) i się nie zsiadła, czy ktoś może wie dlaczego?Napisz szybciutko coś więcej o tej Twojej produkcji,o składzie,co dodawałaś, to napewno Ci zaraz poradzimy. Bo bez tych wiadomości to NIE MA MOCNYCH. Pozdrawiam. ALBO,jeśli nie chcesz się bawić w dyskusie,to zrób tak jak radzi CI Maxell,z tym że nie gotuj tych nóżek w nowej wodzie,a w rosole z odcedzenia ,przez cedzak tych Twoich części stałych Twojego produktu. A jeśli nie dostaniesz nóżek ,to rozpuśc ze 3 łyżki stołowe żelatyny w odcedzonym,rozgrzanym Twoim wywarze{broń Boże nie zagotuj} i po dokładnym wymieszaniu zalej powrotnie i będzie o key. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosia1234 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Grudnia 2009 W galareci była woda, sól, nóżki wieprzowe i inne mięso też wieprzowe. Nie pierwszy raz gotowałam galaretę, ale pierwszy raz mi nie wyszła. [ Dodano: Pią Gru 04, 2009 11:26 ] Dodałam też żelatyny ze sklepu i też nic nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Spróbuj zebrać nadmiar tłuszczu i podgotuj tak, by odparowało jeszcze trochę wody.Czy obierając mieso, obierałas także mięso z nóżek i czy poszło po pokrojeniu do galarety?Inną przyczyną może byc także czas stygniecia. Kilka razy musiałem czekać znacznie dłużej niż zwykle, by galaretka stężała. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Dodałam też żelatyny ze sklepu i też nic nie pomogło Jeśli tak,to STARA żelatyna,Albo jej za mało, Albo zagotowałaś wywar po dadaniy żelatyny. Jeśli te trzy warunki spełnisz to "nie ma bata"{przecież w składzie były jeszcze nóżki} Powodzenia..{no i niech wystarczająco wystygną] A wogóle to będę ciekaw jak wylądowałaś. proszę, potem napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosia1234 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Mięso z nóżek też poszło do galarety, spróbuję jeszcze raz ją podgotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Ewentualnie, jak pisałem wcześniej, w innym sklepie kup 2 nóżki i zrób dodatkowy wywar kolagenowy. :grin: Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Dodałam też żelatyny ze sklepu i też nic nie pomogłoProducenci na opakowaniach piszą, że żelatyny nie powinno się gotować. Mam nadzieję, że jej nie gotowałaś? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosia1234 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Nie gotowałam żelatyny, na opakowaniu była data przydatności 2012, więc nie była stara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Nie pierwszy raz gotowałam galaretę, ale pierwszy raz mi nie wyszła. żelatyny nie powinno się gotować. Mam nadzieję, że jej nie gotowałaś? Wszystko było : były nogi wp. była żelatyna , jest doświadczenie i sam jestem ciekaw gdzie tkwi błąd . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Grudnia 2009 NO TO albo za mało, ALBO poprostu "nie panikuj i daj jej się doprowadzić do odpowiedniej temperatury {potem} w lodówce. Bez paniki .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Może za tłusty wsad po prostu. ;-) Jak masz możliwość dokupienia jakiegoś elementu, to polecę gicz cielęcą, gotuj na wolnym ogniu około 4 h, wcześnie możesz ciupnąć ją na pół aby szpik się wygotował, zmieszaj z tym wywarem co już masz i nie ma siły aby nie wyszło :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Grudnia 2009 A może po prostu zbyt dużo wody i rzeczywiście musi jej trochę odparować? Uda się, pogotuj jeszcze trochę bez przykrycia. Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Może za tłusty wsad po prostu. ; Można by tak sądzić.,ale pamiętam niejednokrotnie "zimne nóżki" z których poprostu łyżką zdejmowało się po wystygnięciu tłustą warstwę a pod nią pozostawała galareta że można było kroić nożem. Tłuszcz w tym przypadku zawsze znajdzie sobie miejsce na wierzchu,nie przeszkadzejąc tworzeniu się galarety .Tak sądzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosia1234 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Po ponownym gotowaniu i dodaniu żelatyny galareta się zsiadła Dziękuję wszystkim za pomoc :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 7 Grudnia 2009 NO,to usiądż i odzipnij po tej "walce" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Po ponownym gotowaniu i dodaniu żelatyny galareta się zsiadła No to teraz na spokojnie odpowiedz nam , co w/g Ciebie było przyczyną że za pierwszym razem galareta się nie zsiadła . :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Listopada 2010 Witam Tak żeby paluszki nie wyszły z wprawy , dzisiaj zrobiłem trochę " zimnych nóżek " Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Listopada 2010 Tak żeby paluszki nie wyszły z wprawy , dzisiaj zrobiłem trochę " zimnych nóżek "nie dałeś Andrzejku jajeczka na twardo zawsze dajesz :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.