shiroi Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Września 2008 jak uwędzić Filet wędzony z indyka bo nigdzie nie mogę znaleźć przepisu z góry dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Września 2008 shiroi, przepis na wędzone udka może będzie dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Września 2008 jak uwędzić Filet wędzony z indyka bo nigdzie nie mogę znaleźć przepisu z góry dzięki . Tu masz przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=509 Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2008 Osobiście zdarzy mi się takowy filet (popeł.......), chciałem powiedzieć uwędzić. :grin: Robię go zawsze razem z szynkami, nie stosując jakiś specjalnych ceregieli. Nastrzyk, peklowanie, ociekanie, suszenie, wedzenie, parzenie itd, tak samo jak przy zwykłych szynkach. Wychodzi całkiem dobry. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2008 a ja skorzystałam parę razy z tego przepisu i było niezłehttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=221 Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shiroi Opublikowano 6 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2008 a ja skorzystałam parę razy z tego przepisu i było niezłe http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=221 mam pierści i na kilogram wchodzą 4 filety i jeżeli teraz chce zrobić szynkę to te 4 filety mogę razem włożyć do siatki i wędzić czy każde z osobna ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2008 ja wkładałam podwójne filety razem do siatki, filety były wymasowane i na powierzchni wytworzyła się warstwa klejąca, przynajmniej u mnie ładnie się skleiły po ściśnięciu w siatce Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Września 2008 Jeśli po włożeniu do siatki mięso nie będzie nią mocno ściśnięte, zalecam dodatkowe obwiązanie batonu przędzą wędzarniczą w odstępach ok. 1-1,5 cm. Proszę pamiętać, że w handlu dostepne sa różne średnice siatek elastycznych do wędzenia. Starajcie się zawsze dobierać je zgodnie ze średnicami swoich produktów lub zacząć wiązać mięso przędzą. Zbyt duża średnica siatki może byc przyczyną słabego związania mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Września 2008 Jedna z moich córek lubi bardzo wędzonki z piersi indyka i prezentuję taką szyneczkę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Września 2008 Dziadku, a ile córek masz? Ja mam jedną i jestem z nie zadowolony, wnuka mi dała! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Września 2008 Witaj Papcio - 2-wie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2008 Właśnie u Dziadka na zjęciu widać,że mięso zostało wciśnięte w siatkę i dodatkowo zasznurowane przędzą. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Września 2008 Robiąc sobie zasadniczo nie używam siatek. Tylko w wyjątkowych sytuacjach a tą do tego można zaliczyć, ponieważ pierś nie stanowiła jednolitego kawałka a raczej przypominała duży placek. Po lekkim ponacinaniu i rozbiciu młotkiem do mięsa tą stroną złożyłem do środka. By uformować w odpowiedni kształt pozostało zawinąć w gazę i osznurować lub włożyć w siatkę. Troszkę jest kłopotów z zdjęciem siatki a zwłaszcza z tej strony gdzie nie ma błony ale opanowałem technikę zdejmowania tak że praktycznie jest nie pozadzierana. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Września 2008 Witam Troszkę jest kłopotów z zdjęciem siatki a zwłaszcza z tej strony gdzie nie ma błony ale opanowałem technikę zdejmowania tak że praktycznie jest nie pozadzierana. Jaka to technika zdejmowania siatki ? Pomimo że jeszcze nie wędziłem piersi indyka może w przyszłości ? Serdecznie pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Marca 2017 Dziadku, podoba mi się Twoja pierś z indyka a dostałem "zlecenie" na taką, czy mógłbyś zdradzić przepis i technologię? Co , jak po kolei? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Marca 2017 @binio1111, zobacz tu http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/1719-piers-z-indyka-zlotamoze cos pomoze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) @binio1111, zobacz tu http://wedlinydomowe...-z-indyka-zlotamozecos pomoze Mimo wszystko wolę wędzony filet z indyka peklowany na mokro.Peklowanie na sucho wyciąga wodę z wyrobu i robi się on suchy. Edytowane 5 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Marca 2017 @arkadiusz, masz racje ,ja robilam i tak i tak i ten na mokro peklowany byl lepszy. Do zadnego nie uzywalam folii z powodu jej braku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Do zadnego nie uzywalam folii z powodu jej braku Ja mimo, że mam folię to też jej nie używam.Po peklowaniu i ociekaniu wieszam na hak i do wędzenia. Edytowane 5 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Marca 2017 Brak folii wcale nie zmniejszyl soczystosci piersi, byla bardzo dobra , na razie nie mam mozliwosci wedzenia ..czekam az bedzie na tyle cieplo zeby te 5 h posiedziec na dworzu .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Marca 2017 Brak folii wcale nie zmniejszyl soczystosci piersi, byla bardzo dobra , na razie nie mam mozliwosci wedzenia ..czekam az bedzie na tyle cieplo zeby te 5 h posiedziec na dworzu .. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Ja ze swojej strony dodam że filet z indyka peklowany na mokro z przyprawami (ale tylko ciut aby była nuta).Peklowany z 10 dni solanka 7-8 %, 0,4-0,5 l/kg mięsa 4 stopnie i wędzony tak 40-50 stopni to dla mnie (może na zimno byłby lepszy? Ale nie mam możliwości) to delicje. Parzenia uważam że to już nie to.Ptasią grypę śledzę w necie jak nie ma. To tylko robić.To może nie miejsce na ocenę wędzarni,dzisiaj mam jeszcze śnieg mało, śnieg, ale że beton to aby wygrzac, osuszyć wygnac wilgoć, to potym niska temperatura jest pozamiatana. Ku rozwadze Edytowane 5 Marca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Marca 2017 Parzenia uważam że to już nie to. Bo trzeba parzyć do 60º C w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Reasumując: mogę zapeklować piersi z indyka normalnie na mokro jak szynkę np. z czosnkiem, zielem i listkiem laur. po peklowaniu obrać wszystkie błonki, powierzchnie,które idą do siebie lekko ponacinać i roztłuc młotkiem, potem ciasno do siatki - najlepiej odwrócone w stosunku do siebie o 180°- żeby było bardziej kształtne i wędzić. Po wędzeniu sparzyć w 75-80 do 68 w środku i tyle. Dobrze będzie jak tak zrobię??? Edytowane 5 Marca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Marca 2017 Tak ... natomiast gdy będziesz parzył do 68 to nie będzie to soczyste :-) jak jesteś pewny mięsa parz do 60-62st Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.