Skocz do zawartości

polędwica-przepis?


euro2008

Rekomendowane odpowiedzi

Najprostrzy przepis. :grin:

1. Nabyć schab środkowy.

2. Wytrybować kość, oczyścić mięso z wierzchu. (mizdrę zostawić)

3. Zapeklować na mokro z nastrzykiem.

a. Proponuję peklowanie siedmio dniowe

b. Zalewa peklująca z wody, soli, saletry lub wody i peklosoli.

4. Zawiązać pętlę do uczepienia w wędzarce,

a. nie sznurować całości.

5. Osuszyć.

6. Uwędzić.

7. Sparzyć

a. Wkladamy do wrzątku na 5min. i obniżamy temp. do 75 stopni.

b. parzymy 40-50 min.

8. Wkładamy do zimnej wody na 10-15 min.

9. Pozwalamy ostygnąć.

10. Degustujemy.

Po parzeniu potrafi się "zagąć" na kształt banana.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem odpowiedź na zadane pytanie dotyczące przepisu na polędwicę sopocką i tak się zastanawiam co to wyjdzie po takim parzeniu. Po pierwsze polędwica sopocka ta prawdziwa z lat 60- tych jest przed wędzeniem jej powierzchnia smarowana jajkiem po drugie polędwica jest pieczona. Robimy sobie polędwice według swojego gustu i często po podwędzeniu ją dodatkowo parzymy ale nie tak jak szynki. Czas parzenia jest zdecydowanie niższy .Ja parzę ją razem z szynkami ale dopiero po sprowadzeniu temp wody do 82 st C do temp. wewnątrz batonu najwyżej 60 st C czasu nie podaję bo zależy to od grubości polędwic i może trwać od 10 do 25 min zależnie jeszcze od temperatury w jakiej wędziliśmy gdy od razu z wędzarni wkładami do kotła. W jednym z podanych linków ktoś powoływał się na proces parzenia z akademii podając czasy parzenia przewidziane dla szynek i aż mnie zamurowało czyżbym taką gafę strzelił, sprawdziłem i jest tak

W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie gospodarzy, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca

Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiąc polędwice, bazowałem na przepisie: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 ,oczywiście nieco zmodyfikowanym - czyli peklosól zamiast saletry i soli, nieco inne proporcje w wyniku własnych upodobań,

nigdy nie wrzucałem do wrzątku - zawsze do 80-85°C , niestety nie od razu wiedziałem że polędwice należy traktować nieco "delikatniej" - stąd ich suchość, teraz kiedy parzę krócej jest o niebo lepiej :wink:

Zawsze też, ściągałem mizdrę - teraz pekluję pierwszy raz w "trybie" 14 dniowym oraz pozostawiłem mizdrę, z tą różnicą że naciąłem ją profilaktycznie w kilku miejscach w poprzek

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W 99 %-ach polędwica z młodych sztuk nie zwinie się jak banan .Przy sztukach starych . maciorach zdejmuje się mizdrę w całości lub pozostawia się jej 1/3 na środku zdejmując po 1/3 po bokach. Ponacinana mizdra na polędwicy to jak porysowany lakier na samochodzie .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponacinana mizdra na polędwicy to jak porysowany lakier na samochodzie

Cóż, na szczęście smaku to nie zmieni :lol: , następnym razem będzie już w całości :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Odświeżam temat o recepturę polędwicy sopockiej. 

Przetrzepałem forum ale konkrety  ogólnikowe, zapekluj  osusz  uwędź sparz... ect.

 

Ale receptura !  słowo daję że  przemysłowe  DOBRE ! masarnie dają coś co powoduje niepowtarzalny smak.

Sokołów  robi  ale tam chyba totalna chemia, może jesteście w posiadaniu  takiej receptury na PRAWDZIWĄ  polędwice sopocką  ?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a to wiem  "wg. własnego gustu" ale szukałem receptury dokładnej, chodzi o dodatki 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a to wiem  "wg. własnego gustu" ale szukałem receptury dokładnej, chodzi o dodatki 

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/02/Poledwica-Spoocka-exportowa-1978r.html

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki  za  podpowiedzi :clap:  jeszcze znalazłem:

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1061-poledwica-sopocka-pieczona  

ale o smarowaniu jajkiem nie ma i właśnie czy to jest charakterystyczne dla sopockiej ?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale o smarowaniu jajkiem nie ma i właśnie czy to jest charakterystyczne dla sopockiej ?

Pisze o tym wyżej DZIADEK, masz przepis beiota. To za mało?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smarowanie jajkiem polędwicy zapobiega nadmiernej utracie soczystości podczas wedzenia w gorącym dymie jak i późniejszemu podpiekaniu. Smarujemy po ocieknięciu i czekamy aż warstwa jajka podeschnie zanim powiesimy polędwice w wędzarni.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i gitara  :)  wszystko wiem dzięki !

Jak Ci sie jeszcze chce poczytac, to proponuje moja przygode z poledwicami..

Dzieki porada wspanialych Ludziskow na forum, i mi sie udalo je za pierwszym razem fajnie wykonac..  :D

 

Tu link:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7125-poledwica-wedzona-w-trzy-dni-w-wedzarce-teleskopowejpomocy/

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jak Ci sie jeszcze chce poczytac, to proponuje moja przygodę z polędwicami..

Dzięki porada wspaniałych Ludziskow na forum, i mi sie udalo je za pierwszym razem fajnie wykonac..  :D

 

 

Przeczytałem od dechy do dechy super epopeja !  ale miałeś wojsko złożone z poczciwych ludzisk z forum :)

Ja już w sumie jestem po premierze polędwicy, smak był wyborny ale jednak jak wędzonka, bo przepis taki zastosowałem.

A tu proszę są jednak myki w parzeniu i tym zanurzeniu w wrzątku co mi się akurat bardzo spodobało no i  to arcyważne smarowanie żółtkiem :D 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

No i mizdra, mizdra, mizdra, piz.....ra   ile pytań tyle szkół

zostawiać czy zdejmować, z starych schabów na pewno zdejmować 

z młodych nie zdejmować..

 

Ale kurde nigdzie nie widziałem na półmisku gotowego plastra sopockiej z paseczkiem mizdry... :mellow: 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Heh, polędwica niejedno ma imię :) Ostatnio poprosiłem rzeźnika o wycięcie właśnie na krotoszyńską na Zawiszkę to wycinał dwa razy bo pierwsza była tylko z mizdrą i warkoczem... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.