robespier Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witam , mam pytanie czy ktoś z was posiada może przepis na węgierska kiełbasę która robi sie z gotowanego mięsa i ryżu, nazywa sie ona bodajże hurka ,za pomoc dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Na stronie głównej są przepisy na kiełbasę węgierską z mięsa surowego.Z mięsa gotowanego i ryżu mamy paprykarz szczeciński.Poszukaj na stronie węgierskiej http://tor.grocceni.com/fustkolb.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zerknij tu http://mygastronomy.blogspot.com/2007/08/liverwurst-and-blood-pudding.htmlPzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Jutro rano będzie przepis oryginalny, oczywiście po Polsku. Juz jedzie zza oceanu. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgodnie z obietnicą: Hurka Zdjęcie - internet (link Wnuczek) Składniki: 1.8 kg wieprzowej wątroby, 1.8 kg wieprzowych ozorków, 1.8 kg wieprzowych serc. Podrobowy typ kiełbasy: używają płuca, mięso z głów, czasami robią ją z krwią w formie kaszanki. Można użyć lepsze mięso jak łopatka, golonka pasuje. Wątroba jest zawsze dodawana. Przyprawy: - 2 do 4 ząbki posiekanego czosnku - 3 łyżki stołowe soli (54 g) - ¾ łyżki stołowej pieprzu - 900 g ryżu widziałem w jednym przepisie także majeranek. Dodatki: - jelita wieprzowe - przędza Instrukcje: 1. Gotuj mięsa (i podroby - jeśli ten wariant wybrałeś) w wodzie (około 2 godzin) 2. Wątrobę sparz tak, by po nacięciu nie wypływał krwisty sok. 3. Ochłodż lekko, oczyść jęzory. 4. Przemiel przez maszynkę. 5. Na patelni rozgrzej 200 g smalcu, dodaj 3 posiekane cebule i podsmaż, do czasu aż lekko zbrązowieje. 6. Ugotuj ryż (przez 15 minut). 7. Zmieszaj wszystko razem (mięso, ryż, cebulę z tłuszczem, przyprawy) dodając 1 litr wody (można użyc troche białego wina). 8. Tak przygotowaną masą nadziej lużno jelita. 9. Wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty, albo do takiej ok.85 st.C. na 8 minut. 10. Zjedz, włóż do lodówki, albo do zamrażalnika. Zamrożone kiełbasy wyłóż na blachę lub inne naczynie posmarowane tłuszczem, przykryj aluminiową folią i piecz przez 45-50 min w temperaturze 176 st.C. Następnie usuń folię i dopiecz je przez 5 minut aby się zarumieniły. Podaj z kiszonymi ogórkami. Otwórz flachę i się upij. Nadesłał - Seminole Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 dzięki za odpowiedz z tego co widziałem na filmie który oglądałem to dodawana jest jeszcze papryka a kiełbasa była wędzona pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Jasne, że można wędzić i dodawać paprykę. Przepisów na ten rodzaj kiełbasy jest tyle, ile na chorizo.Podałeś składniki i taki przepis dostałeś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.