Skocz do zawartości

kielbasa wegierska


robespier

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie głównej są przepisy na kiełbasę węgierską z mięsa surowego.

Z mięsa gotowanego i ryżu mamy paprykarz szczeciński.

Poszukaj na stronie węgierskiej http://tor.grocceni.com/fustkolb.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obietnicą:

 

Hurka

 

Zdjęcie - internet (link Wnuczek)

 

Składniki:

 

1.8 kg wieprzowej wątroby,

1.8 kg wieprzowych ozorków,

1.8 kg wieprzowych serc.

 

Podrobowy typ kiełbasy: używają płuca, mięso z głów, czasami robią ją z krwią w formie kaszanki. Można użyć lepsze mięso jak łopatka, golonka pasuje. Wątroba jest zawsze dodawana.

 

Przyprawy:

 

- 2 do 4 ząbki posiekanego czosnku

- 3 łyżki stołowe soli (54 g)

- ¾ łyżki stołowej pieprzu

- 900 g ryżu

widziałem w jednym przepisie także majeranek.

 

Dodatki:

 

- jelita wieprzowe

- przędza

 

Instrukcje:

 

1. Gotuj mięsa (i podroby - jeśli ten wariant wybrałeś) w wodzie (około 2 godzin)

2. Wątrobę sparz tak, by po nacięciu nie wypływał krwisty sok.

3. Ochłodż lekko, oczyść jęzory.

4. Przemiel przez maszynkę.

5. Na patelni rozgrzej 200 g smalcu, dodaj 3 posiekane cebule i podsmaż, do czasu aż lekko zbrązowieje.

6. Ugotuj ryż (przez 15 minut).

7. Zmieszaj wszystko razem (mięso, ryż, cebulę z tłuszczem, przyprawy) dodając 1 litr wody (można użyc troche białego wina).

8. Tak przygotowaną masą nadziej lużno jelita.

9. Wrzuć do gotującej się wody na 4 minuty, albo do takiej ok.85 st.C. na 8 minut.

10. Zjedz, włóż do lodówki, albo do zamrażalnika.

 

Zamrożone kiełbasy wyłóż na blachę lub inne naczynie posmarowane tłuszczem, przykryj aluminiową folią i piecz przez 45-50 min w temperaturze 176 st.C. Następnie usuń folię i dopiecz je przez 5 minut aby się zarumieniły. Podaj z kiszonymi ogórkami.

Otwórz flachę i się upij.

Nadesłał - Seminole

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że można wędzić i dodawać paprykę. Przepisów na ten rodzaj kiełbasy jest tyle, ile na chorizo.

Podałeś składniki i taki przepis dostałeś.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.