Skocz do zawartości

Za słone Wędzonki POMOCY !


maly-maly

Rekomendowane odpowiedzi

 

ale i tak zawsze sugeruje sie stosunkiem soli do wagi mięsa i nigdy wody z menzurką nie mierzyłem

 

Chyba nie kwestionujesz faktu, że sól rozpuszcza się w wodzie. I to zarówno w wodzie, która zalewa mięso jak i w wodzie, która jest zawarta w tym mięsie.

Twoim celem jest uzyskanie końcowego zasolenia mięsa na założonym poziomie, np. 2%. 

Zatem do układu woda+mięso musisz dodać tyle soli, aby po założonym przez Ciebie czasie peklowania ten cel osiągnąć.

Dla soli jest obojętne, czy rozpuszcza się w wodzie zalewowej czy też tej, zawartej w mięsie. Roztwór soli dąży do równowagi.

Jeżeli zatem dasz tę samą ilość soli do mięsa z podwojoną ilością wody zalewowej to nigdy nie uzyskasz oczekiwanej, końcowej słoności mięsa.

Sól nie zna Twoich zamiarów :D i przemieści się w podwójnej ilości do rozpuszczalnika (wody) kosztem mięsa.

Nie wiem, czy jasno to przedstawiłam. Jeżeli nie, to proszę o dodatkowe pytania.

Dzięki za rozjaśnienie tematu ale nie zauważyłem różnicy smakowej w wyrobach robionych przez siebie i dla siebie lub bliskich znajomych przy stosowaniu 8% soli peklowej do wagi mięsa przy rożnych ilościach wody ? Zawsze nalewam tyle wody na "oko" aby mięso w pojemniku było przykryte...

Wędzonki na moj gust zawsze mają bardzo zbliżona słoność

Jeszcze raz dziekuje za zobrazowanie idei peklowania wiem o tym ze mozna robić cos całe zycie i robić to źle wiec warto mądrzejszych i bardziej doświadczonych posłuchać lub poczytać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.